Ekonomi

TOBB Nefes Kredisi İlk Dilimi Tükendi: Gözler Yeni 25 Milyar TL'lik Pakette

Yoğun talep sonrası TOBB Nefes Kredisi'nin 25 milyar liralık ilk dilimi tamamen tükendi. Limitin 50 milyar liraya yükseltilmesi için KGF ve Merkez Bankası görüşmelere başladı.

Reel sektörün finansman sıkıntılarını hafifletmek amacıyla devreye alınan TOBB Nefes Kredisi'nin 2026 yılı için ayrılan 25 milyar liralık ilk dilimi, iş dünyasından gelen yoğun talep üzerine tamamen tükendi. Piyasadaki bu hareketliliğin ardından Kredi Garanti Fonu (KGF) yetkilileri, kredi hacminin 25 milyar liralık ilave artışla toplamda 50 milyar liraya yükseltilmesi amacıyla Merkez Bankası ile masaya oturdu.

Nefes Kredisi Kullanım Şartları ve Faiz Oranları

Sıkı para politikası sürecinde işletmelere adeta can suyu olan destek paketinde vade, limit ve faiz oranları şu kurallara göre şekilleniyor:

  • Firma Başı Üst Limit: Paket kapsamında bir işletmenin kullanabileceği azami kredi miktarı 3 milyon lira olarak uygulanıyor.
  • Vade Koşulları: Krediler, ilk 6 ayı anapara ödemesiz dönem olmak üzere toplamda azami 48 ay vade imkanı sunuyor.
  • Faiz Dağılımı: İşletmeler 24 aya kadar olan vadelerde yıllık yüzde 36, 24 ayın üzerindeki vadelerde ise yıllık yüzde 34 faiz oranı ile kaynak kullanabiliyor.

Geçen Yılın Bilançosu: 61 Bin Firmaya Destek

Finansmana erişimde zorluk yaşayan işletmelere TOBB kaynakları ve KGF kefaletiyle geçen yıl kullandırılmaya başlanan Nefes Kredisi projesinde yüksek bir paydaşa ulaşıldı. Yıl içinde yapılan artışlar ve esnekliklerle birlikte toplam 61 bin firma, yaklaşık 81 milyar liralık kredi hacminden faydalandı.

Hisarcıklıoğlu: "Hedef Toplamda 100 Milyar Lira"

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, reel sektörün en büyük güncel probleminin finansmana erişim olduğunu hatırlatarak, kredi büyüme sınırlarının bu süreci daha da zorlaştırdığını vurguladı. KGF Özkaynak Kefalet Programı kapsamında yürütülen projeksiyonlara değinen Hisarcıklıoğlu, 2026 yılı için ilk dilim her ne kadar 25 milyar lira olarak başlasa da, yıl içindeki eklemelerle toplam tutarın 100 milyar liraya ulaştırılmasının hedeflendiğini aktardı.