Finans

Otomotiv Üretimi Raporu Yayımlandı: Üretim Arttı, İhracat Dengesi Değişti!

2025'in ilk 8 aylık verileri yayımlandı. Yayımlanan veriler göre, üretimdeki yükseliş dikkat çekti. İşte Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) tarafından açıklanan 2025 yılı Ocak-Ağustos dönemi verileri:

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) tarafından açıklanan 2025 yılı Ocak-Ağustos dönemi verileri, Türkiye otomotiv sektörünün karmaşık bir tablo çizdiğini gösteriyor. Sektör, yılın ilk 8 ayında toplam otomotiv üretimini yüzde 4 artışla 908 bin 238 adede yükselterek üretim gücünü korudu.

İhracat Değeri Artarken, Adetlerde Düşüş Yaşandı

Türk otomotiv sektörü, ihracat gelirini artırmayı başardı. Yılın ilk 8 ayında toplam otomotiv ihracatı 26,1 milyar dolara ulaşarak sektörel ihracat sıralamasındaki liderliğini korudu. Dolar bazında ana sanayi ihracatında yüzde 16, tedarik sanayi ihracatında ise yüzde 7 artış yaşandı.

Ancak, ihracat adetlerine bakıldığında tablo daha karmaşık bir hal alıyor. Toplam otomotiv ihracatı adet bazında yüzde 7 artışla 682 bin 743'e ulaşsa da otomobil ihracatında yüzde 6'lık bir düşüş gözlendi.

Bu düşüşe karşılık, ticari araç ihracatı yüzde 29 gibi önemli bir artış göstererek sektörün ihracat dengesini korumasını sağladı. Traktör ihracatında ise yüzde 30'luk bir gerileme dikkat çekti.

İç Pazar Büyüyor: Satışlarda Yüzde 7'lik Artış

Üretim ve ihracat verilerinin yanı sıra, iç pazar da hareketli bir dönem geçirdi. Yılın ilk 8 ayında toplam otomotiv pazarı yüzde 7 artışla 844 bin 761 seviyesine ulaştı. Otomobil pazarındaki yüzde 8'lik büyüme dikkatleri çekti. Ticari araç pazarı toplamda yüzde 2 büyürken, hafif ticari araçlar yüzde 4 artış gösterdi. Öte yandan, ağır ticari araç pazarında ise yüzde 10'luk bir daralma yaşandı.

Sektörün iç pazardaki yerlilik payı da önemli bir gösterge oldu. Otomobil satışlarında yerli araç payı yüzde 29, hafif ticari araç pazarında ise yüzde 20 olarak belirlendi.