Yine Çok Para Harcadım Demenizin 5 Nedeni

Alışverişe çıkıyor, farkında olmadan alıyor da alıyor ve sonra eve gelip paralar nereye gitti diye düşünüp duruyor musunuz? Peki neden planladığınızdan fazlasını harcıyorsunuz?

Kendinizi belirli bir miktarda para harcamaya, o miktarı geçmemeye kenetlemiş olsanız bile, her şey, her zaman plana göre gitmeyebiliyor. Yani bazen, evdeki hesap çarşıya uymuyor. Paranızın güvenliğini kontrol altında almak amacıyla bilinçli bir şekilde alışverişe çıkmaya karar verseniz de bazı tuzaklar yüzünden eve pişmanlıklarla dönebilirsiniz. Bu harcama tuzaklarının farkında olmak, gelecekteki alışverişlerinizde fazla harcamalardan kurtulmanıza yardımcı olacaktır...

Alışkanlıklar Pahalıya Patlamasın

İnsan alıştığı yerde mutludur çünkü insan rahatlık sever. Düşünün ki, yıllardır aynı yerden alışveriş yapıyorsunuz, ürünlerini beğeniyor ve çalışanlarıyla samimisiniz. Bir gün kalkıp yan sokakta başka bir alternatif dener misiniz? Belki, ama muhtemelen hayır. Halbuki orası daha ucuz olabilir. Ya da belki siz kot pantolonlarınızı hep belirli bir mağazadan alıyorsunuz ama aslında benzer model ve kaliteye daha ucuzu başka bir mağazada mevcut. Belki bir iki seferde çok büyük miktarda para kaybı yaşamazsınız ama zaman ilerledikçe o cüzi rakamlar birikip katlanır. Alışkanlığın büyüsü işte böyle kayıplar yaşatabilir.

Üst Model Gerçekten İhtiyaç Mı?

Siz bir mağazaya belirli bir şeyi alma hedefiyle girseniz bile, satış elemanı faktörü sonucu değiştirebilir. Telefon ihtiyacınız var ve bir elektronik mağazasına giriyorsunuz. Aklınızda bir fiyat ve ona göre hesapladığınız model var. Oradaki satış elemanına onu almak istediğinizi söylediniz. “O da çok iyi bir model ama daha iyisi var,” gibi bir cevapla geldi. Oysa, siz ne almak istediğinizi biliyorsunuz, aklınızda bir plan var. İhtiyacınız olmadığını söylediniz... “Ama çok büyük bir fiyat farkı yok. Bu model de gayet uygun.” dendi. Tamam, şimdi ilgilendiniz biraz. Modele baktınız, elinize aldınız ve evet birazcık fiyat farkı var ama çok değil, telefon alıyorum sonuçta değer dediniz. Eyvah. İhtiyacınız olmayan özelliklere sahip olan bir ürünü alarak belki de ayın geri kalanında kullanacağınız paranın çoğunu harcamış oldunuz.

Dokunmayın Yanarsınız

Alışveriş sırasında satılan ürünleri elinize almak, dokusuna ve ağırlığına bakmak gayet pratik bir hareket gibi dursa da aslında bu bir tuzak. Araştırmalar gösteriyor ki; bir ürüne dokunmanız onu alma isteğinizi arttırarak sizi daha fazla para harcamaya iter. Mağazalarda gömlekler, elbiseler, fularlar hep ulaşılabilir pozisyonda dizilir, sizce bu neden? Üstelik mağazadaki güzel koku, elinize aldığınız o gömleği size daha da sevdiriyor. Güzel kokan mağazalar, potansiyel alıcıları iyi hissettirip onlarda alışveriş yapma isteğini artırıyor. 

Kolaya Kaçmasanız Olmaz Mı?

Eğer bir yere yürümek için iki yol varsa ve kolay olan yol meşakkatli olandan iki dakika daha fazla sürüyorsa bile, kolay yolu seçme şansınız gayet yüksek. Zor olan yoldan giderek boşuna enerji ve efor harcamak mantıklı gelmeyebilir. Aynı şey harcamalar için de geçerlidir. Beğendiğiniz bir şey bulmuşsanız daha uygun fiyatlısı var mıdır diye internete ya da başka bir mağazaya bakmak istemeyebilirsiniz. O saniyede karşınızda olan urunu bırakıp başka yerlerde aramak zor gelebilir. Sonuçta başka yerde daha ucuza olup olmadığı kesin değil, diye düşünebilirsiniz. Peki ya varsa?

Dikkat; İsteklerin Sonu Yok

Bazen bir ürünü çok beğenebilirsiniz. Öyle zamanlarda o ürüne gerçekten ihtiyacınız olup olmadığını düşünemeyebilir ve anlık istekten dolayı harcama yapabilirsiniz. Mağazalardaki birçok yanıltıcı unsurdan dolayı ürünü bırakıp gitmek ve üstüne düşünmek iyi olabilir. Eğer ertesi gün içinizde kalmış olduğunu fark eder ve hala onu almak isterseniz, işte o zaman geri gidip alabilirsiniz.

Harcamaları kontrol etmek alışveriş öncesinde kolay, alışveriş sırasında da zor görünse bile, karşınıza kurulmuş tuzakları ve var olan etkenleri farkında olduğunuzda, planınıza sadık kalmak kolaylaşacaktır...

Yazan: Aslı Sözen 

Etiketler Alışveriş Para
Yorumlar
Kalan Karakter 800