'İnternette gördüğümde dayanamayıp alıyorum' diyorsan...

İnternetin cazibesine kapılıp kredi kartları limitlerini dolduruyor, boş zamanlarınızı değerlendirmek istediğinizde kendinizi internetten alışveriş yaparken mi buluyorsunuz? Eğer cevabınız ‘evet’ ise bu harcamalara nasıl ‘Dur!’ diyebileceğinize bakalım.

İntenet alışverişi birçok nedenden dolayı daha iyidir. İstediğinizi bulmak için dışarı çıkmak, trafikte zaman harcamak zorunda değilsiniz, fiyatları kolayca karşılaştırabilir ve indirimli ürünlere ulaşabilirsiniz. Peki bu kolaylığın farkında olmadan gereğinden fazla para harcamanıza neden olabileceğini ve bağımlılık yapacağını fark ettiniz mi? Aylık bütçenizi aşmaya, eşinizle veya ailenizle alışverişleriniz konusunda tartışmaya, alışveriş yaptıktan sonra suçlu hissetmeye ve kendinizi durduramadığınızı anlamaya başladınız mı? Bir düşünün...

Gereksiz İnternet Alışverişi Harcamalarınızı Nasıl Azaltırsınız?

1.Kendinize Sanal Engeller Oluşturun

Tüm mağaza e-posta aboneliklerinizi iptal edin ve telefon uygulamalarını silin. Daha az para ve zaman harcamaya çalışıyorken bir mağazaya gitmek mantıklı olmadığı gibi, kendinizi e-posta tekliflerinin cazibesine maruz bırakmak da mantıklı değildir. Ayrıca internette sizi izleyen ve hedeflediğiniz bir şeyi satın almanızı sağlamaya yönelik reklamlardan kaçınmak için çerezlerinizi ve önbelleğinizi düzenli olarak temizleyin.

2.Satın Almadan Önce Bekleyin

İradenize yenik düşerseniz ve bir alışveriş sitesine girip sepetinize ürün eklerseniz, satın almadan önce kendinizi en az 30 dakika beklemeye zorlayın. Bu süreyi geçirmek için dışarıda bir yürüyüş yapın veya bir arkadaşınızı arayın ya da kitap okuyun. Genellikle, bu sizi rahatlatır ve gerçekten ihtiyacınız olup olmadığını anlamanıza yardımcı olur.

3.Kayıtlı Kredi Kartlarınızı Site ve Uygulamalardan Silin

Kayıtlı şifrelerinizi ve kredi kartlarınızı uygulamalardan silin. Kayıtlı tüm kredi kartlarınızı silmek bir şey satın almak istiyorsanız yerinizden kalkmanız, cüzdanınızı almanız ve kredi kartı bilgilerinizi girmeniz gerektiği anlamına gelir. Bu ekstra birkaç dakika, aslında satın almak istemediğinize karar vermenize yardımcı olabilir. 

4.Alışverişinizi Gözlemleyin ve Kendinize Hedefler Belirleyin

Bir alışveriş sitesinde ne kadar vakit geçirdiğinizi not alın. Günlük, haftalık ve aylık internet alışveriş harcamalarınızı yazın. Harcadığınız paraları kazanmak için ne kadar süre çalıştığınızı hesaplayın. Tüm bunları yaptıktan sonra ne zaman ve ne kadar harcama yapacağınızı planlayın ve kendinize ulaşılabilir hedefler belirleyin. Ardından masanıza veya telefonunuzun duvar kağıdına hedefinize dair bir resim koyun. Bu resim size hedefinizin anlık bir harcamadan çok daha önemli olduğunu hatırlatacaktır. 

Bir şey satın almak istediğinizde, bir dakikanızı ayırın ve hedefinizi düşünün. Hangisi sizin için daha önemli: Yeni bir çift ayakkabı mı yoksa hayallerinizdeki ev mi?

5.Kendinize Eğlenceli Aktiviteler Bulun

Birçok kişi sıkıldığında internette gezinir; belki bir arkadaşınızın ofisinde, çocuklarınızın okuldan çıkmasını beklediğiniz sırada veya işinize ara verdiğiniz anda. Çoğu zaman, bu durum bir şey satın almanın cazip olduğu bir e-ticaret sitesine göz atmaya yol açar. Can sıkıntısıyla mücadele etmek için yanınızda her zaman başka eğlence seçenekleri bulundurun. Örneğin; arabanızda veya çantanızda okumak istediğiniz bir kitabı bulundurun, YouTube üzerinden yeni bir şeyler öğrenin. Harika bir podcast veya müzik dinleyin. 

6. Satın Almadan Alışveriş Yapın

Bazı insanlar için, alışveriş yapmak ve eşyaları bir sepete koymak, kendilerini iyi hissetmek için ihtiyaç duydukları şey olabilir. Eşyaları alışveriş sepetinize girdikten sonra kredi kartı bilgilerinizi girmeden sayfayı kapatarak ya da uygulamadan çıkarak geçici sahiplik hissini deneyimleyebilirsiniz. 

İnternet alışverişi bizim için avantaj olduğu kadar dezavantaj da olabilir… Harcamalarımızda daha akılcı davranarak alışverişi avantajlı hale getirmek bizim elimizde. 

Asgari ücrete hangi bankalar haciz uygulamıyor? Asgari ücrete hangi bankalar haciz uygulamıyor? Asgari ücrete haciz konulur mu?, Asgari ücretten az olan maaşa haciz konulur mu? Kredi kullananların çok sorduğu sorulardır. TKBB'nin ocakta aldığı karara göre, aylık geliri asgari ücret veya daha az olanların maaşı haczedilemiyor.

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800