İş Hayatının Yeni Trendi VUCA Nedir?

Bugünün belirsiz, sürekli değişen ve hızlı iş dünyasında çokça duyduğumuz VUCA nedir? Ne işe yarar?

Bugünün belirsiz, sürekli değişen ve hızlı iş dünyasında çokça duyduğumuz VUCA nedir? Ne işe yarar?

VUCA’da amaç tecrübe kadar sezgilerinde önemli olduğunu bilerek olaylar karşısında değişime açık olmak ve tetikte kalmaktır. Beklenmeyen bu değişimlere ayak uydurabilmek, duygusal dayanıklılığa sahip olmayı gerektirir. Ve bu noktada değişimin gerekliğini anlamak, şirketler için yeni bir gerçeklik yaratır ve güven oluşturur.

Değişkenlik (Volatility): Çevredeki değişikliklerin sıklığı olarak tanımlayabiliriz. İş dünyasına hızlı bir şekilde adapte olmayı ve sıkı kararlar almayı zorunlu kılar.

Örnek: Projelerde ve planlamalarda gecikmelere neden olabilir. Risklerin ve fırsatların açıkça tanımlanması ve kontrol edilebilir çözüm yolları, belirsizlikteki ilk önceliklerdir.

Nasıl başa çıkılır? Çeviklik, dalgalanmayla başa çıkmanın altın anahtarıdır. Kaynaklarımızı gelecekte esnek olabilmek için potansiyel yaratmak adına yönlendirmeliyiz.

Belirsizlik (Uncertainty): Bir olayın anlamlı sonuçlarının olup olmayacağına dair bilgi eksikliğidir; neden ve sonuç anlaşılır, ancak bir olayın önemli bir değişiklik yaratıp yaratmayacağı bilinmemektedir.


Örnek: Ekonomi genellikle belirsizliklerle doludur; dalgalanmaların nedenini anlıyoruz, ancak tam olarak ne zaman ne olacağını bilemiyoruz.

Nasıl başa çıkılır? Belirsizliği azaltmakta bilgi çok önemlidir. Şirketler hem yeni veri toplamak hem de bu verileri yeni perspektiflerden değerlendirmek için mevcut bilgi kaynaklarının ötesine geçmelidir.

Karmaşıklık (Complexity): Ayrıntılı bir bilgi ve süreç ağını oluşturan birbiriyle bağlantılı birçok parçayı anlatır; genellikle çok biçimli ve anlaşılması güçtür, ancak bir değişim içermek zorunda değildir.


Örnek: Yabancı pazarlara açılmak karmaşıktır; yeni ülkelerde iş yapmak vergi, yasa, düzenleme ve lojistik konularında yönlendirme yapabilmeyi gerektirir.

Nasıl başa çıkılır? Dıştaki karmaşıklığı dengeleyebilmek adına kurum içi operasyonların yeniden yapılandırılması, karmaşıklıkla baş etmenin en efektif yoludur. Şirketler, çevresel karmaşıklıkları yansıtmak için kendi operasyonlarını ve süreçlerini 'eşleştirmeye’ çalışmalıdır.

Muğlaklık (Ambiguity): "Oyunun temel kuralları" konusundaki bilgi eksikliği; neden ve sonuç anlaşılmış değil ve ne beklenileceğine dair tahmin yürütülmemiştir.


Örnek: Baskıdan dijital ortama geçiş on derece muğlaktı; teknolojik gelişmeler göz önüne alındığında, şirketler, müşterilerin veriye ve eğlenceye nasıl erişebileceklerini ve bunları nasıl deneyimleyeceklerini hala öğreniyorlar.

Nasıl başa çıkılır? Kararsızlığı azaltmak için deneme yapmak şart. Şirket liderleri, eski iş yapış şekillerinin artık geçerli olmadığı durumlarda hangi stratejilerin işe yarayacağını yalnızca akıllı deneyler aracılığıyla belirleyebilirler.

Paranı İkiye KatlaBugünkü Posta Gazetesi köşemde yatırım yapayım derken, elinizdekinden de olmayın diye ne yapmanız gerektiğini anlattım.

 

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800