Enflasyonda Yıl Sonu Hedefleri Mümkün mü? İşte İyimser Senaryo ve 6 Kritik Risk
Yılın ilk yarısı geride kalırken, Haziran ayı enflasyonunun beklentilerin altında gelmesiyle yıl sonu hedeflerine ilişkin senaryolar yeniden masaya yatırıldı. İşte bu konu hakkında detaylar:
Mevcut resmi verilere dayanan analizler, Merkez Bankası'nın (TCMB) tahmin aralığının yakalanabileceği yönünde temkinli bir iyimserlik sunarken, bu yolu tehdit eden ciddi riskler de varlığını koruyor.
Tarihsel Ortalamalar Hedef Aralığını İşaret Ediyor
Uzmanlara göre, Haziran ayında yıllık enflasyon %35,38 seviyesine geriledi. Eğer yılın geri kalan altı ayında (Temmuz-Aralık) aylık enflasyon artışları, son 20 yılın (2005-2024) ortalamalarına paralel seyrederse, yıl sonunda manşet enflasyonun %26,40 seviyesine inmesi bekleniyor.
Bu oran, hükümetin %24'lük net hedefinin bir miktar üzerinde kalsa da, TCMB'nin %19 ila %29 olarak belirlediği yıl sonu tahmin aralığının içinde yer alıyor. Ayrıca, enflasyondaki ana eğilimi yansıtan mevsimsellikten arındırılmış özel kapsamlı TÜFE göstergesinin yıllıklandırılmış %26,82'lik artışı da bu beklentiyi destekler nitelikte.
Ancak Bu Yolda 6 Kritik Engel Var
Bu olumlu senaryonun gerçekleşmesi, önümüzdeki altı ayda bazı kritik risklerin bertaraf edilmesine bağlı. Ekonomim’de yer alan habere göre dezenflasyon sürecini rayından çıkarabilecek başlıca tehditler şunlar:
- Türkiye'de son dönemde artan siyasi tansiyonun devam etmesi, popülist adımları tetikleyerek enflasyonist bir baskı yaratma potansiyeli taşıyor.
- Türk Lirası'nın reel olarak değer kazanma süreci durmuş durumda. İç ve dış politik riskler döviz kuru üzerinde yukarı yönlü bir baskı oluşturabilir. Olası bir kur şoku, enflasyona hızlı geçişkenlik nedeniyle dezenflasyon sürecinin önündeki en büyük engellerden biridir.
- Merkez Bankası'nın faiz indirim döngüsüne yeniden başlaması bekleniyor. Mevcut yönetimin temkinli duruşuna rağmen, olası siyasi baskılarla para politikasında "olması gerekenden hızlı" bir gevşemeye gidilmesi, enflasyonla mücadeleyi sekteye uğratabilir.
- Manşet enflasyon düşerken, çekirdek göstergeler ve özellikle hizmetler grubundaki fiyat artışları aynı hızda yavaşlamıyor. Hizmet fiyatlarındaki bu katılık kırılmadan sürdürülebilir bir dezenflasyon patikası oluşturmak zor görünüyor.
- Yüksek enflasyondan en çok etkilenen ücretli kesimin taleplerinin artması, olası bir ara zam beklentisini gündemde tutuyor.
6Geçmiş yıllarda olduğu gibi yılın son çeyreğinde kamu harcamalarında yaşanabilecek olası bir artış, bütçe disiplinini zorlayarak enflasyon hedeflerini tehdit edebilir.
Merkez Bankası'nın Temkinli Yürüyüşü Şart
Eğer bu riskler başarıyla yönetilirse, yıl sonunda enflasyonun hedeflenen patika içinde kalması mümkün. Bu durum, şu anda %46 olan politika faizini kademeli olarak aşağı çekmek için Merkez Bankası'na alan tanıyacaktır.
Ancak bu sürecin başarısı, TCMB'nin atacağı adımların verilere dayalı, kademeli ve ölçülü olmasına bağlıdır. Fiyat istikrarına giden yolda atılacak her erken veya aceleci adım, şimdiye kadar elde edilen kazanımları tersine çevirme riski taşımaktadır.