İşyerinde sevilmeyen cümleler!

İşyerinde “Üzgünüm” demenin artıları olduğu kadar eksileri de var. İşyerinizde özür dilemek yerine kullanabileceğiniz ifadeler nelerdir?

1 8 ÖZELLİKLE İŞYERİNDE GEÇERLİ

Pensilvanya Üniversitesi Wharton Okulu'nda yönetim kurulu başkanı olan Maurice Schweitzer'e göre, bu özellikle işyerinde geçerli. Bu ifade özen ve empati ifade etse de, genellikle sorumluluk almanın en etkili yolu değil.

2 8 ÖZÜR DİLEMEDİKLERİNDE GÜÇLÜ GÖRÜNÜYOR

Schweitzer, ‘’Özür dilemek  yapılacak çok nazik bir şey ama aynı zamanda bizi aşağıda bir pozisyon olarak nitelendirdiğimiz duruma da sokabilir" diyor. ‘’Otoriter değil, iddialı değil ve bazen insanlar özür dilemedikleri zaman daha güçlü görünüyorlar” diye ekliyor. 

3 8 PSİKOLOJİK YARARLARI BULUNDU

2012 yılında The European Journal of Social Psychology'de yayınlanan bir araştırma, özür dilemekten kaçınmanın potansiyel psikolojik yararları buldu. Birini gücendirdikten sonra pişmanlığını ifade etmeyi reddeden katılımcıların yüzde 95'i ‘daha fazla özsaygı, artan güç (veya kontrol) ve dürüstlük duyguları’ gösterdi. 

4 8 İŞTE ÖNERDİĞİ CÜMLELER

‘’Elbette, yanlış bir adımdan sonra özür dilememek, özellikle de etrafınızdaki insanları yanlış şekilde üzdüğünde geri tepebilir. Sorun şu ki, 'Özür dilerim' demek, başka bir kişiyi doğrudan etkileyen bir şey yaptığınızda daha çok işe yarar’’ diyor Schweitzer. İnsanları bir çatışma durumundan işbirliğine geçmeye dönüştürebilir ve işyerindeki hatalar genellikle bu tür kişisel saldırıları içermez.

Bunun yerine, kaçırılan teslim tarihleri, yazım hataları veya yanlış hesaplamalar için kendinizi özür dilemek isterken bulabilirsiniz. Schweitzer, bu tür hataların sorumluluğunu kendi kendini küçümseme olarak görmeden üstlenmek için şu cümleleri öneriyor. 

5 8 ÖZÜR YERİNE SORUMLULUĞU ALMAK

Schweitzer, işler planlandığı gibi gitmediğinde kasıtlı olarak iletişim kurmanın önemli olduğunu söylüyor. Örneğin:

"Bu hata için üzgünüm" ifadesini "Bunun sorumluluğunu alıyorum ve bunu şu şekilde düzeltmeyi planlıyorum" ile değiştirin.

6 8 GÜÇLÜ VE YAPICI ADIM

Gereksiz güvenlik açığını iletmeden yine de bir yanlış adımı kabul eden bir özür. “Bir hatanın farkına varırsanız, 'İşte hata burada' demek iddialılık gerektirir. 'Bunu bilmenizi istiyorum ve bu düzeltici önlemleri alacağım’ diyebilirsiniz. Niyetinizi özellikle belirtmek, yapılacak güçlü ve yapıcı bir adımdır."

7 8 ÜZGÜNÜM YERİNE BUNU KULLANIN

Diğer durumlarda, açıkça özür dilemek istemeyebilirsiniz. Örneğin:

"Geciktiğim için üzgünüm" ifadesini "Sabrınız için teşekkürler" ile değiştirin.

“Stresli olduğun için üzgünüm” ifadesini “Tabanında çok şey olduğunu fark ettim. Yardımcı olabilir miyim? Bir molaya ihtiyacın var mı?”

8 8 DAHA EMİN VE GÜVENİLİR ALGILANACAK

Schweitzer'e göre anahtar, geçmiş hatalar üzerinde durmak yerine ilerlemenize yardımcı olabilecek çözümler önerirken hesap verebilirliği uygulamaktır. İşleri batırdıktan sonra, daha fazla hataya yol açabilecek şekilde kendinizi aşağılama olasılığınız daha düşük olacak ve başkaları tarafından daha kendinden emin ve güvenilir olarak algılanacaksınız.

Bunu yapmak, mükemmel olduğunuzu hissedebileceğiniz baskının bir kısmını hafifletmenize de yardımcı olabilir. Çünkü bir sonraki sorunla nasıl iletişim kuracağınızı bileceksiniz.


Schweitzer, "Hatalarımızdan ders almalı ve onları nasıl en aza indireceğimizi bulmalıyız, ancak bu, onları yapmayı bırakacağımız anlamına gelmez." diyor.

Yorumlar
Kalan Karakter 800