Kredilere Fatura Şartı

Kamu bankalarının başlattığı kredi paketleri içinde yer alan sosyal hayatı destek kredilerinde iki ayrı kredi türü yer alıyor ve bu krediler için fatura şartı isteniyor. Gelin detaylarını inceleyelim.

Güncelleme:

Kamu bankaları normalleşme sürecine geçiş ile birlikte konut, taşıt, tatil dışında mobilya, beyaz eşya gibi ihtiyaçların alınması için de kredi vermeye başladı. ‘Sosyal Hayatı Destek Kredileri’ olarak adlandırılan pakette yerli üretim yapan firmaların desteklenmesi amacıyla ‘Katkı Paylı Faturalı Tüketici Kredisi’ ve ‘Faturalı Tüketici Kredisi’ olmak üzere iki ayrı kredi türüne yer veriliyor. Bankaların anlaşmalı olduğu yerli üretim yapan mobilya, elektronik, beyaz eşya, ev boya-seramik-kapı ve pencere sistemleri, ev tekstil, çeyiz ve bisiklet firmalarından alışveriş yapanlar Katkı Paylı Faturalı Tüketici Kredisi’nden yararlanabiliyor.

Alışveriş sonrası proforma veya kesin fatura ve yapılan ödemeye ilişkin taahhütname ile bankaya başvurulması gerekiyor. Açılan kredi alışveriş yapılan firmanın hesabına aktarılıyor. Kamu bankalarının anlaşma yaptığı yerli firmaların isimleri internet sitelerinde listeleniyor.
Mobilya, elektronik, beyaz eşya, boya, seramik, kapı ve pencere sistemleri, ev tekstil, çeyiz, küçük ev aletleri gibi ürünler için 6 ay ödemesiz, aylık yüzde 0.55’ten başlayan faiz oranı ile 60 aya varan vadeyle 30 bin liraya kadar kredi verilebiliyor. Anlaşmalı firmalar için alınan kredilerde faiz aylık yüzde 0.55, anlaşmalı olmayan firmalar için alınan kredilerde aylık faiz oranı yüzde 0.82 olacak. Kredilerde 6 aylık ödemesiz dönem kullanılabilecek.


Kredi Çekerken Nelere Dikkat Etmeli?
Özlem Denizmen’in tavsiyelerini hatırlayalım.


İhtiyacın Var mı?: Gerçekten bu krediye ihtiyacınız var mı? Örneğin buzdolabınız çok eskidi ve sürekli tamiri için para ödemek yerine yenisini mi alacaksınız?


Kararlı mısın?: Hedefinize kilitlendiniz mi, azmederek, pes etmeyerek, bunu yapacağınıza olan inancınız tam mı?


Gelirin Güvencede mi?: Dünya olarak farklı bir dönemden geçiyoruz. İş güvenceniz var mı, evde tek gelir mi var? Bunları düşünerek kendinize mutlaka B planı hazırlayın.


Borç/Gelir Oranı: Aylık ödeyeceğiniz borç miktarı, gelirinizin dörtte birini geçmesin.


Değeri Artacak mı?: ‘Krediyi ne için kullanıyorum?’ diye düşünün. Doğru yerde, doğru zamanda, doğru fiyata alınan bir ev gibi değeri artacak mı?


Borç Sana Göre mi?: Belirli süre için ‘borçlu olmak’ size göre mi? Kimisi arkadaşından 200 lira alınca uyuyamaz, kimisinin ise 500 bin TL borcu olsa aklına bile gelmez.


Alternatif Var mı?: Kullanacağınız kredi miktarı yerine ek gelir yaratabilir misiniz? Evde gelir oluşturabilecek yetişkinler var mı?


Karşılığı Ne?: Hesaplayın. Kullanacağınız kredinin geri ödemesi, sizin kaç günlük/aylık çalışmanıza denk geliyor?

Yorumlar
Kalan Karakter 800