İnternetten vitamin alırken dikkat!

Bağışıklığınızı güçlü tutmak adına vitamin ve takviye ürünleri kullanıyor musunuz? Peki bu ürünleri nereden alıyorsunuz, ürünlerin gerçek olduğunu nereden anlarsınız?

İnternet üzerinden en fazla satın alınan ürünler arasında olan vitaminler hakkında Eczacılık Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üy. Gaye Hafez uyarılarda bulundu. 

İnternetten vitamin hapı alınır mı, gerçek vitamin desteği olan ürünler nasıl anlaşılır, tüketiciler internetten vitamin hapı alımında nelere dikkat etmeli? Bu soruları Altınbaş Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üy. Gaye Hafez yanıtladı.

KARACİĞER VE BÖBREK HASTALARINDA RİSK BÜYÜK

Vitaminlerin OTC sınıfına giren, yani reçetesiz olarak banko önünde satılabilen ürünler olduğunu ancak bunun kontrolsüz kullanılabileceği anlamına gelmediğini belirten Dr. Gaye Hafez, bu konuda vatandaşları uyardı.

Doktora ve eczacıya danışılmadan alınan her üründe istenmeyen etki görülme riskinin bulunduğunu ifade eden Dr. Hafez, özellikle karaciğer ve böbrek hastalığı olanlarda bu riskin daha da büyük olduğunu vurguladı.

'İNTERNETTEN ALINAN ÜRÜN SAHTE OLABİLİR' 

Dr.Gaye Hafez, “Bu çağda 'internetten ürün almayın' demek çok gerçekçi değil, ancak vitaminler de herhangi ürünler değil. Eczaneler, doğrudan üreticiler ve ecza depolarıyla iletişim halindedir. Bu sebeple ürün kalitesinden ve saklama koşullarının doğruluğundan şüphe edilmez. Ancak internetten aldığınız ürünler sahte olabilir. Bunu kimse ambalajına bakarak anlayamaz” diye konuştu.

Vitamin kutularının üzerinde karekodların bulunduğunu ancak internetten alınan ürünlerde bu barkodların gerçek olup olmadığından yüzde 100 emin olunamayacağını ifade eden Dr.Gaye Hafez şu uyarılarda bulundu:

“Türk İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun (TİTCK) belirttiği üzere, ilaç vb. ürünlerin sahte olup olmadığını anlamak için bazı ipuçları var.

Ürünün kutusu üzerinde ve etiketinde sızıntı, kazıntı varsa, son kullanım tarihinde oynama varsa, dış ambalaj üzerindeki bilgilerin şekli ve içeriğinde farklılık varsa, ambalajın kağıt dokusu, boyutu ve kalınlığı, kağıdın parlaklığı veya cilası farklıysa, yazı fontları ve boyutu orijinal üründen farklıysa elinizdeki ürünün sahte olduğunu düşünebilirsiniz.

Ruhsatlı ürünlerde mutlaka Türkçe etiket bulunur. Bu ambalaj özellikleri vitaminler için de geçerlidir. Ancak altını çizerek vurgulamak istediğim esas nokta şu; doktora ve eczacınıza danışmadan, sadece internetten edindiğiniz bilgiye dayanarak ya da eş-dost tavsiyesiyle yeni bir ürün alıp kullanmayın.” 

Sonbaharda Bağışıklık Güçlendiren Besinler Hangileri? Sonbahar mevsiminde havaların soğumasıyla beraber vücut direnci azalır ve nezle, grip, yorgunluk gibi belirtiler hemen herkeste görülmeye başlar. Mevsim değişiklikleri bağışıklık sisteminin zayıflamasına sebep olur. Sonbaharda bağışıklık güçlendiren besinler hangileri?

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800