Finans

Hesap geldi; peki ama kim ödeyecek?

Hesap geldiğinde hemen elini uzatıp ödemeye mi çalışıyorsun yoksa ‘Alman usulü’ (ortaklaşa) ödemek için teklif mi bekliyorsun?

Hesap geldi... Hemen elini uzatıp ödemeye mi çalışıyorsun yoksa ‘Alman usulü’ (ortaklaşa) ödemek için teklif mi bekliyorsun?

Hesap konusu ülkemizde bireylerin (özellikle erkek-kadın ilişkisinde) temel sorunlarından biri. Konu bir tabu. Konuşması ayıp, dile getirmesi imkansız. Genelde erkekler, parası olanlar ve ‘hayır’ diyemeyenler baskı altında kalıyor. Oysa duruma göre hesabı kadın da ödeyebilir. Biz bu konuyu cesaretle konuşup, samimiyetle çözmeye çalışacağız. NE DERSİNİZ?

İki sevgili, üç aydır çıkıyor. Lokantada yemek yediler, HESABI kim ödemeli? Terfi aldın, kutlamak için arkadaşlarını aradın yemeğe gidelim dedin, hesap geldi? İş arkadaşları yemeğe gitti, hesabı erkekler mi ödemeli?

TEK BİR DOĞRU YOK
Bölgelere ve ülkelere göre değişen bir kültür yapısı var. Finlandiya, İsveç, Norveç, Danimarka, Kanada, Amerika gibi ülkelerde hesabı bölüşmek doğal. Kur yapma aşamasında bile iki kişinin benzer finansal durumları varsa hesabı erkeğin ödemesi modası geçmiş kabul ediliyor. Halbuki İtalya, Yunanistan gibi Akdeniz ülkelerinde Hesabı bölüşmek ters algılanıyor. Ortadoğu kültüründe ‘Alman usulü’ iyice kaba bir davranış olarak kabul edilmekte. Pakistan, Afganistan, İran gibi ülkelerde özellikle kadının kendi hesabını ödemesi telaffuz bile edilmiyor.  Yani konu yoruma açık!

DAVET EDEN ÖDER
Hesap ödeme toplumdan topluma, kültürden kültüre farklılık gösteriyor olsa da, bazı etik kurallar var ki, hiç değişmiyor. Etik kurallar diyor ki,davet eden öder. Yani kız arkadaşın da olsa, iş arkadaşın da olsa, erkek arkadaşın da olsa, aile dostun da olsa davet edensen ödeyecek olan da sensin. Ancak aranızda bu konuda belirli bir ‘gizli anlaşma’varsa, ‘bir sen, bir ben’ ya da ‘yemek benden sinemalar senden’ kararlarınız varsa o ayrı.

AZ YEDİYSEN
 Diğer kişiler senden çok daha fazla yedi ve içti. Burada, o kişilerin size, nezaket çerçevesinde, sizin sadece yediğiniz kadar ödemenizi teklif etmesi gerekir.

YAŞA SAYGI
On yedi yaşlarında altı genç yemek yedi. Birisinin babası yanlarında. Kim ödemeli? Yaşça büyük olduğu için, baba ödeyebilir.

ERKEKLER MAĞDUR MU?
Herkes arkadaş, kadın-erkek yemeğe çıktılar. Hesabı erkeklere mi yıkmak gerek? Hayır, özellikle kadınların da erkekler gibi çalıştığı günümüzde herkes kendi payını ödeyebilir.Bunda erkek tarafından alınganlık yapılacak, kadın tarafından ise çekinecek bir durum yok. Kadınların masa altından kendi paylarını kimse görmeden masadaki erkeğe vermeye çalışmalarına da hiç gerek yok.

ROMANTİK SEVGİLİLER için de aynısı geçerli ama genel anlayışımız ‘ERKEK ödemeli’ şeklinde. Peki ama neden sürekli tek taraf ödesin? Erkekler, uzun süre hep siz ödedikten sonra bu yazıyı okuyup hadi artık ‘paylaşalım’ dediniz. Burada dikkat, kız arkadaşınız bunu ‘artık beni sevmiyor mu?’ şeklinde yorumlamasın.

MALİ DURUM BOZULURSA, devamlı yemeğe giderek sosyalleşen bir arkadaş grubu düşünün. İçlerinden bir çiftin durumu bozuldu ve artık arkadaşları ile çıkamayacaklar. Ne yapmalılar? Dünyanın en güzel yeri ‘kendi evlerinde’ yemekler yapıp, kendi bütçelerine uygun ağırlayabilirler. Arkadaşlığınız bunun için bozulacaksa, gerçek arkadaşlarınız kimler bir daha düşünün.

HESAP SANA GELDİYSE, genelde garsonlar, en ‘kerli ferli’ görünüşlü, masaya hakim, en fazla konuşan ya da iyi giyimli kişileri seçebiliyor. Nezaket kuralları gereği bu bir ERKEK oluyor. Eğer siz bu kişi iseniz ve paylaşmak istiyorsanız, hesabı elinize alıp masaya sorabilirsiniz: ‘Nasıl ödeyelim?’

KİMSE ORALI OLMUYORSA, yedi arkadaş (samimiyetleri farklı) yemek yediler. Hesap geldi, kimseden TIK yok. Nasıl ödemeli? Şimdi ne olacak? Hesabı eline al. Bu, hesabın tamamını sen ödeyeceksin demek değil. Hesaba bak, nasıl bölüşmek istediklerini sor. Alman usulü mü, herkesin tam olarak yediğini ödemesi şeklinde mi? Kendi payını koyup hesabı yanındakine doğru uzatabilirsin.