Geçtiğimiz Hafta Neler Oldu? / 8-14 Ocak

Geçtiğimiz hafta imar planları, kredi kartı aidatı, petrol fiyatları ve kıdem tazminatı gibi konularda önemli değişiklikler oldu.

Kıdem Tazminatı Tavan Tutarı Değişti

Asgari ücrete yapılan zam ve 2017 yılına dair diğer ekonomik verilerin de belirginleşmesiyle kıdem tazminatında da değişiklikler oldu. Çalışanların işten ayrılırken alacakları tazminatı belirlenirken alınan kat sayı da değişti. 1 Ocak 2018 itibariyle çalışanlara ödenecek yıllık kıdem tazminatı tavan tutarı 5001 lira 76 kuruş oldu. Yani bir çalışan 20 bin bile alsa işten ayrılırken yıllık kıdem ücreti en fazla bu rakamdan hesaplanabiliyor.

Memurlara Motif Kart

Ptt ve Memur-Sen Konfederasyonu işbirliğine gidiyor ve memurlara avantaj sağlayan Motif Kart çıkıyor. Bu kart 4.000’den fazla işyerinde memurlara avantaj sağlayacak ve puan biriktirmelerine olanak verecek. 

Brent Petrolün Fiyatı Zirve Yaptı

Öncelikle Brent petrolün ne olduğunu aktaralım. Dünya petrol piyasasına yön veren ve Kuzey Denizi’nden çıkarılan tatlı bir petroldür. Tatlı petrol denmesinin nedeni ise kolay işlenmesi. Bu petrolün varili 2015 Mayıs ayında en yüksek seviyeyi görmüş ve 70 dolardan satılmıştı. Ocak 2018’de ise 69.15 dolar olarak tarihin en yüksek seviyesine yaklaştı.

Aidatsız Kart Çıkartmayan Bankalara Ceza

Kredi kartı aidatıyla ilgili şikayetlerin artması sonucu aidatsız kart çıkarmak bir zorunluluk haline gelmişti. Bunu yapmayan bankalara verilen ceza ise %14.47 oranında arttı. Eğer bir banka aidatsız kredi kartına sahip değilse 6 milyon 908 bin 644 lira ceza ödemek zorunda.

Yılsonu Dolar Kaç Lira Olur?

Merkez bankası tarafından yapılan Ocak ayı anketine göre ay sonunda % 1.32 enflasyon bekleniyor. TÜFE için yıl sonu beklenti ise %9.24 dolaylarında. Buna göre yıl sonunda dolar ve TL arasındaki değişim için de bir tahmin yapıldı. Beklentiler doların yıl sonunda 4 lira 12 kuruş olacağı yönünde.

Geçtiğimiz Hafta Neler Oldu? / 8-14 Ocak resim: 0

İstanbul İmar Yönetmeliği’nde Değişiklik

Kot farkından faydalanılarak kat kazanma çabası içinde olanlara dur demek için İstanbul Belediyesi yeni bir düzenlemeye gidiyor.  Buna göre bundan sonra bölge kat rejimi aşılamayacak ve sokak silüeti korunacak. Binanın yola mesafesi; 6 metreden az ise yoldan, 6 metre veya fazla ise tabii zeminden kot verilecek. Viyadük, köprü gibi parsele giriş çıkış yapılamayan yerlerden, parklardan ve parsele bitişik olmayan yollardan binalara kot verilemeyecek. 

Yorumlar
Kalan Karakter 800