Finansal detoks nedir, nasıl uygulanır?

Hepimizin yenilenmek adına bir detoks tercihi vardır. Arkadaş buluşmaları, geziler, balığa gitmek gibi etkinliklerle yorgunluğu, stresi üzerimizden atar adeta yenileniriz. Unutmayın hepimizin finansal detoksa da ihtiyacımız var.

1 10 FİNANSAL DETOKS NEDİR?
FİNANSAL DETOKS NEDİR?

Faturalardan, kredi kartı ekstrelerinden yorgun düştüğümüz zamanlar olur. İndirimlerden etkilenip plansız bir şekilde alışveriş yaptığımız da olur. Bunlar da masraflarımızı artırır, bütçemizin açık vermesine neden olur. Borçlardan bunaldığımız zamanlarda ihtiyacımızın olan şey bizi kurtaracak planlar yapmaktır. Bu da finansal detokstur.

Sıkıntılar kurtulmamızı sağlayacak finansal detoksu nasıl yapacağımızın cevabı da yazımızda…

2 10 BORÇLARINIZI SINIFLANDIRIN VE HESAPLAYIN
 BORÇLARINIZI SINIFLANDIRIN VE HESAPLAYIN

Borçların kontrolünü her zaman sizde olmalı. Bu nedenle önce olan borçlarınızı sınıflandırın. Genelde kredi kartlarında aşırıya kaçıldığından önce tüm ekstrelerinizi alıp her kartın asgari ödeme tutarlarını ve faiz ödemelerinin listesini yapın. Bu listenin size olumlu etkisi olacak ve geri ödeme motivasyonunuzu artıracak. Önce hangi kartınızın borcunu kapatacağınıza karar verin.

3 10 BİREYSEL KREDİLERİ ARAŞTIRIN
BİREYSEL KREDİLERİ ARAŞTIRIN

 

Kredi kartlarınızdan bazılarını ya da hepsinin borcunu kapatmak için bireysel kredi kullanmak olarak daha avantajlı olabilir. Bankaların kredi kartı faiz ve diğer masraflarını karşılaştırıp bakiye devri ile size maliyeti daha düşük olacak başka bir karta geçebilirsiniz. Çalıştığınız bankaların yanı sıra diğer birkaç banka ile de görüşerek alternatifleri değerlendirmeniz yararlı olur.

4 10 BÜTÇE VE HARCAMA PLANI
BÜTÇE VE HARCAMA PLANI

Bütçenizi; gelirler, düzenli ve zorunlu harcamalar, kredi kartı geri ödemelerine ayırılacak miktar olarak, detaylı bir şekilde çıkarın. Geri ödemenizi bitirebileceğiniz süreyi hesaplayın. Bu süre içinde kemer sıkma politikasına dayalı bir harcama planı oluşturun.

5 10 FAİZİ YÜKSEK OLANDAN BAŞLAYIN
FAİZİ YÜKSEK OLANDAN BAŞLAYIN

Yüksek faizli kredi kartınıza bütçenizin elverdiği en yüksek ödemeyi yapın. Diğer kartlarınıza asgari ödeme tutarında geri ödemelerde bulunmaya devam edin. Kart temizliğini hep yüksek faizliden düşük faizliye doğru sürdürün.

6 10 OTOMATİK ÖDEMEYİ TERCİH EDİN
OTOMATİK ÖDEMEYİ TERCİH EDİN

Kredi kartı borçlarında asgari ödemeleriniz için, ödeme gününde hesabınızda para bulundurun. Kartların farklı ödeme tarihlerini takip ederken atlama veya gecikme faiz dışı ek ceza ve masraf olarak karşınıza çıkar. Bu gibi durumları yaşamamak için otomatik ödemeyi tercih edin.

7 10 'ŞOK' İNDİRİMLERE KAPILMAYIN
'ŞOK' İNDİRİMLERE KAPILMAYIN

İndirim kampanyaları, bir şeye ihtiyacınız yokken bile para harcamanıza neden olur. Mailinize gelen, internette gördüğünüz veya televizyon izlerken karşınıza çıkan reklamlara aldanmayın. Özellikle ‘şok indirim’ başlıklı kampanyalardan uzak durun.

8 10 SATIN ALMADAN ÖNCE KENDİNİZE SORUN
SATIN ALMADAN ÖNCE KENDİNİZE SORUN

Borçlarınızı bitirinceye kadar sadece gerçekten ihtiyacınız olan şeyleri almaya gayret edin. Bir şey satın almadan önce düşünün. ‘Buna gerçekten ihtiyacım var mı?’ diye kendinize sorun. Bu konuda eşinizden veya yakın arkadaşınızdan da destek alabilirsiniz.  

9 10 KULLANMADIKLARINIZI SATIN
KULLANMADIKLARINIZI SATIN

Finansal detoksta ilk bakılması gereken yerlerden biri evimizdir. Kullanmayıp bir kenara kaldırdığımız ürünleri çıkarın. İkinci el ürün siteleri ya da mobil uygulamalar üzerinden satabilirsiniz. Böylece hem bu ürünlerden kurtulmuş hem de bir gelir elde etmiş olursunuz.

10 10 GELİRİNİZİ ARTIRACAK YOLLAR BULUN
GELİRİNİZİ ARTIRACAK YOLLAR BULUN

Maddi anlamda çıkmaza girdiğiniz zamanlardan kurtuluşun bir diğer yolu da ek işlerle geliri artırmaktır. Becerilerinizi, hobilerinizi kullanarak para kazanabilirsiniz. Hatta evden yapabileceğiniz, internet editörlüğü, pasta / kurabiye ya da el işi yapmak gibi çok çeşitli alternatifler bulunuyor.

Yorumlar
Kalan Karakter 800