Etkili liderlikte mizah ne kadar önemli?

İyi bir lider düşündüğünüzde, aklınıza muhtemelen birkaç ortak özelliği gelir. Kararlılık, alçakgönüllülük ve güven gibi. Uzmanlar büyük liderlikte mizahın da önemli bir etkisi olduğunu söylüyor.

Mizah duygusuna sahip olup kendimizi fazla ciddiye almadan da ciddi işler yapabiliriz. Stanford Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan Naomi Bagdonas, davranış bilimcisi Jennifer Aaker ile birlikte Stanford'da liderlikte mizahın gücü üzerine bir kurs veriyor. İkili Ocak ayında TED konuşmasını birlikte yaptı ve liderlerin ekipleriyle daha güçlü bağlantılar kurmak için genellikle mizahı kullanabileceğini belirttiler. Bu yaklaşımın, herkes arasında yaratıcılığı ve esnekliği geliştirmeye yardımcı olduğunu söylediler.

Neden mi? Gülmek güven, yakınlık ve rahatlık duygularını pekiştirir. İnsanlar gülümsediğinde mutluluk hormonları olan endorfin ve dopamin salgılar. Aaker ve Bagdonas'a göre, beyninizdeki bu kimyasal reaksiyon, başkalarına bağlı hissetmenizi sağlar.

Bu mantıktan hareketle, çalışanlarıyla esprili ortamlar oluşturan liderler, onlarla daha güçlü bağlar kurabilir. 

İkili, Social Behavior and Personality adlı akademik dergide yayınlanan ve herhangi bir mizah anlayışına sahip liderlerin şaka yapmayanlara göre yüzde 27 daha motive edici olarak görüldüğünü bulan bir araştırmaya atıfta bulundu. Aaker ve Bagdonas, Harvard Business Review blog yazısında, çalışanlarının yüzde 15 daha bağlı ve kararlı olduğunu ve ekiplerin bir sorunu çözme olasılığının iki kat daha fazla olduğunu yazdı.

Elbette kötü, zorlama şakalar utanç verici olabilir ve ilişkilere zarar verebilir. Bu noktada profesyonellik dengesini koruyup samimi duygularla sohbet etmek şart. 

TED konuşmalarında Aaker ve Bagdonas, işyerinde kahkaha isteyen liderler için iki ipucu verdi. 

  • Beyninizi komik cümleler için zorlamak yerine, hayatınızda meydana gelen şeyler hakkında konuşun. Komik olanı aramayın. 
  • Şakalarınızın nasıl algılandığı ve başkalarının onları duyduklarında nasıl hissedeceği konusunda hassas olun. Bu, çalışanlarınızı veya diğer insanları asla küçük düşürecek yorumlar yapmamak ve çok kişisel hissettirebilecek şakalardan kaçınmak anlamına gelir.

Araştırmacılar, bu ipuçlarını takip ederek biraz mizahla liderlik etmenin işyerinizde çok yol kat etmenizi sağlayacağını söylüyor.

Başarılı lideri diğerlerinden ayıran alışkanlıklar neler?Başarılı lideri diğerlerinden ayıran alışkanlıklar neler?Lider olarak ekibinizi yönetebiliyor musunuz? Başarılı bir lider olmak için hangi alışkanlıklara sahip olmanız gerektiğini biliyor musunuz? Sizi diğer liderlerden ayıracak alışkanlıklar hangileri?

 

Etiketler Liderlik
Yorumlar
Kalan Karakter 800