Kredi için banka seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

Kime borç verip, kimden borç isteyeceğiniz konusu ne kadar önemliyse hangi bankaya kredi başvurusu yapacağınız ve hangi bankadan kredi çekeceğiniz de önemli. Doğru bankadan çekilmeyen kredi size para kaybettirir. Peki hangi bankadan ihtiyaç kredisi çekmeliyiz?

Güncelleme:

Bankalara kredi başvurusu yapmadan önce başvurunun kendimizle ilgili tarafını planlamalıyız. Yani ne kadar paraya ihtiyacımız olduğunu belirlemeliyiz. Sonra da gelir gider hesabımıza uygun bir şekilde aylık ödeme gücümüze uygun bir kredi seçmeliyiz... 

İşte sizler için belirlediğimiz cebiniz dostu kriterler:

1-   KREDİ FAİZ ORANINA BAKIN 

Kredilerin geri ödemesi hesaplanırken en önemli kriter; kredi faiz oranı. Yani bu yıl 100 bin lira olarak aldığınız krediyi 180 bin lira olarak da ödeyebilirsiniz, 150 bin lira olarak da bunu sizin kredi karşılaştırmaları sonrasında yaptığınız tercih belirliyor.

2-  VADE ARTTIKÇA FAİZ ORANINI KONTROL EDİN 

Bankalar bazı kredi vadeleri için özel fiyatlar sunabiliyor. Fakat vade uzayınca o avantajlı rakam gidip yerine diğer bankalardan daha pahalı bir kredi oranı gelebilir. Tekrar tekrar kontrol edin.

3-    DOSYA MASRAFINI KARŞILAŞTIRIN 

Bankanın kredi faiz oranı oldukça makul fakat ondan daha pahalı olan bir bankanın geri ödeme miktarı sizin seçtiğiniz bankanın tutarından fazlaysa durun. Hemen detaylı bir araştırma yaparsanız; kredi tahsis ücreti, kredi masrafı ya da dosya masrafı adıyla bir ekstra ödeme olduğunu fark edeceksiniz. Bu masrafa rağmen kredi diğerlerinden uyguna geliyorsa krediyi bu bankadan çekin ama hesaplıya gelmiyorsa diğer bankaları da araştırmaya devam edin.

4-  SİGORTA ŞARTLARI

Kredi çekerken bazı bankalar sigorta yaptırmayı zorunlu tutuyor. Bunda makul sigortaları siz de uygun görürse yaptırabilirsiniz. Fakat sizden birden fazla sigorta yaptırmanız isteniyorsa, bir uzmana danışarak kredi çekmeden önce bilgi toplayın.  Bazen sigortanın parası kredinin faiz oranında yaptığınız kazancı geride bırakabiliyor. Böyle bir durumda kredi çekme sürecinizi başka bankada devam ettirin.

Kredi için banka seçerken nelere dikkat etmeliyiz?  resim: 0

BANKA SEÇERKEN UNUTULMAMASI GEREKENLER

1-    Krediyi çektiğiniz banka ile kredi borcu bitene kadar çalışmak durumunda olduğunuzu unutmayın. Yani her ay kredi borcunuzu öderken o banka ile çalışmaya devam edeceksiniz. Bu nedenle bankanın kredi politikaları, kredi takip politikaları gibi konularda olan tavrını araştırın.

2-    Ödemeyi internet üzerinden yapabilmek büyük kolaylık, uygulaması olan ve internet şubesi kuvvetli olan bankaları seçmeye özen gösterin.

3-     Ödemeleri elden yapacaksanız da şubesi bol olan ve ATM ağı kuvvetli olan bankaları tercih edin.

İşte bankaların kredi kampanyaları!Yaz aylarıyla birlikte tadilat, eşya yenileme, tatile çıkma gibi planlar ile birlikte nakit ihtiyacı da gündeme geliyor. Acil paraya ihtiyacı olanlar da kredi arıyor. Hangi banka daha düşük faizle kredi veriyor?, Hangi bankanın kampanyası daha uygun? sorularının cevabı haberimizde...

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800