Ekonomi

Moody's, ABD'nin Kredi Notunu Düşürdü: Kamu Borcu ve Mali Açıklar Kararda Etkili Oldu

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, ABD'nin uzun vadeli kredi notunu bir basamak çekerek, “Aa1” çekti. Kuruluş ayrıca kredi notu görünümü "negatif"ten "durağan"a çevirdiğini duyurdu.

Moody's, ABD'nin Kredi Notunu Düşürdü

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Amerika Birleşik Devletleri'nin uzun vadeli kredi notunu "Aaa" seviyesinden bir basamak düşürerek "Aa1"e çekti. Kuruluş ayrıca, kredi notu görünümünü "negatif"ten "durağan"a çevirdiğini duyurdu. Bu kararla Moody's, ABD'nin kredi notunu en üst seviyede tutan son büyük kredi derecelendirme kuruluşu olma özelliğini kaybetti. Standard & Poor's 2011'de, Fitch ise 2023'te ABD'nin notunu AA+'ya indirmişti.

Moody's tarafından yapılan açıklamada, not indiriminin temel gerekçesi olarak, on yılı aşkın bir süredir ülkenin kamu borcu ve faiz ödeme oranlarının benzer derecelendirmeye sahip diğer ülkelere kıyasla önemli ölçüde yüksek seviyelere ulaşması gösterildi. Açıklamada, ABD yönetimleri ve Kongre'nin, büyük yıllık mali açıklar ve artan faiz maliyetleri eğilimini tersine çevirecek etkili önlemler üzerinde uzlaşma sağlayamadığına dikkat çekildi.

Kuruluş, mevcut mali tekliflerin zorunlu harcamalarda ve açıklarda uzun vadeli önemli azalmalar sağlayacağına inanmadığını belirtti. Önümüzdeki on yıl boyunca hükümet gelirlerinin genel olarak sabit kalmasının ve bunun daha büyük mali açıklar doğurabileceğinin altı çizildi. Kalıcı ve büyük mali açıkların hükümetin borç ve faiz yükünü artıracağı ve ABD'nin mali performansının hem kendi geçmişine hem de diğer yüksek notlu ülkelere kıyasla kötüleşmesinin muhtemel olduğu vurgulandı.

Açıklamada, ABD ekonomisinin büyüklüğü, esnekliği ve dinamizmi ile doların küresel rezerv para birimi rolü gibi istisnai kredi güçlerini koruduğu belirtilerek, ülkenin bağımsız bir Merkez Bankası (Fed) tarafından yönetilen etkili para politikası geçmişini sürdürmesinin umulduğu ifade edildi. Sürekli mali açıklar nedeniyle federal borcun keskin bir şekilde yükseldiği, federal harcamalar artarken vergi indirimlerinin hükümet gelirlerini azalttığı bilgisi paylaşıldı.

Bütçe esnekliğinin sınırlı kalmasının beklendiği belirtilen açıklamada, 2024'te toplam harcamaların yaklaşık yüzde 73'ünü oluşturan zorunlu harcamaların faiz giderleri dahil olmak üzere 2035 yılına kadar yaklaşık yüzde 78'e yükselmesinin öngörüldüğü kaydedildi. Ayrıca, 2017 vergi indirimlerinin uzatılması halinde gelecek on yılda açığın yaklaşık 4 trilyon dolar artacağı tahmin edildi.

Moody's, 2024'te Gayrisafi Yurt İçi Hasıla'nın (GSYH) yüzde 6,4'ü olan federal açığın 2035'te yüzde 9'a çıkmasının beklendiğini ve aynı dönemde federal borç yükünün de GSYH'nin yüzde 98'inden yüzde 134'üne yükseleceğinin öngörüldüğünü bildirdi. ABD ekonomisinin yüksek gümrük tarifelerine uyum sağladıkça GSYH büyümesinin kısa vadede yavaşlamasının muhtemel olduğu ancak ülkenin uzun vadeli büyümesinin önemli ölçüde etkilenmesinin beklenmediği de açıklamada yer aldı.