Emekçiler, Değerinizi Bilin!
Bugün 1 Mayıs. Emek veren herkesin günü. Emek kıymetli. Kazandığımız paranın hakkını bilmemiz, ona hakkını vermemiz şart. Ekteki planı yaparak emeğinize sahip çıkın.
1- EMEĞİ TAKİP
Her ay elinize ne kadar para geçiyor, nereye gidiyor, biliyor
musunuz? Bilmediğiniz şeyi yönetemezsiniz. Emeğinizin karşılığını
bilmek, sahip çıkmanın ilk adımı. Yazın, farkına
varın.
2- SAAT DEĞERİ
Bir şeyi almadan önce düşünün: “Bunu almak için kaç saat çalıştım?” Zaman en değerli emeğinizdir. Onun kıymetini bilen, parasını da dikkatle harcar.
3- AZ AZ BİRİKİM
“Bu parayla ne olur ki?” demeyin. 50 TL bile olsa biriken her para yatırıma dönüşüp (enflasyon var) emeğinizin geleceğe taşınması demek.
4- PARA DA ÇALIŞSIN
Siz sabahtan akşama kadar emek veriyorsunuz, peki paranız ne yapıyor? Birikimler yatırımda değerlensin, o da sizinle birlikte üretsin.
5- DEĞERİ ARTAN ŞEYE BORÇLAN
Eğitim. Gelişim. Ev. Arsa. Dükkan. İş... Borç demek gelecekteki emeği bugünden harcamaktır. Ne olduğu belli olmayan şeyler için borçlanma.
6- SOSYAL GÜVENCE
Sigorta, emeklilik hakkı... Bunları bilmek zorundayız. Bilmek, kontrol etmektir. Kontrol güvende hissettirir.
7- HAKLAR
Tazminat, izin, fazla mesai… Bunlar lütuf değil, emeğinizin karşılığıdır. Yasal haklarınızı araştırın ve bilin.
8- EMEKLİLİK ADIMLARI
“Daha gençsin, çok var” diyen çok olur, ama siz hazırlık başlatın. Emekli olduğunuzda da rahat yaşamak istiyorsanız, küçük adımları bugünden atın.
9- İŞ YERİNDE DESTEK AĞI
Çalıştığınız yerde güven ve huzur önemlidir. Destek olduğunuz kadar destek de alın. Güvende hissettiğiniz bir ortamda emeğiniz daha değerlidir.
10- STAJ
Stajı küçümsemeyin. Karşılıksız da olsa yapılan işler size tecrübe ve yön kazandırır.
11- EĞİTİM
Yeni bir beceri öğrenin, bir eğitim alın. Öğrendiğiniz her şey emeğinizin değerini artırır. Bilgiye yatırım, en yüksek getiriyi sağlar.
12- İSTE
Hak ettiğiniz şeyi istemekten çekinmeyin. “Ne olacak canım” demeyin. Bu sizin emeğiniz. Talep etmek utanılacak bir şey değil, kendinize verdiğiniz değerin göstergesidir.
13- EVİN KADINIYSAN EMEKÇİSİN
"Evdeyim, çalışmıyorum" demeyin. Bütçeyi yöneten sizseniz zaten finansal zekanız var. E-ticaret, danışmanlık, içerik üretimi gibi alanlarda kendinize yer açabilirsiniz.
14- ÇOCUKLARA PARA VE EMEK İLİŞKİSİ
Çocuklarınıza, “Bunu almadım çünkü almak 4 saat çalışmak demekti” gibi cümlelerle örnek olun. Çocuklar gözle öğrenir, sözle değil.
15- DİK DUR
Hayat tek ve senin. Ona iyi bak. Kendine ve emeğine değer ver. Sen kendine ne kadar değer verirsen etraf da o kadar değer verir.
GÜNÜN SÖZÜ
Emek olmadan ekmek olmaz, bilinç olmadan emek değer kazanmaz.
GÜNÜN TERİMİ: EMEK SERMAYESİ
Kazanmaya hazır olduğunuz bilgi, beceri ve potansiyel. Diplomanız + deneyiminiz + öğrenme azminiz = görünmeyen sermayenizdir. Doğru kullanırsanız, finansal özgürlüğünüz en güçlü anahtarı olur.