Alışveriş terapisi nedir? Bütçenizi nasıl korursunuz?

Kendinizi daha iyi hissetmek için bir şeyler satın alıyor musunuz? Birçok kişi stresi azaltmak, modunu yükseltmek için alışverişe yöneliyor ve bunu terapi gibi görüyor.

Güncelleme:

Stresliyken alışveriş yapmanın ruh halinizi iyileştirebileceği doğru. Ancak bu anlık bir değişim. Kendinizi daha iyi hissetmek için daha fazla harcama yapmanız, daha fazla strese girmenize neden olabilir. 

ALIŞVERİŞ TERAPİSİ NEDİR?

Üzülünce, işte, evde stresli bir gün geçirince ruh halinizi iyileştirmek için alışveriş yaptığınız zamandır.

ALIŞVERİŞ TERAPİSİ ÖRNEĞİ

Yoğun bir günün ardından işten çıktığınızı hayal edin. Yeni görevler, toplantılar, devam eden projeler hakkında güncellemeler… Ve tam işe odaklanıp gelişme kaydetmeye başladığınızda telefonunuz çaldı. Sonuç: Kendinizi stresli, sinirli ve yorgun hissediyorsunuz.

Eve dönerken mağazalarda indirim afişleri gördünüz ve mağazadan içeri girmeye karar verdiniz. Mağazaya girdiğinizde ruh haliniz anında daha iyi olur. Tam sizin numaranızda mükemmel bir çift çizme gördüğünüzde modunuz daha da yükselir.

Çok beğendiğiniz o çizmeleri satın almaya karar verdiniz çünkü uzun bir günü atlattığınız için ödül istiyorsunuz. Eve geldiğinizde çizmeleri kutusundan çıkarıp gülümsemekten kendinizi alamıyorsunuz.

ALIŞVERİŞ TERAPİSİ GERÇEKTEN İŞE YARIYOR MU?

Journal of Consumer Psychology tarafından yapılan bir araştırma, alışverişin ruh halinizi iyileştirebileceğini gösteriyor. Bu iyi duygular, kontrol duygusundan ve duyularınızın uyarılmasından geliyor.

Alışveriş durumun kontrolünü size verir. Stresliyseniz, kontrol edemeyeceğiniz şeyler olabilir. Örneğin, patronunuzun size ne kadar iş vereceğini kontrol edemezsiniz. Alışveriş yaptığınızda nereye gideceğinizi ve ne alacağınızı seçersiniz.

Bir mağazaya girdiğinizde ne gördüğünüzü, duyduğunuzu ve kokladığınızı düşünün. Genellikle en sevdiğiniz kıyafetlerin veya en yeni elektronik cihazların görsel olarak çekici görüntüleri vardır.

Birçok mağaza, markayla duygusal bir bağı destekleyen müzikler çalar. Mağazada, hafif ve hoş bir koku olur. Bu uyarıcılar duyularınızı odaklar ve sizi endişe veya stresinizden uzaklaştırır.

Alışveriş terapisinin ruh halinizi yükselten gerçek faydaları vardır. Ancak bu durum, kendinizi kötü hissettiğiniz her an kredi kartınıza kullanmanız gerektiği anlamına gelmez. 

STRESE KARŞI ALIŞVERİŞ NE ZAMAN SORUN OLUR?

Ara sıra kendinizi ödüllendirmek hedefleriniz üzerinde çalışmaya devam etmeniz için sizi motive edebilir. Ama stres giderici alışverişin kendi stres kaynağına dönüşmesine izin vermek başka bir durum. Bazıları için alışveriş, kompulsif alışveriş olarak bilinen bir bağımlılığa bile dönüşebilir.

Strese bağlı alışveriş, kredi kartı, kredi, kredili mevduat hesabı gibi borçlarınızın birikmesine ve gerçek sorunu kontrol edememenize sebep olabilir.

ALARM!

  • Stres veya kaygı gibi olumsuz duygularla başa çıkmanın birincil yolu olarak alışverişe güveniyorsanız.
  • Alışveriş çılgınlığı finansal durumunuzu etkiledi. Kredi kartı borcunuzu kapatamıyorsanız.
  • Alışveriş çılgınlığından sonra kendinizi suçlu hissediyorsanız.
  • Satın aldıklarınızı saklamaya çalışıyorsanız veya ne kadar harcadığınız konusunda ailenize, çevrenize yalan söylüyorsanız.
  • Alışveriş alışkanlıklarınız ilişkilerinizi zorluyorsa.

STRES ALIŞVERİŞİNDEN KORUNMAK İÇİN 5 ÖNEMLİ İPUCU

Alışveriş yapma isteğinizi azaltmanıza yardımcı olacak bu ipuçlarını deneyin.

1. ENGEL KOYUN

Alışveriş yapma alanlarınızı kısıtlamak harcamaları azaltmanın en kolay yoludur. Örnek: Alışveriş sitelerinin e-posta aboneliğinden çıkın. Kendinizi e-posta listelerinden çıkarmak, bir markayı görme sıklığınızı azaltır. Telefonunuzdaki tüm alışveriş uygulamalarını kullanıyor musunuz? Seçim yapın ve kullanmadıklarınızı telefonunuzdan silin. Uygulamaların bildirimlerini kapatın. Alışveriş sitelerinde kayıtlı kredi kartlarınızı tarayıcılarınızdan, hesaplarınızdan kaldırın.

2. MAĞAZALARDA DAHA AZ ZAMAN GEÇİRİN

Bir arkadaşınızın öğle yemeği için sizinle buluşmasını beklerken alışveriş merkezinde vakit geçirmeyin. Ayrıca alışverişe çıkmanız gerektiğinde sadece belirli mağazalara gidin. 

3. ALIŞVERİŞ BÜTÇESİ BELİRLEYİN VE BAĞLI KALIN

Stres alışverişinizi bütçenize uygun hale getirebilirsiniz. Harcamalarınıza limit koyun ve aylık bütçenizde buna yer ayırın. 

4. STRES ALIŞVERİŞİ TETİKLEYİCİLERİNİZİ BULUN 

Neden alışveriş yaptığınızı anlamak önemlidir. Alışverişinizi neyin tetiklediğini ve bundan nasıl kaçınacağınızı bilmek, stresli alışverişi durdurmanıza yardımcı olacaktır. Örneğin, eşinizle tartışma yaşadıktan sonra mı alışveriş yapıyorsunuz? 

5. YİRMİDÖRT SAAT KURALINI KULLANIN

Ayakkabılara, çantalara bakıp hiçbir şey satın almasanız bile beyniniz dopamin (sizi mutlu hissettiren hormon) salgılar. Bu durum ödüllendirilme olasılığından kaynaklanır. Bunu kendi lehinize kullanabilirsiniz. Herhangi bir satın alma işlemi yapmayın, sadece ürünlere göz atın. O ürünü hâlâ isteyip istemediğinize karar vermeden önce en az bir gün bekleyin. 

Online alışveriş bağımlılığını nasıl frenlersiniz?İnternetten alışveriş yapmanın özünde kötü bir şey olmamasına rağmen, buna bağımlı olmanın sonuçları vardır. Bu yazıda, online alışverişe bağımlı olup olmadığınızı nasıl belirleyeceğinizi ve bunu nasıl durduracağınızı paylaşacağız.

 

Kıyafet alışverişinde masrafı azaltmanın yolu!Ofis kıyafeti ayrı, günlük yaşamdaki kıyafet ayrı, davetler için ayrı… Gardırobumuz dolup taşıyor ve biz aldıkça alıyoruz. Sorarlarsa hepsi gerekli! Peki gerçekten öyle mi?

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800