İşte kredi kullanırken göz önünde bulundurulması gerekenler

Kredi başvurusu yapmadan önce ne yapmak gerek? Kredinin vadesi neden önemli? Geri ödeme kabiliyeti nedir? Gelin, kredi çekmeden önce dikkat etmeniz gerekenlere bakalım.

BORÇLANMADAN ÖNCE GERİ ÖDEME KABİLİYETİ DEĞERLENDİRMESİ

Kredi başvurusu yapmadan önce ödeme gücüne göre bir ödeme planı yapılmalı. Ödeme planı yaparken aylık ödeme miktarı nasıl belirlenmeli?

Kredi başvurusundan önce ilk yapılması gereken krediye gerçekten ihtiyaç olup olmadığını belirlemek. Eğer krediye ihtiyaç olduğu anda birikmiş bir nakit yoksa sonraki ihtiyaç anı için biriktirmeye başlanmalı. İkinci aşama ise ne kadar krediye ihtiyaç olduğu. Eğer 50 bin TL’ye ihtiyaç varsa 70 bin TL kredi çekilmemeli. İhtiyaç kadar kredi kullanılmalı.

KREDİ VADESİ NEDEN ÖNEMLİDİR? 

Kredi başvurusu yaparken en önemli seçimlerden biri de kredi vadesinin belirlenmesi aşamasında yaşanıyor. Doğru vade ile hem uygun kredi faiz oranını yakalamak hem de kredi ödemelerini zamanında yapmak mümkün. Kredi başvurusu yapmadan önce bir bütçe oluşturulmalı ve bütçeye göre aylık kredi ödeme miktarı belirlenmeli.

Konut kredisi (Mortgage) dışındaki krediler için aylık borç ödemesi gelirin dörtte birini geçmemeli. Eğer konut kredisi (Mortgage) kullanılacaksa aylık borç ödesi, gelirin yüzde 40’ı kadar olabilir.

DİKKAT! Kredi bir ihtiyacı çözmek amacıyla çekilmişken, daha büyük bir borcun içine girmemek için ödemelere sadık kalınabilecek bir kredi miktarı belirlenmeli.

Ödeme gücü, alınan krediyi öderken gecikmeye düşmemeyi sağlar. Kredi ödemeleri düzenli yapıldıkça da kredi notu yükselir. Kredi notu, finansal hayatın aynası olarak gelecekteki finansal hedeflere ulaşılmasını kolaylaştırır.

KREDİ VADESİNİ BELİRLEDİKTEN SONRA NE YAPMALI? 

Kredi vadesi belirlendikten sonra toplam geri ödeme tutarına bakılmalı. Bunun için de vadenin etkisini gördükten sonra vadede bütçye olumsuz etkisi olmayan bir düzenleme yapılabilir. Tüm bankalarda hangi vade için ne kadar geri ödeme olduğu hesaplanabiliyor. Kredi başvurusu yaparken karlı çıkmak için kredi karşılaştırması yapılmalı.

Yazının devamını okumak ve Kredi Okuryazarlık Haftası hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz. 

Yorumlar
Kalan Karakter 800