Az Parayla Yatırım Yapılır Mı?

Yatırım, daha mutlu bir yaşam için bir araçtır.

Yatırımın amacı paranızı zaman içinde artırma umuduyla bir veya daha fazla ya da daha farklı araçlarda çalıştırmaktır. Peki, yatırımcı olmak için çok büyük servete mi ihtiyacımız var? Elbette hayır. Önemli olan yalnızca adım atmak, 1 lira bilse olsa kenara ayırmak.

Unutmayın; büyük adımlar, küçük adımların toplamıdır. Gelin birlikte o küçük adımlar neler olabilir, birlikte bakalım.


Tasarruflarınızı Otomatikleştirin

Her gün, her hafta ya da her ay bir miktar parayı kenara ayırmanızdaki gayret, uzun vadede güçlü getiriler sağlayabilir Zaaf harcamalarından (kahve, kıyafet, ayakkabı, eğlence vb.)  kısmak, başlamak için atılacak en önemli adımlardan biri olabilir. İlk adımı attıktan sonra yavaş yavaş tasarruflarınızı doğrudan yatırımlara yönlendirmenin yollarını keşfettiğinizi göreceksiniz.

Kendinizi Rahat Hissettiğiniz Risk Düzeyini Tanıyın

Yatırım yapma kararı verdiğinizde risk almak konusunda ne kadar rahat olduğunuzu belirlemeniz gerekir. Yani uzun araştırmalar ve stratejiler gerektiren araçları satın almaktan mı hoşlanıyorsunuz yoksa ani kararlar gerektirmeyen, sabit getirisi olan daha güvenli bir limanda mı kalmak istiyoruz bunu bilmemiz gerekir. Bunu ölçmek için bankaların telefon uygulamaları ya da çeşitli web siteleri faydalı olabilir.

Yatırım Türlerini Araştırın ve Anlayın

Evdeki eksikleri tamamlamak için ihtiyacımız olan ürünlerin hangileri olduğunu ve nereden almamız gerektiğini bildiğimiz gibi yapacağımız yatırımların neler olduğunu tanımamız ve bilmemiz gerekir. Yatırım kavramlarını (bileşik faiz, enflasyon vb.) yatırım türlerini, yatırım araçlarının (mevduat, altın, döviz, hisse senedi vb.) hangileri olduğunu araştırmak, okumak ve öğrenmek yatırımlarınızı daha bilinçli yapma fırsatı verir.

Hedef Belirleyin ve Beklemeyi Öğrenin

Hedef belirlemek ise yatırımlarınızı daha ölçülebilir hale getirir. Hedef belirlerken yanlış hedefler belirlemek, hayalî hedefler koymak yaptığımız yatırımlara olan beklentilerimizden çabuk vazgeçmemize neden olabilir. Doğru hedef belirlemek için hedefimizin belirli, ölçülebilir, ulaşılabilir, zaman sınırlamalı ve gerçekleştirilebilir olması gerekir. Hedef koyduktan sonra ise bir mucize bekleyip, bir gecede paranızın katlanacağını beklememek gerekir. Paul Samuelson’un da dediği gibi ‘Yatırım yapmak bir tablonun boyasının kurumasını veya çimlerin büyümesini izlemek gibidir’

Yorumlar
Kalan Karakter 800