Eğitim

Çocuğuma ne kadar harçlık vermeliyim?

O meşhur soru yeniden akıllarda. Çocuğuma ne kadar harçlık vermeliyim? Anneler-babalar, şimdi sıra sizde. Haydi kolları sıvayın.

15 HARÇLIK EĞİTİMİ

ÇOCUK PARAYI EVDE ÖĞRENİR: Çocuklar sünger gibidir. Sizin parayla olan ilişkiniz, ona karşı tutum ve konuşmalarınız çocuğunuzun para karakterinin oluşumunda en önemli etkendir.

ANLAM: Çocuğunuza harçlık verirken paranın sadece bizi bir noktadan diğer noktaya götüren bir araç olduğunu anlatın. Baştacı etmeye gerek yok!

KONUŞUN: Onlarla PARA konusunu konuşun, finansal durumunuz hakkında gerçekçi olun ama çocuklarınızı endişelendirmeden…

BIRAKIN SORSUN: Çocuk para ile ilgili çok soru soruyorsa paragöz değil, meraklı demektir. Cevap verin.

PLAN DİYE BİR ŞEY: Çocuğunuz bir şey satın almak istediğinde “Paramız yok” deyip geçiştirmeyin, bu ‘olunca alırız’ anlamına gelir. “Planımızda ya da hedefimizde yok” deyin. “Aa plan denen bir şey varmış” desin.

NE ZAMAN?: 7 yaşından itibaren harçlık vermek gerekiyor. Bu sayede çocukların para ile olan ilişkileri başlıyor.

YAŞA GÖRE: 7-13 yaş arası çocuklara haftalık, 13 yaş sonrasında aylık olarak harçlık vermek gerekiyor. Hafta/ay belirli bir dönemi yönetmek onun sorumluluk sahibi bir birey olmasını sağlayacak.

DÜZENLİ: Harçlık her hafta/ ay, aynı gün verilmeli. Maaş gibi düzenli. Çocuğunuzla bu konuda anlaşın. Örneğin; Ali/Ayşe her pazar günü akşam yemeğinden sonra harçlığını alır.

NE KADAR?: Harçlık miktarı parmak izi gibidir. Finansal durumunuza, ailenizin değerlerine, sosyal çevrenize bağlı olarak değişir. Gereğinden az ya da çok olması, arkadaşlarından az harçlık alması çocuğunuzu olumsuz etkileyebilir.

AÇIK VE NET: Harçlık miktarını belirlerken çocuğunuzla konuşun ve net olun. Hangi ihtiyaçlarını harçlığıyla karşılamasını beklediğinizi açıkça söyleyin. Örneğin; ‘Oğlum/kızım bu harçlıkla yol, yemek masraflarını karşılamalısın.’ Bu sayede parasını ne yönde kullanacağını bilir.

ÖDÜL VEYA CEZA DEĞİL: Parasını doğru kullanmadığı için veya herhangi bir sebeple harçlığını keserek ceza vermeyin. Örnek bir davranış sergilediğinde ödül olarak vermeyin. Unutmayın, çocuğunuzla bu konuda anlaşma yaptınız.

ESNEK: Harçlık miktarı çocuğun değişen ihtiyaçlarına göre düzenlenebilmeli.

AİLE BÜTÇESİ: 10 yaş sonrası çocuğunuzla aile bütçenizi paylaşın, faturalar ne kadar geliyor, markette ne kadar harcıyorsunuz bilsin. Bu sayede hedeflerine bütçe yaparak ulaşabileceğini görür.

HEDEF: Oyuncak, bisiklet... Bir şey almak istediğinde ona para vermek yerine bunun için harçlığından biriktirmesi gerektiğini söyleyin. Bu hedefi olsun.

ÖNCELİK: Birkaç şeyi aynı anda istediğinde seçim yapmayı öğrenmeli. Böylece kendi önceliklerini belirleyebilir.