e-Fatura Nedir?

E-fatura gelecekte sıkça karşılaşacağımız tanımlardan birisi. Şimdiden hayatımıza girmeye başladı. E-fatura nedir, nasıl kullanılır ve ne zamandan itibaren zorunlu olacak bu yazımızda anlatacağız.

Faturanın kağıt versiyonuna hepimiz alışığız. Her satın alma işleminden sonra aldığımız faturalar bazen ceplerimizde unutuluyor, bazen de sonra işe yarayabileceğini unutarak onları çöpe atıyoruz. Böylece hem o faturadan yararlanma ihtimalimiz azalıyor, hem de bu faturaları kullanan binlerce işletme sebebiyle büyük bir kağıt israfına sebep olunuyor.. Tüm faturaların ufak olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Bazı faturalar kampanyalar, işletme bilgileri, kredi kartı bilgileri derken yarım metreyi bulabilecek uzunluklara erişiyor. Bu da daha büyük kargaşa ve daha çok israf anlamına geliyor. 

Hem bu israf ve karmaşanın önüne geçmek hem de verilerin daha düzenli olması için e-fatura adı verilen normal faturanın işlevsel olarak yerine geçecek bir teknoloji oluşturuldu. Bu teknolojide arşivleme ve faturalama işlemleri çok daha hızlı ve çok daha kolay.

e-Fatura'ya Nasıl Kayıt Olunur?

e-Faturaya kayıtla ilgili bilmeniz gereken ilk şey oldukça kolay olduğu. https://portal.efatura.gov.tr/efaturabasvuru/ adresinden başvurular 5 dakikalık kısa bir form doldurma işlemi sonrası gerçekleştirilebiliyor. Eğer elektronik defter tutma zorunluluğunuz varsa bu başvurudan önce www.edefter.gov adresinden başvuru yapmış olmanız gerekiyor.

e-Fatura’ya kayıt olurken ihtiyacınız olan bilgiler; mükellefin TC Kimlik Numarası, Vergi Kimlik Numarası, iş telefonu, web adresi, kanuni merkez gibi detaylar ve şirket sorumlusunun kimlik bilgileri ile ulaşım bilgileri. Bunları doldurduktan sonra TÜBİTAK’tan aldığınız mali mühür ile başvurunuzu gerçekleştirebiliyorsunuz. 

Kimlerin Kayıt Olması Zorunlu?

Sisteme isteyen herkes kaydolabiliyor. Zorunlu olanlar ise  Resmi Gazete’de yayınlanan tebliğe göre şu şekilde sıralanıyor.

-               Brüt satış hasılatı 10 milyon TL ve üzeri olan mükellefler

-               Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’ndan lisans alan mükellefler

-               4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi’nde belirtilen ürünleri inşa eden ve ithal eden mükellefler.

-               Brüt satış hasılatı 5 milyon TL üzerinde olan internet satış mecraları da zorunlu olarak e-Fatura’ya geçti.

Avantaj Dezavantaj

Öncelikli olarak avantajları sayalım: Kağıttan tasarruf, faturaların hızlı hazırlanması, fatura saklama işinin kolaylaşması, muhasebe sistemleri ile kolay entegre olma. Dezavantajlarına gelecek olursak: Mali mühür satın almanız gerekiyor, e-Fatura kullanmayan bir firmaya yine kağıt fatura düzenlemeniz gerekiyor, sisteme geçtikten sonra yazılıya dönüş yolu şu an için kapalı, e-Defter başvurusu yapmanız gerekiyor.

 Finansal konularda aklınıza takılan tüm soruları için uzmanlarımıza sorabilirsiniz...

Yorumlar
Kalan Karakter 800