Eğitim

Çocukların teknoloji ile hayat dengesini kurması için 5 ipucu

Ebeveynler, teknolojik cihazlara ayrılan zaman ile gerçek yaşam arasındaki dengeyi nasıl kurmalı?

Küçük çocuklar teknolojiyi nasıl kullanacaklarını ailelerinden öğrenmeye başlıyorlar ve teknolojik cihazlara ayrılan zaman ile gerçek yaşam arasındaki dengeyi erken yaşta kurabilmelerini sağlamak gerekiyor. Pek çok çocuk, anne ve babasını dakikalarca telefonda konuşmasına tanık oluyor. Ebeveynler çocuklarının yanında e-postalarına yanıt verirken ya da sosyal medya hesaplarıyla meşgul olurken çocuklarının bu durumdan olumsuz yönde etkilenebileceklerini unutuyor.

8 ila 18 yaşında çocuk sahibi 2 bin ebeveyn üzerinde yapılan araştırmaya göre bu ebeveynler bir gün içerisinde ortalama 9 saat 22 dakikasını mesajlaşma, internette gezinme, havayı kontrol etme gibi faaliyetler için ekran karşısında geçiriyor. Boston Sağlık Merkezi’nin, bir restoranda ailelerin cep telefonlarını kullandıklarında birbiriyle nasıl etkileşim kurduğuna yönelik araştırması, cihazlarına fazlasıyla gömülen ebeveynlerin, çocuklarının ilgi isteyen davranışlarına sert bir şekilde karşılık verdiklerini ortaya koyuyor.

Yazar Catherine Steiner-Adair, “Dijital Çağda Çocuk ve Aile İlişkilerini Korumak” adlı kitabında, çocukların çoğunlukla ailelerinin dikkatini çekebilmek için cihazlarla rekabet etmek zorunda hissettiklerini belirtiyor.

Peki, teknolojik cihazlara ayrılan zaman ile gerçek yaşam arasındaki dengeyi kurmak için nasıl bir yol izlenmeli? MediaMarkt dengeyi bulmak için 5 öneriyi sıralıyor.