Finans

Pratik Harcama(ma) Taktikleri!

Zorlu zamanlarda insanların önce ihtiyaç için harcaması lazım. Bütçenizde yeri olmayan alışverişler, hıncını sizin huzurunuzdan alır.

10 saniye: Bir şeyi satın almadan önce elinizde 10 saniye tutup bakın: ‘İstek mi, ihtiyaç mı?’ ve ‘Öncelik mi?’ Hakikaten gereksizse, yerine koyun ve kendinizle gurur duyun!

30 gün: Almak isteyip almadığınız (500 TL üstü) bir şey, bir ay sonra hâlâ aklınızda ise gidip alın. Değilse, unutmuş gitmişsiniz zaten.

Yazın: Bir ay boyunca harcadığınız her şeyi, tek tek cüzdanınızdaki kağıda yazın.

İnternet: İnternette en uygun fiyatlar için araştırın. Emin olun her şeyin daha ucuzu var.

Konuşun: Harcama konusundaki artı-eksilerinizi her ay düzenli olarak eşinizle, aile üyeleriyle,yakın arkadaşınızla dürüstçe paylaşın. Paylaşmak insanı ferahlatır, hafifletir.

Başarınızı not edin: Harcamalarınızdan ayda 50 lira mı biriktirdiniz?Altı ayda 300 lira,senede 600 lira eder.İşte, gelecek aylariçin motivasyonunuz!

Harcama dürtüsü: Bazen bir şeyler satın alıp giymek, takmak ‘daha güzel,güçlü ve beğenilen’hissettirir insanı.Unutmayın, sizi siz yapan ‘şeyler’değil, kendinizsiniz. Dürtü gelince

İki Şeye Konsantre Olun:
1) Finansal hedefler: Hepimizin ileriye dönük ulaşmak istediği hayalleri; ev, araba, düğün...
2) Etrafı dolduran eşyalar: Evinizin odalarını tek tek gezin, her odada kullanmadığınız 10 şeyi listeleyin. Lüzumsuz eşya masraf-israf demek, sıkıntı, maliyet demek.

Lüks
Lüks tüketimi sevmeyecek insan yok ama isteklerin de sonu yok. Nefse hakimiyet şart.

İstekler
İstediğin her şeye sahip olabilirsin ama hepsine aynı anda değil.