E-ticarete nasıl başlanır?

E-ticarete giriş yapıp kendi çevrimiçi mağazanızı açmak istiyorsanız, göz önünde bulundurmanız gereken birçok şey var. İşte bir siteye kaydolup ürün satın almaktan envanter tutmaya, nasıl müşteri kazanabileceğinizden çevrimiçi satış yapmaya kadar bilmeniz gereken her şey...

Bir çevrimiçi mağaza başlatmak

Çevrimiçi satışa pazaryerlerinde, facebook ya da Instagram gruplarında başladıysanız bir e-ticaret platformuyla kendi küçük işletmenizi kurmanın zamanı gelmiş olabilir. Bir e-ticaret mağazası oluşturmak isteyen çoğu kişinin zaten bir iş fikri vardır veya hangi ürünleri satmak istediklerini bilir.

Ama henüz bir fikriniz yoksa önce buna karar vermelisiniz. Çevrimiçi mağazanızın temel ürün yelpazesinin seçimi, e-ticaret web sitenizi nasıl yapılandırdığınızı, deponuzu nasıl düzenlediğinizi ve pazarlama stratejilerinizi nasıl belirlediğinizi büyük ölçüde etkileyecektir.

Kendi siteniz için yazılım

Bir çevrimiçi mağaza başlatmak için e-ticaret yazılımı veya bir çevrimiçi mağaza oluşturucu kullanmanız gerekir. Kendi web sitenizi açık kaynaklı yazılımla kişiselleştirebilirsiniz. Bir diğer seçenek ise web barındırmadır. Barındırılan yazılım bir şirkete aittir. Programlama konusunda yetenekli değilseniz bu harika bir seçenektir. Bu yazılım sağlayıcıları genellikle, içinde kullanmak istediğiniz özellikleri sürükleyip bırakabileceğiniz bir e-ticaret şablonu sunar.

Sitenizin nasıl olacağı konusunda araştırmanızı yapmak için biraz zaman ayırın, ücretsiz deneme seçeneklerinden yararlanın ve mevcut farklı sağlayıcıları karşılaştırın. Yazılımınızda hangi özellikler bulunmalıdır? Mağazanız bu çözümle kolayca büyüyebilir veya uluslararası çapta genişleyebilir mi?

Ne satacaksınız?

Her çevrimiçi mağazanın özü elbette ürünlerdir. Sattığınız ürünlerin türü iş modelinizi belirler. Trend olan ürünleri satarsanız, çok kısa sürede ciddi bir gelir elde edebilirsiniz. Sezona ve pazarın taleplerine uygun ürünler mağazanın ve işinizin kalıcı olmasını sağlar. Uzun vadeli satış planı oluşturduysanız, koleksiyoncuları veya sıkı hayranları çeken çok niş ürünler satmaya odaklanmalısınız. Tabii bu ürünlerin deponuzda daha uzun süre kalacağını akıldan çıkarmamak gerek.  

Ürünleri nereden alacağım?

Ayrıca satacağınız ürünleri nereden ne kadara ve ne sıklıkla alabieceğinizi de düşünmelisiniz. Ürünleri doğrudan müşterilerinize gönderen bir stoksuz satış tedarikçisinden mi satın alacaksınız ? Bu, herhangi bir stokta satın almadığınız için herhangi bir ürünü saklamak zorunda kalmayacağınız anlamına gelir. Veya örneğin yerel bir bayi tanıyor musunuz? Üretici ile iletişim halinde misiniz? Öğelerinizi Çin'den veya başka bir AB ülkesinden mi ithal etmeniz gerekiyor? O zaman belirli kurallar ve ek bedeller geçerli olabilir. Ayrıca ürün temin edeceğiniz kaynağın fiyat politikası, üretimde kullanılan hammadde ve emtiaların sürdürülebilirliği de öneml. Bunları araştırmadan işe koyulmamak gerek.

Ev mi depo mu?

Satmak istediğiniz ürünlerin türü ve bunları nereden alacağınız konusunda bir karar verdiyseniz, bu ürünleri depolamak için bir yere ihtiyacınız olacaktır. Çoğu küçük çevrimiçi işletme sahibi, toptan satış fiyatından mal satın alarak başlar ve ardından bunları evde saklar. Satışlar iyi gittiğinde, daha fazla satın alırlar ve sonunda bir depo depolama alanı kiralamaya başlarlar. İşler büyüdükçe, başka çözümlere bakabilirsiniz. Başka bir şirket de siparişlerinizi sizin için saklayabilir ve gönderebilir. Örneğin Amazon gibi büyük pazar yerleri de bu tür sipariş karşılama hizmetleri sunar. Yine, araştırmanızı yapın ve hangisinin size en uygun olduğunu görmek için birkaç e-yedekleme hizmeti sağlayıcısını karşılaştırmayı deneyin.

Siparişlerinizi nasıl göndereceksiniz?

Nakliye önemli bir maliyettir. Nakliye için ürünleri kaplayacağınız ürünler de bu maliyeti arttırır. Eğer hassas bir ürün satıyorsanız nakliyeye ve ambalaja dikkatle eğilmeniz gerekebilir. Çok miktarda sipariş aldığınızda her bir koli için ayrı bir kurye ile ödeme yapmanız gerekiyorsa, nakliye masrafları oldukça yüksek olabilir. Her bir öğeyi toplamak ve paketlemek, özellikle işiniz popüler hale geldiğinde çok zaman alabilir. Tonlarca ürünü ülke çapındaki, hatta belki de yurtdışındaki müşterilere nasıl göndereceksiniz? Kolileri göndermek için sabit bir aylık ücret sunan koli dağıtımcılarına veya kuryelere bakın.

Ödemeyi nasıl alacaksınız?

Müşterilerinizin ürünleriniz için ödeme yapması gerekiyor! Ama bunu nasıl yapacaklar? Ödeme sayfanızda birkaç ödeme yöntemi sunmanız gerekir. Yalnızca bir ödeme yöntemi sunabilirsiniz, ancak bu müşteri dostu değildir. Her müşteri farklı olduğu için bazıları PayPal ile ödeme yapmayı sever, diğerleri bir web sitesinin kredi kartlarını kabul etmesini ister. Bazıları önceden ödeme yapmayı severken, diğerleri yalnızca mallar geldiğinde ödeme yapmak ister. E-ticaret sitenizde birden fazla ödeme yöntemi listelemenin en kolay yolu, bir ödeme sağlayıcısına kaydolmaktır . Çeşitli ödeme yöntemleri ve hizmetleriyle sözleşmeleri vardır, bu da bunları satış kanallarınıza entegre etmeyi kolaylaştırır. Bu sağlayıcılar ayrıca çevrimiçi ödemeleri güvenli bir şekilde işleyebilir, böylece paranızı alma konusunda endişelenmenize gerek kalmaz.

Yorumlar
Kalan Karakter 800