Kredi çeken borcunu ödemezse kefile ne olur?

Kredi temininde banka kendini güvence altına alabilmek için bazı şartlar istiyor. Örneğin maaşınız, varsa evinizin ipoteği ya da kefil. Kredi çekenin borcunu ödememesi durumunda kefil olan kişi borçlu oluyor. Peki kefil olan kişinin sorumluluğu ne?

KEFİL OLANLAR DİKKAT!

Kefil olan kişilerin öncelikle bilmesi gereken durum şu; kredi çektiğiniz durumda bankalar sizin başkasına kefil olduğunuzu biliyor. Kefil olan kişi sorumluluk aldığını aklından çıkarmamalıdır. Kefil olduğu kişinin borcunu ödememesi durumunda kendisine haciz geleceğine kadar konuya hakim olması gerekiyor. Birine kefil olmayı düşünüyorsanız, Özlem Denizmen'in 'Kefil olmayı kabul etmeden önce bilmeniz gerekenler' başlıklı yazısına bakmanızda fayda var.

KEFİL NELERE DİKKAT ETMELİ?

Kefil olan kişi öncelikle yaptığı sözleşmenin bir kopyasını almalı. Herhangi bir olumsuz durumda kefil olan kişi bu nüshaya bakarak hangi sorumluluk altına girdiğini bilebilir. Çünkü siz kefil olduğunuz zaman başkasının da sorumluluğunu almış oluyorsunuz. O kişinin ödeme yapmaması durumunda ortaya çıkacak olumsuzluklar sizin sorumluluğunuzda.

EŞ RIZASI GEREKLİ Mİ?

Kefil olma durumunda yeni düzenlemeyle birlikte eş rızası gerekli. 2012 yılında yürürlüğe giren yeni düzenlemeyle birlikte eğer evliyseniz eş rızası gerekli. Borçlar Kanunu'na göre, eğer siz eşinizin rızasını almadan kefil olduysanız geçersiz sayılacak. Bu kefil sürecinin hukuki açıdan geçerliliği yok. Eşinizden rıza aldıktan sonra yazılı olarak bankanıza götürmeniz gerekiyor.

KREDİ ÖDENMEZSE KEFİLE NE OLUR?

Bankalar öncelikle asıl kredi sahibinden borcu tahsil etmeye çalışır. Evi ya da arabası varsa bunun üzerinden borcu alır. Eğer asıl kredi sahibine ulaşmıyorsa kefile döner. Kefil bu borcu ödemek durumunda kalır. Kefilin bu olumsuz durum karşısında kredi notu düşmekte. Oldu ki kefil kredi çekmesi durumunda bankalar bu olayı değerlendiriyor ve kredi notu düşük olduğu için olumsuz yanıt veriyor.

Kefil olmadan önce bilmeniz gerekenler!Özlem Denizmen, kefil olmayı düşünenleri uyarıyor: Parayı ödemek zorunda kalabilirsiniz!

 

Her borç aynı mı?Hemen cevabı verelim: HAYIR, her borç aynı değildir. Borcun da amaçlısı ve amaçsızı var. Peki amaçsız borç ve amaçlı borç nedir?

 

Etiketler kefil Kredi Haber
Yorumlar
Kalan Karakter 800