İşyerindeki stres nasıl azaltılır?

Beden ve ruh sağlığınızı korumak, yaşam kalitenizi sürdürebilmek, işyerinde daha üretken çalışmak için stres yönetimi büyük önem taşıyor.

Yıkıcı güç haline gelen stresin iş yerindeki etkilerini azaltıp, kabul edilir düzeye indirmek için neler yapılabilir? İşte işyerindeki stresi azaltabilmenin 3 aşamalı çözümü…

Stres, iş yaşamının bir parçası. Günümüzde işle stres adeta kol kola yola devam eden ayrılmaz ikili gibi görünüyor. Hatta stresin yeterli miktarda ve yönetilebilir olduğu zamanlarda, kişinin verimli çalışmasını sağlayarak, çalışanların motivasyonunun arttırdığı için faydalı olduğu da düşünülüyor. Ancak stresin yıkıcı, yıpratıcı, başa çıkılması zor bir etken olduğuna değinen uzman Klinik Psikolog Dilşah Özcan, “Çünkü stres çalışma koşullarında yapılması gerekenlerle, kişinin iş yöntemleri arasında uyumsuzluk olduğu zamanlarda ortaya çıkar. Stres normalleştirildiği kadar masum ve faydalı bir etkiye sahip değildir” diyor.

EPDK, 7 doğal gaz dağıtım şirketinin satış tarifesini revize ettiEPDK, 7 doğal gaz dağıtım şirketinin satış tarifesini revize ettiEnerji Piyasası Düzenleme Kurulu, 7 doğal gaz dağıtım şirketinin üçüncü tarife uygulama dönemi perakende satış tarifelerinin revize edilmesine karar verdi.

STRESLE NASIL BAŞA ÇIKILIR?

İş yaşamında uzun mesailer, işteki ilişkiler, işe ulaşım koşulları, maaş faktörü gibi birçok unsurun stres nedeni olabileceğine dikkat çeken Özcan, işyerindeki stresi yönetmek için 3 çözüm önerisini ise şöyle anlatıyor: “Öncelikle sorunu belirleyin. Çözümün ilk basamağı olan değerlendirme basamağında, yaşadığınız stres tepkilerinin farkına vararak, durumunuzla yüzleşmelisiniz. Hem vücudunuzun verdiği sinyaller hem de bu sinyaller karşısındaki savunma mekanizmanızı fark etmelisiniz. İkinci basamağımız planlama… Bu aşama yaşadığınız durumu ortadan kaldırmak için geliştireceğiniz bir eylem planını içerir. Kendinize sorunlarla başa çıkmak için bir yol haritası oluşturmalısınız.

STRESİ AZALTMA YOLLARI

Son basamak olan çöz kısmında ise planlamanızda yer alan size en uygun olan, kolay ve hızlı şekilde çözüme ulaşmanızı sağlayacak önerilerden birini uygulayın. Kısacası işyerinde yaşanan stresin yönetimi için öncelikle, durumunuzun farkına vararak, sorunun adını koymanız, ihtiyacınız olan çözüm önerilerini tespit edip bunlarla birlikte sorunu en uygun şekilde çözecek koşulu belirleyerek eyleme geçmeniz olacak.

STRESE NE İYİ GELİR?

Mediatif tekniklerle kendinize kısa bir mola verebilirsiniz. Kendinize göstereceğiniz en derin şefkatle, endişe ve stres hissettiğiniz zamanlarda, gerginliğinizi ortadan kaldırmak için derin solunumu kullanabilirsiniz. Sürekli ne kadar değerli olduğunuzu kendinize söyleyerek yaşamın her anının bir mucize olduğunu düşünerek akışta kalabilir, sağlıklı bir şekilde işe gelebilmenin minnetini kendinize kaynak yaparak, yaşam kalitenizi, düşüncelerinizin kudretiyle arttırabilirsiniz.”

En büyük 250 listesinde 42 Türk müteahhiti En büyük 250 listesinde 42 Türk müteahhiti Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi Listesi'nin 2022 sonuçları açıklandı. Çin 79 firma ile listede ilk sırada, Türkiye 42 firmayla ikinci, ABD 41 firmayla üçüncü sırada yer aldı.

 

Etiketler Stres İş ofis
Yorumlar
Kalan Karakter 800