Kendi İşinin Patronu Olmak Mantıklı Mı?

Kendi işinin patronu olmak hemen hemen herkesin en büyük hedeflerinden birisi. Peki kendi işini açmak ve patron olmak mantıklı mı?

Patron olmadan önce bilmeniz gereken bir kavram var. İngilizcesi opportunity cost olarak bilinen fırsat maliyeti. Yani siz kendi işinizi kurmak yerine bir yerde kazanabileceğiniz paradan feragat etmeye hazır mısınız? Bunu örnekle açıklamak gerekirse şu an çalıştığınız yerden 3000 lira maaş alıyorsunuz diyelim. Kendi işinizi kurmak yerine bu işe devam ederseniz kazanacağınız 3000 lira sizin için bu işten kazanacağınız paradan değerli ve sizin gerçek ihtiyacınız mı? Eğer bu soruya cevabınız bu para benim için çok önemli ve iş yeri açtığımda ben bu parayı kazanamam diye düşünüyorsanız, durup iyi bir değerlendirme yapmakta fayda var. Fakat bu iş bir süre sonra bana en az çalıştığım iş kadar para kazandırır, ya da daha fazla kazandırır diyorsanız bu adımı atabilirsiniz. İyi hesaplanmış bir adım atarsanız, başarıya ulaşır ve kendi işinizin patronu olursunuz.

Kendi şirketinizi kurmadan önce yapmanız gerekenleri sayarken ilk olarak kurmayı planladığınız şirketin ve şirketin yer alacağı piyasanın fizibilitesini yapmanızdan bahsetmiştik. Bunu söylememizin ilk nedeni gelişmekte olan bir piyasaya girip girmemenizle alakalı. Eğer girdiğiniz piyasa ekonomik olarak düşüşe geçen bir piyasaysa, iş yeri açmak yerine yeni iş alanları aramanızda fayda var. Yani güçlü bir sektör araştırması yapmanız gerekiyor.

Şirketin Türüne Karar Verin

Farz edelim ki şirket kurmayı planladığınız sektör oldukça iyi giden bir sektör ve sizin ön araştırmalarınız olumlu.  Sıradaki ilk şey kuracağınız şirketin türüne karar vermek; şahıs firması, limited şirket ve anonim şirket. Bu seçenekleri iyice inceleyin, her birinde farklı masraflar ve farklı avantajlar var. Karar verirken muhakkak çevrenizdekilerin iş tecrübelerinden faydalanın.

Kendi İşinin Patronu Olmak Mantıklı Mı? resim: 0

Kendi işinizi geliştirmek için sosyal medya, afiş gibi reklam araçlarından faydalanın. Türkiye’de kurulan iş yerlerinin büyük bir kısmı ilk yılda kapanıyor. Bunun nedeni ise geçim sıkıntısı ve para akışı. Yani şirket ilk yıl alacak ve verecek kısmında dengeyi oturtamıyor. Bu nedenle şirket kurmadan önce kendinize bir süre yetecek kadar para biriktirmeye özen gösterin.

Şartlar uygunsa ve kendinize güveniyorsanız içinizdeki ruhu durdurmayın...

Şirket kurmaya ne kadar yakınsınız merak ediyorsanız; testi çözün ve sonucu görün! 

 

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800