İnsanlar Daha Fazla Kazanınca Neden Daha Fazla Borçlanırlar?

Teoride bakıldığı zaman bugün 5 bin lira kazanan ve 20 bin lira borcu olan birisi, 10 bin lira kazanmaya başlarsa borçları azalır. Fakat gerçek hayatta böyle olmuyor ve kazanç arttıkça harcama ve dolayısıyla da borçlanma artıyor.

  • Zaten iyi kazanıyorum.

Aslında almayacağınız pahalı eşyaları zaten iyi kazanıyorum diye satın almaya başladıysanız, ne kadar kazanırsanız kazanın bu işin borçlanmaya yol açacağını öngörmelisiniz. İyi kazanmak daha iyi birikim yapmak için bir fırsat, ihtiyacınız olmayan şeylere para harcamak için değil.

  • İnsanlar beni böyle görmeli

En büyük hatalardan birisi olmadığınız biri gibi görünmek. Bunun için kimi zaman karakterinizden ödün vermeniz gerektiği gibi kimi zaman da cebinizdeki parayı harcamanız gerekiyor. Daha fazla para kazanıyorum ve insanlar da bunu görmeli. Eğer bu düşünceye kapıldıysanız borçlar da sizin rahatça görebileceğiniz, hatta görmek istemeyeceğiniz bir seviyeye ulaşabilir.

  • Kredi kartı limitleri de artıyor. 

Maaşı artanın kredi kartı limitleri de artıyor. Kredi kartını bir ödeme aracı olarak değil de harcama aracı olarak görenlerdenseniz, dikkat çanlarının çalması gerekiyor. Limitiniz ne kadar olursa olsun ihtiyaçlarınıza harcadığınız miktar çok değişmemeli.

Evli iseniz:

Eş ile para konularında anlaşamama

Evlenmeden önce ne yazık ki para karakteri konusunda pek araştırma yapılmıyor. Oysa para karakteri çiftin ilişkisini en çok etkileyenler faktörlerden birisi. Evli çiftlerin her biri maaş getirebildiği gibi birisi tam zamanlı bir işte çalışmıyor da olabilir. Çift maaşın getirdiği güven sizi fazla harcamaya itmemeli. Birlikte bir bütçe yaparak, harcamalarınızı ve birikim planlarınızı daima konuşmalısınız. 

Yorumlar
Kalan Karakter 800