Araba Almadan Önce Yapılması Gerekenler

Hadi gidelim biraz bakınalım, bir araba alalım.' İyi güzel de, bu iş bakınmakla olmuyor. Otomobil hayatımızdaki büyük çaplı harcamalardan biri. Araba almadan önce yapılması gerekenleri bilmek lazım.

Araba almadan önce buna hazır olup olmadığınızı bilmeniz gerekiyor. Satın alma maliyeti sadece arabanın bedeli değil, bunun üzerine benzini, kaskosu, vergisi, parkı, köprüsü, bakımı, tamiri, aksesuarları biniyor, bunları da hesaba katmak gerek.

Diyelim bütün bunları hesapladınız, kendiniz için uygun otomobil kredisine nasıl karar vereceksiniz? Kısacası, bu büyük ve heyecanlı harcama öncesi yapacak işlerimiz var. 


1-İhtiyaç Analizi

Araba bir istek mi?/ihtiyaç mı? Neden bir arabaya ihtiyaç duyuyorsunuz? Bir otomobilden neler bekliyorsunuz?
-Evin birinci aracı mı olacak? İkinci aracı mı olacak?
-Kimler kullanacak?
-Ne amaçla kullanılacak, özel bir kullanım alanı olacak mı? İş, gezmek, çocuklar için?
-Araba almazsanız bunun alternatif maliyeti ne olur; örneğin işe gitmek için servis var mı?
-Nerede, hangi şartlarda kullanılacak? Şehir içi, şehir dışı mı? Senede kaç kilometre kullanacaksınız?

Tavsiye: Eşinizi, babanızı, annenizi alın ve kullanmasıyla alakalı kişi(ler) ile oturup samimiyetle konuşun. Bunu konuyu eğlenceli ve planlı bir aktivite haline getirin. Böylece kafanız netleşecek ve şunlara benzer bir cümleler oluşacak:

 • İlk arabamız, çok heyecanlıyım, ne olursa olsunda bizi yerden kessin. Küçük, fiyakalı, şehir içi kullanacağımız, basit bizi işe getirip götüren bir arabaya ihtiyacımız var.

• Eve ikinci bir otomobil olarak, ağırlıklı olarak çocuğumuzun tek başına kullanacağı, şehir içinde okula gidip gelirken kısa mesafede kullanacağı bir araca ihtiyacımız var.

• Yeni çocuğumuz ile büyüyen ailemize eski aracımızın yerini alacak, daha büyük, çocuğun eşyalarını ve çocuk arabasını bagajına rahatça sığdırabileceğimiz, ev-okul-iş yeri arasında sürekli ve uzun mesafeli kullanılacak bir araca ihtiyacımız var.

• Yalnızca şehir içinde değil, yazlık evimize giderken ve orada arazide de kullanabileceğimiz güvenli, yüksek bir araca ihtiyacımız var
Birinci ve ikinci örnekte küçük, benzinli, tercihen otomatik bir araç; üçüncü örnekte büyük, geniş bir bagaja sahip, belki station vagon, tercihen dizel bir araç, dördüncü örnekte de 4x4 ve arazi kullanımına uygun dizel bir araç ihtiyacı olduğu en baştan belirlemiş olacaksınız. Gördünüz mü daha ilk adımda neyi neden istediğinizi belirlediniz!

2-Ortak Zevk, Duygu/Mantık

Araba işi hem mantık hem duygu içerir (her şeyde olduğu gibi). Kullanacağınız arabayla aranızda duygusal bir bağ oluşması gayet doğal ve faydalı. Sonuçta, her ne olursa olsun kullandığımız şeyleri sevmek güzel bir şey. Onlardan maksimum fayda sağlayacağımızın işaretidir.

Tavsiye: Alınacak araçtaki 'olmazsa olmazların' ne olduğuna da bu aşamada karar verin. Arabayı birden fazla kişi kullanacaksa biçiminin, renginin, iç görünümünün, aydınlatmasının, kimse tarafından 'itici' bulunmaması gerek. Özellikle eşler arasında mutabakat önemli!

 3-Asgari Güvenlik/Konfor Beklentileri

Güvenlik/konfor için donanım önemli ve fiyatı etkileyen bir konu. Örneğin, teknolojinin günümüzde ulaştığı seviyede ABS, sürücü ve yolcular için hava yastıkları ve klima bir araçta olmazsa olmaz özellikler. Peki ya başka donanımlar? Hangisine para vermeye değer? Bayideki satış elemanın yönlendirmesine göre oraya buraya savrulmayın. İhtiyacınız yoksa sizi ısıtan koltuğu almayıverin mesela. Bu donanımları İnternetten, otomobil dergilerinden araştırabilirsiniz.

4. Bütçe

İşte para durumu... Esas konumuza geldik. Aman dikkat, yeni bir araç için ayrılabileceğiniz bütçeyi gerçekçi belirleyin.

a.Sıfır faiz (öyle bir şey yok size ilerleyen yazılarımda anlatacağım), "Büyük kampanya, son fırsat, inanılmaz fiyat..." afişleri başınızı döndürmesin. Yere hep sağlam basın! Kendi gerçeklerinizi unutmayın.

b.İlk adım, siz araba masrafı için, aylık kaç para ayırabilirsiniz, onu hesaplayın. Araba almanın heyecanıyla, hayatınızdaki tek masraf araba gibi gözükmesin. Bütçenizin bütününe bakarak plan yapın. Bütün borçlarınızın tümü (ev kredisi, kredi borcu, kredi kart borcu...) gelirinizin % 30-40’ını geçmemesi gerek.

c.Aylık ödeyebileceğiniz miktarı belirledikten sonra, o günün faiz ve vadelerine bakarak kaç paralık bir araba alabileceğinizi hesaplayın.

d.Firmalar çoğu zaman ödenecek taksitleri düşük tutup ödeme süresini uzatırlar, bu kadar uzun süre ödeme yapma gücünüz var mı düşünün.

e.Bankaların otomobil faizleri birbirine benzer genelde, 'Masraflar dahil' faizi öğrenin ve bunu karşılaştırın. Bankadan (ya da tüketici finansman şirketinden) detay döküm isteyin. (Evet daha araba bayiine gitmeden yapın bunu.)

f.Gizli veya ekstra maliyetler mutlaka dikkate alın. Aracı satan firmanın sonradan talep edebileceği paspas, genel temizlik/boya koruma gibi ücretler baştan sorup öğrenin.

g. Unutmayın araba maliyeti satın alırken başlıyor: Kasko, vergi, benzin, park, köprü, aksesuar, bakım, tamir... Bunların hepsi yoldaki maliyetler.

h.Arabayı satın alırken peşinat gerekiyor. %30 civarı diyebiliriz en az, tüm birikmiş paranızı peşinata yatırmayın. Unutmayın en az üç aylık gideriniz kadar nakit paranızın acil durumlar bankada durması size güven verir.

5-Araştırma

Şimdi bütün planımızı yaptık, yukarıdaki aşamalardan sonra ortaya çıkan alternatifler hakkında otomobil dergileri veya internetteki otomobil sitelerinden bilgi toplayın. İnternetten “marka araç sahipleri forumu” benzeri sitelerden araçlarla ilgili birinci elden, deneyimlere dayalı bilgi alın. Düşündüğünüz alternatif araçları karşılaştırmalı bir kağıt üzerine yazın:

-İyi/kötü yönleri, birbirlerine karşı üstünlüklerini saptayın.
-İkinci el değerleri bularak kıyaslayın. Arabanın ikinci el değeri çok önemli bir konu, sonuçta bir gün satacaksınız, en az para kaybıyla yapmak en iyisi.
-Markalarının resmi sitelerini mutlaka ziyaret edin, şirketin güvenilirliği hakkında bilgi edinin.
-Servis ağı hakkında özellikle bilgi alın. Servis ağının yurt genelindeki dağılımı ve kullanıcıların servis memnuniyeti sorgulayın.

Paranızı kazanmak kolay değil. Harcamak da o kadar kolay olmamalı. Araba almaya gerçekten hazır olup olmadığınızı bilmeniz önemli. Araba almaya kaç adım mesafede olduğunuzu bilmek ister misiniz? 

Etiketler Araba Almak
Yorumlar
Kalan Karakter 800