Bayram harcamalarını kontrol altına almanın 10 yolu

Bayramda harcamalarınızın kontrolden çıkmaması için özellikle kart kullanımına dikkat!

Bu güzel bayram gününde herkese bol sağlık, sevgi ve para dileriz. Aman dikkat edin, bu bayram karta çok yüklenmeyin. İşte size kredi kartıyla en sık yapılan 10 hata ve bayramda bunlardan sakınmanın ilginç yolları...

2 12 Harcamaya ‘Bayram Limiti’ koyun

“Bu bayram sadece 2000 lira veya 5000 lira harcayacağım” gibi kendinize ‘Bayram Limiti’ koyun. Gerçekçi olun. Kontrolün sizde olması, size güç verecektir.

3 12 10 lira için kaç saat çalışıyorsunuz?

Siz 1000 lira için kaç saat çalışıyorsunuz biliyor musunuz? Maaşınızı 160’a bölün, saat başına kaç para kazandığınızı öğrenin.  Emeğinize göre kıyın harcadığınız paraya, alın teri döküyorsunuz. (Saate vurunca insan bir garip hissediyor değil mi? Ama gerçek bu).

4 12 Kuş gibi hafif kalın

Bayram günü kartlarınızı kullanırken hatırlayın, ‘bu paralar sizin değil’. O sebeple ay sonu ödeyebileceğiniz kadar harcayın. Bu güzel, huzur, sevgi dolu günlerin neşesiyle “Aman öderiz nasıl olsa boşver” demeyin. Sonradan kredi kartı borcu ile uğraşmayın, kuş gibi hafif kalın.

5 12 Asgari ödeme tuzağına kapılmayın

Sürekli asgari tutarı ödeyerek kredi kartı borcu bitmez. Aksine üzerine gelen yeni harcamalarla artar da artar. Kısır bir döngü içerisine girmeyin. Sakın ha asgari ödeme tuzağına kanıp, koy vermeyin.

6 12 Kullanma maliyetin ne kadar?

Bayram boyunca (ve hep) bir şey almak üzereyken durup düşünün. O elinizdekini ‘kaç kere’ kullanacaksınız? Sahip olduğunuz her eşyaya böyle bakabilirsiniz.

7 12 7 kartlı Hürmüz olmayın

Biri ilk kartınız, diğer ikisi kampanyalardan, diğer ikisi limitler yetmiyor diye. Bir tane de şu aidat ücreti olmayandan, hadi sonuncu da bir köşede dursun diye sakladığınız... Durun! Ne oluyor? 7 kartlı Hürmüz gibi... İşinize yarar bir iki tanesini bulun ve gerisini kapatın. Finansal huzurunuz da bayram yapsın.

8 12 Nakit avans çekimine dikkat!

Bayramda paraya sıkıştınız. Aksilik ya, yanınıza nakit almayı unutmuşunuz veya bitti. Biliyorsunuz ki yarın o parayı yerine geri koyabilirsiniz. Tamam fakat aldığınız avansı uzun bir süre geri ödeyemeyecekseniz yapmayın. Nakit avansın faizleri de normalden daha yüksek.

9 12 Sen al torunun ödesin!..

Sanki taksit taksit ödeyince ucuzluyor her şey. Hayır. Öncelikle sık aldığınız ürünlerde taksit yaptırmayın. Bu, birinin ödemesi bitmeden diğerini almanız anlamına geliyor ve taksitler birbirinin üzerine biniyor. Bu durum uzun zamana yayılmış taksitlerde de yaşanıyor. Sonu yok, ‘sen al torunun ödesin’ dönemi bitsin artık.

10 12 Aşk nefret bir arada...

Hani mesajla, maille gönderirler ya, 300 lira daha harcayın bilmem ne kadar puan kazanın diye… Siz, sadece kampanya var diye gereksiz, plansız harcamayın, kampanya aşığı olmayın. Onların kampanyaları hiç bitmeyecek.

11 12 Şirin, güzel, zengin gözükmek

İnsan zengin gibi yaşayarak zengin olmaz. Harcayın tabii ama kendiniz için. Başkalarına şirin gözükeceğim, kendimi güzel göstereceğim, benim de paramın olduğunu ispat edeceğim gibi düşünceler insanı ve cüzdanı yorar. Bayramı (ve hayatı) sizi siz olduğunuz için sevenlerle geçirin. İşte en büyük zenginlik bu.

NOT: Gelenekleri unutmayın

Çocuğuna ek kart veya banka kartı verenler dikkat! Bayram harçlığını almak için el öpmeyi unutmasın, geleneklerimize sahip çıkalım. Kıymetini bilelim.

Etiketler bayram
Yorumlar
Kalan Karakter 800