2023 doğum parası ne kadar? Doğum parası kapsamlı rehberi

Asgari ücret rakamının 2023 yılı için brüt 10 bin 8 lira, net 8 bin 506 lira 80 kuruş olarak belirlenmesinin ardından başta doğum parası ve emzirme ödeneği olmak üzere devletin bir çok alanda yaptığı ödemeler gündem oldu.

2023 RAKAMLARI
2023 RAKAMLARI

Asgari ücretle beraber yaşlılık, evde bakım maaşı, engelli parası gibi birçok ödeneğin de ücreti güncellendi. Peki, 2023 doğum (rapor) parası, çocuk yardımı ve emzirme, cenaze ödeneği ne kadar? İşte çalışan kadın rapor, iş görmezlik parası hesaplama detayları…

YENİ DOĞUM YAPAN ANNELER İÇİN ÖDEME

Yeni doğum yapan anneler için devlet tarafından ödenen doğum parası hesaplama araştırmaları 2023 asgari ücretin açıklanmasıyla birlikte hız kazandı. Kadınlar doğum yaptıklarında üç, bazı durumlarda ise dört ayrı ödenek alıyorlar. Öncelikle doğum izninde oldukları dönemde maaşlarını devletten iş görmezlik ödeneği ile alan annelere ayrıca doğum parası, emzirme ve yaparlarsa yarı çalışma ödeneği de veriliyor.

ANNELERE YAPILAN DOĞUM ÖDEMELERİ RAPOR, İŞ GÖRMEZLİK PARASI

Doğum öncesi ve sonrası toplam kullanılan 112 günlük (16 hafta) izin süresi üzerinden hesaplanıyor. İkiz ve üçüz olunca bu süreye 2 hafta daha katılıyor. Paranın yatıp yatmadığı ‘turkiye.gov.tr’ den kontrol edilebiliyor. Para, annenin adına açılan Ziraat Bankası hesabına doğum izni bittikten sonra yatıyor. Ya da başvuru yapan kişiler tarafından PTT şubelerine gidilerek çekiliyor.

ASGARİ ÜCRETLİ BİR ANNENİN ÖDENEĞİ NASIL HESAPLANIYOR?
ASGARİ ÜCRETLİ BİR ANNENİN ÖDENEĞİ NASIL HESAPLANIYOR?

2023 Asgari ücretli bir annenin ödeneği şöyle hesaplanıyor:

Aylık brüt ücret: 10 bin 8 TL

Günlük brüt ücret: 10 bin 8 TL/ 30 = 333,60 TL

16 Haftalık (112 gün) rapor parası: 333,60X 112= 37.363,2 TL

Anneye ödenecek miktar: 37.363,2 X 2/ 3= 24.57 TL

*Brüt ücrete göre örnek bir doğum parası hesaplamasıdır.

DOĞUM YARDIMI

Annelere çalışıp çalışmadığına bakılmaksızın doğum parası da veriliyor. İlk çocuk için 300, ikinci için 400, üçüncü ve sonrakilere de 600 lira ödeniyor. Bunun için en yakın kaymakamlığa başvurmak yeterli, Çocuğun doğum belgelerini de yanınızda götürmeyi unutmayın.

EMZİRME ÖDENEĞİ

 Emzirme ödeneği almak için de kadının çalışıyor olması ya da kendi işini yapması veya eşinin kendi işini yapıyor ya da bir yerde çalışıyor olması yeterli oluyor. Her yıl bu ödenek yeniden belirleniyor. 2022'de tutar 316 liraydı, bu yıl 520 TL oldu.

ÇOKLU DOĞUM YARDIMI

En fazla 24 ay verilen ‘Çoklu Doğum Yardım Programı’ ile ikiz, üçüz gibi çoklu doğum yaşayan ihtiyaç sahibi ailelere, 0-2 yaş aralığında çocuk başına 2 yıl boyunca aylık 150 lira ödeme yapılıyor. Hanedeki kişi başına gelir şartı, 1.416 lira oldu.

DOĞUM PARASI İÇİN ARANAN ŞARTLAR NELER?

SSK'lı çalışan kadınlara doğum yardımı adı altında izin döneminde iş görmezlik ödemesi yapılıyor. Yeni annenin doğum parasını alabilmesi için bazı şartları taşıması gerekiyor.

Bunlar şöyle:         

-Doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 90 gün sigorta primi yatırılmış olmalı. Doğum izni başlamadan önce işten ayrılanlar bu ödeneği alamıyor.

-Kadının işyerindeki sigortalılık halinin devam etmesi gerekiyor. Rapor süresince yani 112 gün içinde işyerinde çalışmamak şart.

-Kadın çalışan, doktordan alacağı raporu işyerine teslim etmeli. Diğer işlemler işyeri tarafından yapılıyor.

RAPOR, İZ GÖRMEZLİK ÖDENEĞİ PARASI HESAPLAMA 2023

Doğum izin gün sayısı, doğumdan önce 8 hafta yani 56 gün, doğumdan sonra da 56 olmak üzere 112 gündür. Çoğul gebelik (ikiz, üçüz vs.) durumu varsa doğum incesi izne fazladan 2 hafta (14 gün) olmak üzere en fazla 126 gün olmaktadır.

ÇOKLU DOĞUM YARDIMI

"Ikiz, üçüz gibi çoklu doğum yaşayan ailelere en fazla 24 ay boyunca verilen 'Çoklu Doğum Yardım Programı', 0-2 yaş arasındaki her çocuk için aylık 150 lira ödeme yaparak ihtiyaç sahibi ailelere destek oluyor. Ancak, bu yardımdan faydalanmak için 2022 yılı için belirlenen hanedeki kişi başına gelir şartı 1.416 liradır."

Doğum Parası Yardım Başvurusu Nereye Yapılır?

Doğum yardım başvuru için öncelikle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nca hazırlanan dilekçeyi doldurmanız gerekiyor. Eğer siz başvuru yapamıyorsanız eşiniz ya da akrabanız sizin yerinize başvurabilir. İlde ikamet eden çalışmayan anneler Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na ya da Sosyal Hizmetler Müdürlüğüne başvuru da bulunabilirler. İlçelerde yaşayan anneler ise bulunduğu yerin kaymakamlığına başvuruda bulunabilirler.

Çalışmayan Anneye Ne Kadar Doğum Parası Ödenir?

İlk çocuk, ikinci çocuk, üç ve daha fazla çocuk doğuran annelerin ücretleri farklılık gösteriyor. Belirlenen kanuna göre birinci çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü ve sonrasında doğan çocuk için ise 600 TL doğum yardımı ödeniyor.

Doğum Parası Başvurusu İçin Hangi Evraklar Gerekir?

Başvuru yapmak isteyen çalışmayan anneler dilekçeyi tam doldurması gerekiyor. Doğum yaptıktan sonra istediğiniz zaman diliminde çocuğunuza ait kimlik belgesi ya da doğum belgesiyle başvuruda bulunabilirsiniz.

Çalışmayan Anneler Doğum Parasını Nereden Alır?

Çalışmayan anneler doğum parasını PTT üzerinden alıyor herhangi bir banka üzerinden değil. Annenin parasını alabilmesi için bizzat gitmesi gerekiyor. Kendi adı ve soyadı olduğu için PTT Üzerinden çalışmayan anneler doğum parası alabilir.

Çalışmayan Anneler Doğum Parası İçin Nereden Bilgi Alabilir?

Çalışmayan anneler doğum parası için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'ndan bilgi alabilir. Ayrıca bakanlığı arayarak da paralarının yatıp yatmadığını öğrenebilirler.

Yorumlar
Kalan Karakter 800