Eğitim

Öğrenciler depremden sonra nasıl ders çalışmalı?

Tüm ülkeyi yasa boğan deprem felaketlerinin ardından çocuklarında derinden etkilendiğini söyleyen Oğuzkaan Koleji Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Koordinatörü Hatice Yılmaz, öğrencilerin bu üzüntülü ve zor günleri derslerine yoğunlaşarak atlatabileceklerini anlattı.

Oğuzkaan Koleji Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Koordinatörü Hatice Yılmaz, LGS ve YKS’ye hazırlanan öğrencilere bu zor dönemi atlatabilmeleri için şu açıklamalarda bulundu:

“LGS’ ye girecek 8.sınıf ve YKS’ ye girecek 12.sınıf öğrencileri için ikinci dönem sınava hazırlık dönemi olarak algılanır ve çalışmalara hız verilir. Bu yıl yapılacak LGS ve YKS’ ye hazırlanmak sınava girecek tüm öğrenciler için önemli elbette ama deprem felaketini yaşamış öğrenciler için çok daha önemli. Hepimizi üzüntüye boğan deprem felaketi doğal olarak en çok onları etkiledi. Ancak ne kadar büyük acılar yaşamış olursak olalım şimdi geleceği düşünme zamanı. “

Ders Çalışmak Öğrencileri İyileştirmeye Başlayacak

“Çalışmaya başladığınızda beyniniz düşüncenizin odağını değiştirecektir. Yaptığınız çalışmaya ne kadar konsantre olursanız o kadar üzüntü ve tasadan uzaklaşacaksınız. Dolayısıyla çalışmak sizi iyileştirmeye başlayacaktır” sözleriyle çalışmanın önemine değinen Yılmaz, çalışma masasının sade olmasına özen gösterildiğinde,  daha kolay ders çalışılabileceğini savundu. Yılmaz, “Elinize kalem almadan çalışmaya başlayamazsınız. Dolayısıyla masanıza not alacağınız, özet çıkaracağınız veya soru çözeceğiniz bir defterle birlikte bir kalemin olması sizin çalışmaya daha kolay başlamanızı sağlayacaktır. Kendinizi en mutsuz ve umutsuz hissettiğiniz anlarda yapacağınız çalışmanın gelecekte hayal ettiğiniz yaşantıya ulaşmak için olduğunu kendinize hatırlatınız” sözleriyle açıklamalarına devam etti.

Sınava Girecek Tüm Öğrencilerin Başarısını Artıracak Çalışma Yöntemi Nedir?

Eğitim Koordinatörü Hatice Yılmaz, sınava girecek öğrencilerin başarısını artırmak için gerekli çalışma yöntemlerini sıraladı. Bu yöntemler:

  •  Öncelikle kendi kendinizin öğretmeni olun. Kendinize dışarıdan bir gözle bakarak, siz öğretmen olsaydınız sizin gibi bir öğrenciye “nasıl çalışması gerektiğini önerirdiniz?”i belirleyip yazarak listeleyiniz.
  • LGS’ ye girecek öğrencilerin birinci dönem konularının hangi dersten hangi konular olduğunu araştırıp hangi konuları tekrar etmeleri gerektiğini belirlemeleri gerekmektedir.
  • YKS’ ye girecek öğrencilerin TYT’ nin tüm konularından sorumlu olduklarını bilmeleri gerekmektedir. AYT’ de ise alan derslerine göre birinci dönemin hangi konularından sorumlu olduklarını netleştirmeleri gerekmektedir.
  • Bilindiği üzere Kovit salgını sürecinde 2020 LGS ve YKS’ de de öğrenciler aynı şekilde 2.dönem konularından sorumlu olmamışlardı. 2020 LGS ve YKS konu ve konulara göre soru dağılımını incelerseniz tekrar için hangi konulara daha fazla süre ayırmanız gerektiğini görebilirsiniz. Aynı şekilde 2020 LGS ve YKS sorularını incelerseniz sorulabilecek sorular hakkında da fikir edinmiş olursunuz. Böyle bir ön hazırlık için size 3-4 gün yetecektir.
  • Ön hazırlıklarınızı tamamladıktan sonra sınava kadar olan sürede tekrar etmeniz gereken konuları, her konuya ayırabileceğiniz süreyi ve kendinize önerip yazdığınız çalışma yöntemini de gözeterek detaylı olarak planlayınız. Bu ön hazırlığı ve planlamayı yaptığınızda kendinizi daha rahat, bilinçli, kararlı ve çalışmaya hazır hissedeceksiniz.

Konu Tekrarı Yaparken Nelere Dikkat Etmeli?

Yılmaz, konu tekrarı yaparken aşağıdaki sıralamaya dikkat edilmesi gerektiğini söyledi:

  1.  Tekrar etmeyi düşündüğünüz konuyu ders kitabınızın sayfalarını çevirerek hatırlamaya çalışınız, unuttuğunuzu düşünüyorsanız konuyu okuyunuz.
  2. İkinci olarak tekrar ettiğiniz konuyla ilgili girmiş olduğunuz sınavlarda ürettiğiniz sonuçları ve hangi soruları yanlış yaptığınızı bulup bu soruları yeniden çözünüz.
  3. Daha sonra bu konu ile ilgili yeni testler çözerek yaptığınız yanlışları bulup konu eksiğinizi gideriniz.
  4. Her hafta iki deneme sınavı çözerek süre kullanma alışkanlığı edininiz.
  5. MEB Ölçme Değerlendirme Genel Müdürlüğünün sayfasındaki kazanım testlerini ve örnek sınav sorularını çözmeyi ihmal etmeyiniz.
  6. Geçmiş yılların sınav sorularından birinci dönem konuları ile ilişkili sınav sorularını bulup çözünüz.
  7. Tüm kaynaklarınızı çözdüğünüzde öğretmenlerinizden yeni kaynak önerisi isteyebilirsiniz.

Eğitim Koordinatörü Hatice Yılmaz, “Siz istemediğiniz sürece hiç kimse size bir şey öğretemez ve siz istediğiniz sürece hiç kimse sizi çalışmaktan vazgeçiremez. Başarı hedefiyle çalışan tüm öğrencilere kolaylıklar ve iyi çalışmalar diliyorum” sözleriyle açıklamalarını noktaladı.