Ağır hasar kaydı olan araç satın alınır mı?

Ağır hasar kaydı nedir? Ağır hasarlı araç alınır mı? Ağır hasar kaydı ile pert aynı şey mi? İşte ağır hasar kaydıyla alakalı tüm bilinmesi gerekenler.

Güncelleme:

Bir aracın ağır hasarlı olup olmadığı otomobil almak isteyenlerin en çok dikkat ettiği konu ve sürekli araç sahiplerine bu konuda sorular yönelttiğini duyarız.

Kişiler özellikle araç alırken, araçların hasar kaydını inceler. Sizler için araba alırken en dikkat edilen konu olan ‘ağır hasar’ ile ilgili çalışma yaptık.

Ağır hasar kaydı nedir? Ağır hasarlı araç alınır mı? Ağır hasar kaydı ile pert aynı şey mi? İşte ağır hasar kaydıyla alakalı tüm bilinmesi gerekenler.

Dikkat edilen konu: hasar kaydı

Ülkemizde her dönem belli bir talebin üstünde araç alımı vardır. Fiyatlardaki değişimden ve koronavirüs virüs gibi arzın sağlanamadığı koşullarda bile belli bir eşiğin üzerinde otomobil alımı oldu. Hatta seçim öncesi bile otomobile yoğun bir talep oldu. Otomobil alırken de araç sahibi olmak isteyenlerin en çok dikkat ettiği konu da arabanın hasar kaydıdır.

Hasar kaydı, ağır hasar, pert kaydı

Tramer kaydı olarak bilinen hasar kaydının aracın geçirdiği kazalar ve bu kazalar neticesinde aldığı hasara göre belli sınıflandırması vardır. Arabanın geçirdiği kazaların yanında otomobilin gördüğü tamir işlemleri ve değişen parçalarda hasar kaydında bulunur. Hasar kaydı geçmişi özellikle 2. el araba alım ya da satımlarında oldukça önemlidir. Bu kayıtlar; hasar kaydı, ağır hasar kaydı ve pert kaydı olmak üzere üçe ayrılır. Sigortacılık Kanunu ile birlikte Sigorta Bilgi ve Gözlem Merkezi Sistemi’nden arabaların hasar kaydı sorgulama işlemi yapılabilir. Bu sorgulama ile bahsi geçen arabanın geçmişte bir kazaya karışmış mı, ya da bir tamir işlemine girmiş mi, bunları rahatlıkla öğrenebilirsiniz. Bu durumda satıcı ile araba alırken kuracağınız diyalogda çok daha güvenilir ve emin adımlar atabilirsiniz.

Ağır hasar kaydı nedir?

Araç alım satımlarında adı sıklıkla duyulan ağır hasar kaydı, kaza ve diğer olaylarda araçta oluşan zararı nitelemek amacıyla kullanılır. Satışı etkileyen olumsuzluklardan olan bu kayda sahip olan araçlar değerinden az fiyattan alıcı bulur. Aracınızda olan hasar belli bir seviyenin üzerine çıkarsa ağır hasarlı olarak işlem görür. Sigortası yapılan araçlarda kaza anında tutulan raporlara göre hasarın derecesi belirlenir.

Çarpma sonucu oluşan hasar

Ağır hasar kayıtlı araçlarda kimi zaman kaput yamulabilir, kimi zaman kapılara zarar gelebilir. Yani aracın herhangi bir bölgesinde çarpma sonucunda oluşan hasarlardan dolayı araç ağır hasar kayıtlı olarak sisteme girilebilmektedir. Aracın ağır kayıtlı olması halinde daha düşük ücretler karşılığında serviste işlemler yapılabilirken, pert kayıtta aracın eski haline dönmesi için çok daha fazla ücretlerin ödenmesi gerekmektedir. Aksi takdirde aracın trafiğe çıkışına izin verilmemektedir.

Pert için hasar oranı kaç olmalı?

Bir aracın pert kategorisine girebilmesi için minimum yüzde 70 veya daha fazla oranda hasar almış olması gerekmektedir. Bu oranın altında yer alan araçlar pert olarak geçmemektedir. Ayrıca ağır hasar kaydı oluşan veya pert sınıfına giren araçların kazaya ilişkin bilgileri tramer olarak adlandırılan sisteme girilmektedir. Bu sistem sayesinde ikinci el piyasasındaki güven problemi de büyük ölçüde ortadan kalkmaktadır.

 

Araba Kredisi Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Koronavirüs salgınıyla birlikte araçlara yoğun bir istek oluştu bu noktada bankalardan alınacak araç kredisi şartları da oldukça önemli bir nokta. İşte araç kredisi kullanırken dikkat edilmesi gerekenler.

 

 

Etiketler Otomobil
Yorumlar
Kalan Karakter 800