Yumurtanın organik olduğu nasıl anlaşılır?

Sofraların protein kaynağı yumurta, fiyat artışıyla gündemde. Normal yumurtanın tanesi 2.5 liraya yükselirken, organik yumurtanın tanesi ise 5 liraya dayandı. Yumurta organik mi? Organik yumurta nasıl anlaşılır?

Güncelleme:

Yem, enerji, ambalaj ve nakliye maliyetlerindeki yükseliş, yumurta fiyatını da etkiledi.  30’lu kafes yetiştiriciliği ürünü yumurtanın fiyatı, marketlerde 70 lirayı aşarken, 10’lu organik yumurtanın satış fiyatı ise 50 liraya yaklaştı. Fiyat artışı sonrası 30’lu paketler yerini 20’li ambalajlara bırakırken, organik yumurta ile normal yumurtanın nasıl ayrıştırıldığı ise merak konusu oldu.

Yumurtanın organik olduğu nasıl anlaşılır? resim: 0

YUMURTA ÜZERİNDEKİ NUMARALAR NE ANLAMA GELİYOR?

Yumurtanın hangi şartlarda üretildiği, kabuğuna vurulan damgaya bakılarak anlaşılabiliyor. Satış pazarlama sırasında yumurta etiketlerinde yer alan "organik yumurta", "köy yumurtası", "doğal yumurta", "serbest gezen tavuk yumurtası" gibi farklı ifadelerin tüketiciyi yanılttığı ve üreticiler arasında haksız rekabete yol açtığı belirlenince, Tarım ve Orman Bakanlığı, 24 Kasım 2017’deki tebliğ değişikliği ile “yetiştirme metodu kodu”nun yumurta kabuğunun üzerine damgalanması zorunluluğunu getirdi.

YUMURTADA 0 NUMARA NE ANLAMA GELİYOR?

Kolar, dört başlık altında toplanmıştır ve numaralar sistem tarafından otomatik olarak verilmektedir.

Yumurtanın organik olduğu nasıl anlaşılır? resim: 1

Yetiştirme metodu kodu, işletme ve kümes numarası önüne, organik yetiştiricilik için 0, açık dolaşıma erişim (free range) yetiştiricilik için 1, kümeste kafessiz yetiştiricilik için 2 ve kafesli yetiştiricilik için 3 olacak şekilde sistem tarafından otomatik olarak verilmektedir. Yani kabuğundaki damgada ‘TR-O’ ile başlayan bir yumurta satın aldığınızda, o damga yumurtanın organik üretim esaslarına uygun olarak üretildiğine işaret ediyor.

YUMURTADA TR-1 NE ANLAMA GELİYOR?

Denetleme ise organik sertifikası veren kuruluş ve bakanlık personelince yapılıyor. Eğer kabuğunda ‘TR-1’ ile başlayan bir barkod bulunan yumurta aldıysanız da açık alanda dolaşabilen ancak organik yemle beslenmeyen tavukların yumurtasını satın alıyorsunuz.

YUMURTADA TR-2 NE ANLAMA GELİYOR?

TR-2 kodu ise, kümeste beslenen ama dar kafeste olmayan tavuğun yumurtası anlamına gelir.

YUMURTADA TR-3 NE ANLAMA GELİYOR?

 TR-3 kodu  klasik kafes yöntemiyle yetiştirilen yumurtacı tavuğun ürününü ifade ediyor.

Zihninizi ve bedeninizi nasıl geliştirebilirsiniz? Zihninizi ve bedeninizi nasıl geliştirebilirsiniz? Zihninizi ve bedeninizi nasıl geliştirebilirsiniz? Zihin ve beden sağlığı için ne gerekiyor?

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800