15 Pratik Tasarruf Tüyosu

Enflasyon olsun olmasın tasarruf önemli bir konu. Özellikle gelirin azaldığı, borçların artış gösterdiği dönemde; pratik tasarruf tüyolarını kullanmak ve harcamaları azaltmak bütçenize fayda sağlayacaktır.

Tasarrufu bir yaşam şekli haline getirmek, birikim yapmanıza ve bu birikimleri yatırıma dönüştürmenize katkı sağlar. Bu da size ve ailenize ekonomik açıdan ferah bir yaşam sunar. Aslında tasarruf yöntemleri sandığınız kadar da zor değil. İşte size 15 pratik, basit ve de neşeli tasarruf tüyosu:

1) Hedefin olsun: Hedefi olmayanın biriktirmek için bir sebebi yoktur. Kendinize kısa vadeli ve uzun vadeli hedefler belirleyin. Örneğin kısa vadeli olarak 50.000 lira para biriktireceğim, uzun vadeli olarak da ev alacağım diye iki hedef belirleyebilirsiniz.

2) Günlük bütçe:
Her ay nereye ne harcayacağınızı yazın ama bir de günlük olarak 5TL'yi, 15TL'yi aşmayacağım diye sabahtan belirleyin ki 'para' patronun kim olduğunu bilsin.

3) Zamanında ödeme:
Faturaları ve kredi kartlarını tam gününde ödeyin üstüne dıgıdık dıgıdık faiz atına binmeyin. Gecikme faizi en yüksek orana sahip faiz türüdür. Bugün 10 birim para ödeyecekken geciktirip 13-15 birim ödemeyin.

4) Taksit artırma:
Taksitlere karşı koyun 3 de yetmez 5 tane, 5 de yetmez 7 tane taksit yapmayın. Bunun sonu yok. Ödeme gücünüze göre taksit sayısı belirleyin.

5) Kasa limiti:
Süpermarket veya mağazada kasadan en önceliklileri (ihtiyaçları) geçirin ve diyelim o günkü limitiniz 100 TL idi, üstünü utanmadan bırakın.

6) Kullanmadığınız eşyaları satın:
İnternette her şey satılıyor, resmini çekip koyun, üşenmeyin. Hem evde duran eşyalar size para olarak döner, hem de onu alan insanlar 10 birim yerine 5 birim ödeyerek tasarruf yapmış olur.

7) İstek değil, ihtiyaçları tutun:
Örneğin ekstra bir telefon hattına ihtiyacınız yoksa kapatın, 30 lira ne olacak demeyin!

8) Dışarıda yemeği azaltın:
Sosyalleşmek iyi güzel ve popüler de, sonu yok ki. Dışarıda yiyeceğiniz bir tabak makarnanın parasına bütün ev makarnaya doyacaktır. Ayda bir iki kez sosyalleşmek için dışarıda yemek yiyebilirsiniz ama bu sayıyı abartmayın.

9) Komşu ile yarış etmeyin:
Bırak komşun en son araba, telefon, çanta ne istiyorsa kullansın, bu şeyler kimi mutlu etmiş ki?

10) Benzini azaltın:
Kısa mesafeyi yürü, toplu taşıma kullan, İstanbul'da isen karşıya mis gibi deniz kokulu motor ile geç.

11) Hayır demeyi öğrenin:
Çocuklarına uluorta bütçe dışı istekler için 'hayır' demek aile için kolay değil ama doğru olandır.

12) Kahve/tatlı istemeyin:
Lokantada yemek bitince 'tatlı çay/kahve' kısmı yemeğin yüzde 20'si kadar tutabiliyor. Hem tatlı sağlığa da zarar.

13) Kredinizi değiştirin:
Mortgage (ev kredisi) için faizle mi borçlandınız? Faizleri düzenli olarak kontrol edin, gerekirse kredinizi değiştirin.

14) Önce sen:
Elinize para geçer geçmez, bir kısmını (ideal olanı yüzde 10) kendi kendinize ödeyin.

15) Ertelemeyi bilin:
İnsanları mutlu eden ikinci şey, finansal özgürlük demiş Yunan düşünür Epicurus. Bugünün isteklerini erteleyebilin ki, yarının özgürlüğünü yakalayın.

Öteleme. Şimdi başla.İsterSEN, yaparsın.

Yorumlar
Kalan Karakter 800