Eğitim

Çocuğunuzun karnesini sadece not olarak değerlendirmeyin

Uzun bir eğitim dönemi tamamlandı. 14 Haziran Cuma günü okullar tatile girecek. Karne için gün sayan 18 milyon öğrenci, yaz tatiline “Merhaba” diyecek. Anne ve babalar, karneyi nasıl değerlendirmeli?

15 Karne Bir Uyarı

Uzman Klinik Psikolog Aynur Sayım, karneye gelişim değerlendirmesi olarak bakılması, sadece notlara ilişkin değerlendirme yapılmaması gerektiğini kaydetti.

Aynur Sayım, şunları söyledi: “Karnede çocuğun hem bilgi seviyesi hem de gelişim süreci bir bütün olarak değerlendirilmelidir. Karnede hem ders notları ile ilgili bir bölüm var, hem gelişim değerlendirmesine ilişkin bir bölüm var. Burada duygusal ve sosyal gelişimine ilişkin veriler yer alır. Karne aynı zamanda çocuğun iş birliği yapabilme, duygularını ifade edebilme, derse katılım, bir çalışmayı sürdürebilme becerisi gibi becerilerinin gelişim süreçleri ile ilgili de bilgi verir. Karneye sadece ders başarısı olarak değil, bir gelişim değerlendirmesi olarak bakmakta fayda var. Her iki bölüm de çok önemli. Karne bir uyarı. Zayıf bir karne, çocuğun gelişiminde bir aksaklık olduğunu gösteriyor. Kötü karne, aslında aksayan kısımlarla ilgili tedbir alınması uyarısında bulunuyor. Burada hem ailenin hem okulun duyarlı olup tedbir alması gerekiyor. Hangi alanda sorun varsa o konuya yönelmek önemli.”