Kredi Notu Finansal Hayatın Merkezinde

Günde 15 bin kişi Kredi notunu sorguluyor. Bankalar ayda  35-40 milyon kredi notu sorgulaması yapıyor. Kredi dünyası bu nota göre hareket ediyor.  Tüketiciler kredi notunu 2012 yılına kadar ancak bankaya giderek öğrenebiliyordu. 11 bankanın ortaklığıyla kurulan Kredi Kayıt Bürosu'nun finansal hizmet platformu Findeks, kurulduğu günden bu yana...

Günde 15 bin kişi Kredi notunu sorguluyor. Bankalar ayda  35-40 milyon kredi notu sorgulaması yapıyor. Kredi dünyası bu nota göre hareket ediyor.

 Tüketiciler kredi notunu 2012 yılına kadar ancak bankaya giderek öğrenebiliyordu. 11 bankanın ortaklığıyla kurulan Kredi Kayıt Bürosu'nun finansal hizmet platformu Findeks, kurulduğu günden bu yana kredi notu öğrenme işlemini farklı bir boyuta taşıdı. Herhangi bir banka ile bir kez bile kredi ilişkisi olan herkesin bir kredi notu var ve kredi kullanıcıları Findeks aracılığıyla artık bu nota kolayca ulaşabiliyor.

Kredi notu önemli çünkü finansal hayatın bir çok alanında artık bu nota bakılıyor. Not, borç verenin, alacaklı olduğu yere ne kadar güvenebileceğinin bir göstergesi.

Türkiye’de günde 15 bin kişi kredi notunu öğrenmek için bireysel sorgulama yapıyor. Bu rakamın yüzde 70’ini erkekler oluşturuyor. Bankalar da kredi işlemleri için ayda yaklaşık 35-40 milyon not sorgulaması yapıyor.

Kredi notunun kullanım alanı sadece bankacılık işlemleriyle sınırlı kalmayacak. KKB Genel Müdür Yardımcısı Koray Kaya not sorgulama sisteminin daha farlı alanlarda da yaygınlaşacağını söylüyor.

Kaya: "Yakın zamanda araç ve ev kiralayacağımız zaman kredi notumuz sorgulanacak. Kullanım alanları yaygınlaşmaya başladıkça, sistemin bilinirliği arttıkça sorgulama sayılarının hızla artmasını bekliyoruz. Kredi sorgulama yurtdışında çok yoğun bir şekilde kullanılıyor. Yurtdışında kredi başvurusunda bulunacak kişiler kendi risk raporlarını yoğun bir şekilde kontrol altında tutuyor. Kredi notu kavramı günlük hayatın içine girmiş durumda. Sohbetlerde, yemek ortamlarında kişiler birbirlerinin kredi notları hakkında konuşabiliyor. Yurtdışında bu konudaki farkındalık çok daha yüksek."
Yorumlar
Kalan Karakter 800