Acil durumlar için teknolojik önleminizi aldınız mı?

Deprem, sel, yangın gibi durumlara teknolojik açıdan ne kadar hazırsınız? Acil durumlarda her şeyi geride bırakarak bazı siber önlemler almanız gerekebilir. İşte o önlemlere dair birkaç ipuçları.

Güncelleme:

Acil durum hazırlıklarını teknoloji penceresinden inceleyen Siber güvenlik şirketi ESET, fırtına, deprem, savaş ya da yangın gibi olağanüstü hallerde çalışma alanınızdan aniden ayrılmanız halinde verilerinizin ve iletişiminizin güvende olması için neler yapmanız gerektiğini sıraladı.

ACİL SEYAHAT ÇANTASI

İlk etapta temel ihtiyaçları içeren bir çantaya sahip olmalısınız. Şarj cihazı ve kabloları unutmayın. Ekstra piller bir zorunluluk. Küçük bir güneş şarj cihazı ve çok pahalı olmayan küçük jeneratörler çantanızda de bulunabilir.

ÖNEMLİ BELGELERİ USB’YE ATIN

Ehliyet, kimlik kartı, SGK, pasaport, doğum belgesi, aşı sertifikası, evlilik cüzdanı, mali evrak gibi önemli belgeleri tarayın veya fotoğrafını çekin. Mümkünse, bunları şifre korumalı bir arşivde, şifreli sanal sürücüde veya harici USB sürücüsünde vb. saklayın. En azından, telefonunuzda bulunsunlar.

VİDEODAN KAÇININ

Acil bir durum sırasında iletişim kurmak için hücresel verileri kullanabilirsiniz, ancak neredeyse istisnasız, herkes neler olduğunu anlamak için telefonunu aldığında baz istasyonlarındaki trafik artacaktır. Baz istasyonu konuşlandırmaları bu tür anlık trafik yağmuru için uygun değildir. Bağlı kalması gereken uzak ofisler tarafından kullanılacak çok katmanlı, yük dengeleme yönlendiricileri gibi alternatif kurulumlara ihtiyacınız var.

Uydu veri iletişimi bazı durumlarda çok işe yarar, ancak pahalı olabilir, bu nedenle iletişiminizi metin ve e-posta ile sınırlarsınız. Sınırlı bağlantılarda videolardan kaçının, "sahip olmak iyidir, ancak gerekli değildir".

ONLINE YEDEKLEME YAPIN

Kaçıyorsanız ve teknolojinizi bırakmak zorunda iseniz, yeni cihazlara geri yüklemenin bir yolunu bulmalısınız. Bu da bulut yedeklemeler veya en azından yanınızda taşıdığınız harici sabit sürücüler demektir. Koşuşturmanın sıcağında dikkatinizin dağılacağını unutmayın, bu yüzden birçok önlemi birden fazla almaya dikkat edin.

DEPOYU DOLU TUTUN

Aniden tehlikeli bir durumun ortaya çıkabileceğini hesaba katarak benzin deponuzun yarıdan aşağıya inmemesine dikkat edin. Acil bir durumlarda, marketler, bankalar ve ATM'ler hemen boşalır, önceden önlem alın. Biraz yiyecek, su ve para sizi günlerce veya haftalarca güvende tutabilir. Normal zamanlarda stoklarınızı yenilemeyi de unutmayın, çünkü kuru ve konserve yiyeceklerin bile raf ömrü vardır, son kullanma tarihi yaklaşan gıda eşyalarınızı yerel bir gıda bankasına bağışlayabilirsiniz.

En faydalı deprem uygulamaları hangileri?En faydalı deprem uygulamaları hangileri?Deprem sonrası anında bilgi almanızı sağlayacak mobil uygulamaları anlatıyoruz. Android kullanıcıları için deprem bilgi sistemi; deprem şiddetini, son depremleri ve artçıları takip etmek için en ideal uygulama hangileri?

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800