Finansal alışkanlıkları değiştirmek için dikkat!
Finansal alışkanlıklarınızda değişiklikler yapmak istiyorsanız, bu liste ile başlayabilirsiniz.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlKendi risk anlayışınıza uygun yatırım araçlarından bir sepet oluşturabilirsiniz. Böylece yumurtalarınızı aynı sepete koymayıp riskini dağıtmış olursunuz.
Bir şey satın alırken kendinize, ‘’Bu benim için İstek mi, ihtiyaç mı? Bunun için kaç saat çalışmam lazım?’’ diye soruyor musunuz? Yeni yılda bunu daha çok kendinize sorun.
Parayla ilişkiniz nasıl? Gerginse, finansal iyilik halinize iyi gelecek uzmanlardan yardım alın. Doğru ilişkilerle doğru finansal kararlar alın.
Siber güvenlik konusunda proaktif olmamak için hiçbir mazeret yok. Kendinizi ve paranızı korumak için öncelikle bankacılık, emeklilik, öğrenci kredileri ve kredi kartları dahil tüm hesaplarınızın nerede olduğunu bilmeniz gerekir. Ardından, en azından, ekstra bir güvenlik katmanı sağlamak için tüm hesaplarınızda çok faktörlü kimlik doğrulamayı açtığınızdan emin olun.
Hedefleriniz için ilham kaynağı arayın. Sizi motive edecek başarıları örnek alarak, hayatınızda uygulamaya çalışın.
Kredi puanınız, finansal hayatınız üzerinde büyük etkisi olabilecek önemli bir sayı. Para durumunuzu düzenli olarak izlerseniz, kredi puanınızın düştüğünü de fark edebilirsiniz.
Finansal hayatınız, sağlık fırsatlarınız gibi farkında olmadığınız şeyler hakkında araştırma yapıp, bilgi sahibi olun.
Hepimizin yapmamız gerektiğini bildiğimiz bir şey var, ancak yine de ertelemenin yollarını bulmaya devam ediyoruz. Yapılacaklar listenizden bir şeyi kontrol etmeye çalışın.
Haftada bir veya üç ayda bir, belirli bir günü para durumunuzu gözden geçirmeye ayırın. Görevler, harcamaları kontrol etmeyi içerebilir. Bugünden en iyi şekilde yararlanmak için, telefonunuzda veya başka bir yerde, harcamalarınızı gözden geçirebileceğiniz bir liste tutun.
Bakın, tüm paranızı kripto paralara yatırmamalısınız ama bu noktada onları ve nasıl çalıştıklarını öğrenmek için zaman ayırmalısınız. Ve varlık ne olursa olsun, asla kaybetmeyi göze alabileceğinizden daha fazla yatırım yapmayın.
Finansal sağlığınızı daha iyi anlamak için kendinize birkaç önemli soru sormanız yardımcı olabilir. Bunu finansal sağlığınızın bir öz değerlendirmesi olarak düşünün:
- Beklenmeyen olaylara karşı ne kadar hazırsınız? Acil durum fonunuz var mı?
- Net varlığınız nedir? Olumlu mu, olumsuz mu?
- Kredi kartları gibi borcunuzun yüzde kaçını yüksek faiz olarak değerlendirirsiniz?
- Emeklilik için düzenli birikim yapıyor musunuz? Uzun vadeli hedefinize ulaşmak için doğru yolda olduğunuzu düşünüyor musunuz?
- Sağlık ve iyi bir yaşam için sigortanız var mı?
Emekli hayatını güvenceye almak için şimdiden para biriktirin.
Birikimlerinizi biraz da olsa artırmak, sizi genel olarak daha iyi bir finansal konuma getirecek. İster bir ev satın almak ister daha fazla yatırım yapmak olsun, yağmurlu bir gün için veya diğer hedeflerinize koymak için ek paranız olacak.
Biraz tasarruf etmenin ve sizin için önemli olan şeylere harcama yaptığınızdan emin olmanın bir başka yolu da harcamalarınızı sıralamaktır.
Bunu, son üç aydaki zorunlu olmayan tüm harcamalarınızın bir listesini yaparak yapın. Ardından, onları sıralayın ve en az önemli veya gerekli olan harcamaları kesmeyi veya azaltmayı deneyin.
Bütçenizi dengelemek finansal başarı için çok önemli. Çünkü finansal yükten kurtulduğunuzda, kendinizi rahatlamış ve hayatınızın kontrolünün sizde olduğunu hissedersiniz.
Paranızın son bir yılda nereye gittiğini düşünün. Paranızı harcama şeklinizden memnun musunuz? Cevabınız hayır ise harcama şeklinizi değiştirin.
Birçok kişinin yaptığı hatalardan biri, yüksek limitli kredi kartları kullanmak. Dürüst olmak gerekirse, kredi kartları ancak doğru kullanıldığında gerçekten harika bir araç olabilir. Bu da öncelikle her faturalandırma döngüsünün sonunda bakiyenin tamamının ödenmesini içerir.
Eşler arasında para tabu olmamalı, eşler bu konuda rahatlıkla konuşabilmeli. Ayda bir bütçe toplantısı yapın. Sadece faturaları değil, diğer harcama ihtiyaçlarını da konuşun.
Kendinize yatırım yapmak sizin için ne anlam ifade ediyorsa, bunun için gerçekten bir taahhütte bulunun.
Eşler arasında para tabu olmamalı, eşler bu konuda rahatlıkla konuşabilmeli. Ayda bir bütçe toplantısı yapın. Sadece faturaları değil, diğer harcama ihtiyaçlarını da konuşun.
Kendinize yatırım yapmak sizin için ne anlam ifade ediyorsa, bunun için gerçekten bir taahhütte bulunun.