Kredi neden onaylanmaz? İşte sebepleri

Kredi başvurunuz onaylanmadıysa, bunun sebebi aşağıda sıraladıklarımızdan biri olabilir. İhtiyacınız olan krediye kavuşmak için, tüm adımları doğru izlediğinizden ve tüm şartları yerine getirdiğinizden emin olun.

1 10 BANKALAR RİSKİ EN AZA DÜŞÜRMEK İSTER
BANKALAR RİSKİ EN AZA DÜŞÜRMEK İSTER

Bankalar, ihtiyaç duyduğunuzda size kredi ile nakit destek sağlayabilir ancak, bunun için bazı şartların yerine gelmesi gerekiyor. Bankalar için önemli olan, verdikleri kredinin geri ödemesini düzenli şekilde alabilmektir. Banka size para verdiği zaman, parasını geri alamama riskini en aza düşürmek ister. Bu nedenle de bazı kriterlere uyulmasını bekler. Öncelikle krediye başvurabilmek için 18 yaşını doldurmuş, gelirinizi resmi şekilde beyan edebiliyor ve en az 3-6 aylık SGK’lı olmanız gerekiyor.

Peki, kredi başvurusu yapmaya uygun olduğunuz halde neden kredi alamazsınız?

2 10 DÜŞÜK KREDİ NOTU
DÜŞÜK KREDİ NOTU

Kredi Kayıt Bürosu (KKB) tarafından tutulan bilgiler, kredi almakta önemli bir etken. Bankalarla daha önceki ilişkileriniz bu noktada devreye giriyor. Daha önce kullandığınız kredilerin ödemelerini düzgünce yaptıysanız, kredi kartı borçlarınızı ve varsa yazılmış çeklerinizi zamanında ödediyseniz bu sizin için artı puan. Kredi notu yüksek olan kişilerin kredi başvurularının onaylanması daha kolay oluyor. Ancak, daha önceki ödemeleriniz sorunlu olduysa, kredi başvurunuzun onaylanmaması muhtemel.

3 10 KARA LİSTEYE DÜŞMEK
KARA LİSTEYE DÜŞMEK

Kredi Kayıt Bürosu (KKB) skorunun düşük olmasından daha vahimi kara listeye düşmüş olmak. Örneğin önceki kredinizi 90 gün geciktirdiğinizde yasal takip başlıyor. Eğer daha önce yasal takibe düşmüşseniz, yeni kredi başvurunuz onaylanmaz. Kara listeye düşme nedenlerini ve kara listeden çıkmanın yolunu bu yazımızdan öğrenebilirsiniz.

4 10 BANKALARDA KAYIT YOKSA
BANKALARDA KAYIT YOKSA

Daha önce bankalarla hiç ilişkiniz olmamasının olumlu yansıyacağını düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Sonuçta hakkında hiçbir şey bilmediğiniz birine güvenemezsiniz. Bankalar da böyle düşünüyor. Bankalarda hiçbir geçmiş kaydınız yoksa, bu durum kredi talebinize olumsuz yansıyabiliyor. Düşük limitli bir kredi kartı edinip, düzenli ödemeler yapmanız, sizin yararınıza olacaktır.

5 10 GELİR YETERSİZLİĞİ
GELİR YETERSİZLİĞİ

Krediye başvurmadan önce bütçenizin yeteceği vade ve faiz oranını bulmak için kredi karşılaştırma yapıp, kendinize en uygun krediyi bulmalısınız. Eğer, gelirinizi aşan bir kredi için başvuru yaparsanız, krediniz onaylamaz. Banka, giderlerinizi ve gelirinizi inceleyerek, kredi geri ödemelerini yapıp yapamayacağınızı kontrol eder. Belgeleyebileceğiniz tüm geliri sunmalısınız. Eğer gelirinizin yetersiz olduğunu düşünüyorsanız, aylık ödemesi düşük, vadesi uzun bir seçim yapabilirsiniz. Ayrıca, ipotek rehin teklifinde bulunabilirsiniz.

6 10 YANLIŞ VEYA EKSİK BELGE
YANLIŞ VEYA EKSİK BELGE

Bazen kredinin onaylanmamasının tek nedeni sunulan yanlış ve eksik belgelerden kaynaklanıyor. Formları tam doldurmayı ve sunabileceğiniz tüm belgeleri doğru ve eksiksiz teslim etmeyi unutmayın.

7 10 AYNI ANDA FARKLI BANKALARA BAŞVURU
AYNI ANDA FARKLI BANKALARA BAŞVURU

Kredi arayışı içindeyken, tüm şansımı deneyim mantığıyla aynı anda her bankaya başvurmak büyük hata. Bankalar, sizin birçok bankaya başvurduğunuzu görebiliyor ve başka banka tarafından sonuçlanmamış olan krediniz varken size kredi çıkarmayı doğru bulmuyor.

8 10 KREDİ ONAYLANMAZSA NE YAPMALI?
KREDİ ONAYLANMAZSA NE YAPMALI?

Bankaların kriterleri birbirlerinden farklılık gösterebilir. Bir banka kredi notunuzu yetersiz görürken, diğeri uygun bulabilir. Bu nedenle, bir banka kredinizi onaylamadığında, başka bir bankaya başvurabilirsiniz. Önemli olan, bankanın size neden kredi vermediğini anlamanız. Örneğin, başvurduğunuz miktar gelirinizi aşıyorsa, diğer bankaya başvuru yaparken daha makul bir talepte bulunabilirsiniz.

9 10 KREDİNİN ONAYLANMAMASI PUAN DÜŞÜRÜR MÜ?
 KREDİNİN ONAYLANMAMASI PUAN DÜŞÜRÜR MÜ?

Kredinin reddedilmesi kredi notunuzu düşürmez. Ancak reddedilme nedenini çözüme kavuşturduktan sonra yeni başvurmanız en iyi seçenektir.

10 10 İLK KEZ KREDİ ALACAK OLANLAR NELERE DİKKAT ETMELİ?
İLK KEZ KREDİ ALACAK OLANLAR NELERE DİKKAT ETMELİ?

Kredi ihtiyacını tam belirlemek. Çalıştığınız banka dışındaki alternatifleri incelemek. Karşılaştırma yaparak doğru bankayı belirlemek. Sözleşme öncesi bilgi formunu dikkatli incelemek. Ödeme planını seçerken bütçenizi planlamak. Kredi notunuzu öğrenmek. Kredi ödemelerinin düzenli yapmak.

Etiketler Kredi Notu Para Kredi
Yorumlar
Kalan Karakter 800