Ekonomi

Şirket yönetimlerinin asli görevi nedir?

‘Şirket yönetimlerinin asli görevi nedir?’ İşletmeye giriş kitaplarının ilk bölümlerinde yer alan klasik bir sorudur. Benim de danışmanlık yaptığım şirketlerde sıkça sorduğum bir sorudur. Birkaç istisna dışında gelen cevap genelde ‘kar etmektir’ şeklindedir.

Olması gereken cevap ise ‘şirket değerini şirket ortakları lehine maksimize etmek’ şeklindedir. Şirketlerin değerini arttırmak için karlılık çok önemli bir faktör olmakla beraber tek başına yeterli bir ölçüt değildir.

Pazar payını arttırmak, yeni bir alana girmek, ürün çıkarmak isteyen şirketler yatırım yaparlar. Yatırımların dönüşü genelde kısa zamanda olmaz. Orta veya uzun vadede getirisi vardır. Yatırım yapan şirketler kısa vadede nakit çıkış ihtiyacı ve buna karşılık özellikle de yatırım tamamlanana kadar gelir getirici bir aktivite olmaması nedeni ile kar elde edemezler. Hatta ilave finansman yükleri ve eldeki naktin yatırıma kanalize olması nedeni ile kar kaybı yaşanır. Aslında yatırım yapan şirketler kısa vadede karlılıklarını artırma kapasitelerinden uzun vadede daha fazla para kazanma potansiyeli için vazgeçmiş durumdadırlar. Bununla beraber şirket karlılıkları özellikle halka açık şirketlerde fiyat kazanç oranı gibi parametrelerin şirket değerini tespit etmek için kullanılması nedeni ile önem taşısa da tek başına oransal analiz yapmak yatırımcıları yanlış yönlendirebilir.