Bazı Kanunlarda Değişiklikler Yapılmasını İçeren Kanun Teklifi TBMM'de Kabul Edildi!
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda, bazı kanunlar ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'de (KHK) önemli değişiklikler öngören kanun teklifi kabul edilerek yasalaştı. İşte detaylar…
TBMM'de Bazı Kanun Teklifleri Kabul Edildi
TBMM) Genel Kurulu'nda, bazı kanunlar ile 375 sayılı Kanun
Hükmünde Kararname'de (KHK) önemli değişiklikler öngören kanun
teklifi kabul edilerek yasalaştı. Yasa, Anayasa Mahkemesi'nin 703
sayılı KHK'nin bazı hükümlerini iptal etmesi üzerine gündeme gelen
yasal boşlukları doldurmayı ve çeşitli alanlarda yeni düzenlemeler
getirmeyi amaçlıyor. Öne çıkan düzenlemeler ise
şunlar:
Devlet Memurları Kanunu'nda yapılan değişiklikle, kanunlarla
veya Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle kurulmuş diğer kamu kurum,
kurul, üst kurul ve kuruluşları tarafından mesleğe özel yarışma
sınavına tabi tutularak yapılacak alımlarda da 35 yaş
sınırı aranacak. Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı, Anayasa
Mahkemesi tarafından kendi üyeleri arasından seçilecek.
Vergi incelemesine yetkili olanlar, görevlerinden ayrıldıktan sonra 3 yıl süreyle, son 3 yılda inceleme yaptıkları mükellefler veya bu mükelleflerin bağlantılı olduğu kurumlarda görev alamayacak, mali müşavirlik kapsamında sözleşme düzenleyemeyecek.
Kurul üyelerinin Devlet Memurları Kanunu'ndaki şartları taşıması ve herhangi bir siyasi partinin yönetim/denetim organlarında görev almamış veya bu görevlerinden ayrılmış olmaları gerekecek.
Kurum üyelerinin geçmişte ve halen bir siyasi parti ile aday gösterilme dahil üyelik ve görev alma ilişkilerinin bulunmaması şartı getirildi.
TRT'ye Yönelik Kapsamlı Değişiklikler:
Yasanın en dikkat çekici bölümlerinden birini Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu'na (TRT) ilişkin düzenlemeler oluşturuyor:
- TRT Genel Müdürü'ne en yüksek devlet memurunun almakta olduğu aylık ve sözleşme ücreti ikramiye dahil ödenecek.
- TRT Yönetim Kurulu, özel hukuk hükümlerine tabi şirket kurabilecek, yerli veya yabancı gerçek/tüzel kişilerle ortaklıklar kurabilecek, mevcut ortaklıklara iştirak edebilecek veya şirketleri tamamen satın alıp devralabilecek.
- TRT'nin ve payına bakılmaksızın Kurum tarafından kurulan, satın alınan ya da iştirak edilen şirketlerin her türlü alım, satım, hizmet, danışmanlık, yapım ve taşıma işlerine ilişkin ihale işlemleri Kamu İhale Kanunu ve Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu hükümlerine tabi olmayacak. Bu işlemler, saydamlık, rekabet, eşit muamele gibi ilkeler gözetilerek yönetmelikle düzenlenecek. Kurumun kendi şirketlerinden yapacağı alımlar da bu muafiyet kapsamında olacak ve usul esasları Yönetim Kurulu kararıyla belirlenecek.
- Kurum personeli, Genel Müdür onayı ile TRT'ye ait veya ortak olunan şirketlerde Yönetim Kurulu başkanı/üyesi olarak görevlendirilebilecek. Bu kişilere ödenecek ücret, görevlendirildikleri şirketin yönetim kurulunca belirlenecek ve diğer kanunlardaki kısıtlamalara tabi olmayacak. Personelin TRT'deki kadro ilişkileri ve hakları devam edecek.
- Genel İdare Hizmetleri sınıfı kadrolarına uygulanacak ek göstergeler Cumhurbaşkanınca tespit edilecek. Kurumda kadro karşılığı sözleşmeli personel ve Borçlar Kanunu'na tabi özel hukuk personeli (yönetici kadroları dahil) çalıştırılabilecek. Bu personelin işe alım, ücret ve diğer mali/sosyal haklarına ilişkin usul ve esaslar Yönetim Kurulu teklifi üzerine Cumhurbaşkanınca belirlenecek.
- Personele yılda 4 aylık ücret tutarını aşmamak üzere ikramiye verilebilecek.
- Kamu idarelerine ait taşınmazlar TRT'ye bedelsiz tahsis edilebilecek.
- Genel Müdürlük personelinin görev suçlarına ilişkin soruşturma izni Genel Müdür tarafından verilecek.
Diğer Önemli Değişiklikler:
- Milli Savunma Bakanı'na verilmiş bazı yetkiler Başkanlık tarafından yürütülen projeler için SSB Başkanı'na ait olacak. Başkanlık personeli için Kişi Güvenlik Belgesi aranmayacak.
- Kamu kurum ve kuruluşlarında idari hizmet sözleşmesiyle veya iş mevzuatına tabi uzman ve uzman yardımcısı istihdamına ilişkin usul ve esaslar belirlendi. Devlet Memurları Kanunu hükümleri kıyasen uygulanacak ancak tez, sınav veya dil yeterliliğinde başarısız olanlar unvanlarını kaybederek durumlarına uygun kadrolara atanacak. Özel bilgi ve uzmanlık gerektiren geçici işlerde, yerli veya yabancı personel sözleşmeyle istihdam edilebilecek.
- Teşkilat değişiklikleri sonucu kurum veya birim değiştiren personelin devir işlemleri ve mali/özlük hakları düzenlendi.
- "İş Kurumu İl Müdürü" ibaresi "Türkiye İş Kurumu'nda il müdürü" olarak değiştirildi ve 24 Kasım 2023 itibarıyla bu kadroda bulunanların görevden alınmaları halinde 375 sayılı KHK'nin geçici 45. maddesindeki özlük hakları uygulanacak.
TBMM Genel Kurulu'nun bir sonraki birleşimi 27 Mayıs Salı günü saat 15.00'te yapılacak.