Krediden ucuz finansman kredi kartında!

Merkez Bankası’nın faiz indirimleri, asıl etkini aylık faizi yüzde 1,5’e kadar düşen kredi kartı işlemlerinde gösterdi. Böylece kredi kartından finansman daha avantajlı hale geldi.

Merkez Bankası’nın son üç ayda politika faizinde yaptığı 350 baz puanlık faiz indirimi sonrası kredi kartı işlemlerinde uygulanacak referans faiz oranı da geriledi.

YÜZDE 1'LİK MAKAS OLUŞTU

Ekim toplantısındaki 150 baz puanlık indirim sonrası Merkez Bankası referans faiz oranı yüzde 0,95’e indi. Bu referans faiz oranına göre kredi kartı işlemlerindeki ve gecikme faizi oranları da yeniden belirlendi. Böylelikle 1 Kasım’dan geçerli olmak üzere kredi kartı işlemlerindeki azami faiz oranı yüzde 1,5’e gecikme faizi oranı da yüzde 1,83’e düştü. Böylece krediyle, kredi kartı faizi arasında yüzde 1’lik bir makas oluştu.

Kasım 2020’den bu yana kredi kartı işlemlerindeki faiz oranı ilk kez bu seviyeye inerken ihtiyaç kredi faizinin geldiği yıllık yüzde 30,88’lik oran göz önüne alındığında kredi kartından finansman daha avantajlı konuma geldi.

‘KREDİ ÇIKTI, ÇIKACAK’ DERDİ YOK

Kartınıza tanımlı limit dahilinde 12 aya varan tutarda nakit kullanımı yapılabiliyor. Üstelik belge de istenmiyor, çekimi de kolay. Örneğin; 12 ay vadeli 10 bin lira nakit avans çekerseniz, aylık akdi faiz yüzde 1.50 olarak uygulanıyor.

Kartla nakit çekiminde aylık faiz (akdi faiz) yüzde 1.50’ye ek olarak, faizin TL karşılığının yüzde 15’i kadar ‘Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF)’ ve yüzde 5’i kadar da ‘Banka Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV)’ alınıyor. Bu iki kalem maliyeti sınırlı artırıyor. Kredi tahsis ücretinin altında kaldığını söylemek yanlış olmaz. İhtiyaç kredisinde faizden alınan KKDF ve BSMV’nin yanında binde 5 de tahsis ücreti talep ediliyor.

VADE EN FAZLA 12 AY 

Böylece aylık ödeme tutarı 944 lira olurken, toplam geri ödenecek tutar 12 ayın sonunda 11 bin 329 lira olarak karşımıza çıkıyor. 30 bin lira çekmek istediğimizde de faiz değişmiyor. Değişen sadece aylık geri ödenecek taksit tutarı oluyor. İsteyen taksitsiz nakit avans çekip kart ekstresinin son ödeme gününe kadar borcu kapatabilir.

Kredi kartından ‘taksitli’ nakit avans çekerken bazı detayları da göz önünde bulundurmak gerekiyor. Bunlardan en önemlisi vade. Taksitli avansta vade en çok 12 ay. Diğer yandan ihtiyaç kredisinde vadeyi çekilen tutar belirliyor. Vade sınırı 50 bin ila 100 bin lira arasında değişen tutarlar için 24 ay, 100 bin liranın üzerindeki tutarlar için 12 ay. Bu vadelerle birlikte kredi limiti tüketicinin kredi sicil raporuna göre değişebiliyor.

30 BİN TL KREDİDE 2 BİN 280 TL FARK

Kredi kartından 12 ay vadeli, 30 bin lira taksitli nakit avans çekince aylık taksit 2 bin 832 lira, toplam geri ödeme 33 bin 987 lira oluyor. Bu, taksitsiz yani hesap dönemiyle sınırlı olarak kullanılırsa sadece 330 lira gibi bir ek maliyet ödenir.

Aynı miktarda kredi çekilmesi halinde taksit tutarı 2 bin 974 liraya, toplam ödenecek miktar 35 bin 682 liraya çıkıyor. Buna ek olarak 165 lira da kredi tahsis ücreti alınıyor. Sigorta masrafı da bu rakama dahil değil.  Finansman kullanımında kredi ile kredi kartı arasında 2 bin 280 lira bir fark oluyor.   

Kredi kartını erken ödemek avantajlı mı?Kredi kartını erken ödemek avantajlı mı?Kredi kartı taksitinin erken ödenmesi halinde indirim fırsatı yakalanıp yakalanmayacağı sorusu, tüketicilerin yanıtını en çok merak ettiği konulardan biri. Kredi kartıyla ilgili tüm merak ettiklerinizi yazıda bulabilirsiniz.

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800