Yapay zekâ şimdi de adaleti sağlayacak

Yapay zekâya dayalı teknolojiler sayesinde her geçen gün yaşamımızı kolaylaştıran ve bizleri şaşırtan bir yenilikle karşılaşıyoruz. Yapay zekâ şimdi de avukat oldu. Dünyanın ilk robot avukatının mahkemeye çıkacağı tarih netleşti. Avukatların yerine söz artık yapay zekanın.

1 7 YAPAY ZEKÂ MAHKEMEYE ÇIKMAK İÇİN GÜN SAYIYOR
YAPAY ZEKÂ MAHKEMEYE ÇIKMAK İÇİN GÜN SAYIYOR

Mahkemede bizleri yapay zekânın savunacağı günler çok yakın. Önümüzdeki günlerde avukatımızı herhangi bir uygulamadan indirebileceğiz. ABD'li DoNotPay isimli bir girişim, tarihte ilk kez yapay zekânın bir duruşmaya katılacağını açıkladı.

"Dünyanın ilk robot avukatı" olarak nitelendirilen sistem, şubat ayında, hız cezası alan bir sanığa danışmanlık yapacak.

2 7 YAPAY ZEKÂ AVUKAT OLDU
YAPAY ZEKÂ AVUKAT OLDU

Yapay zekâ teknolojileri her geçen gün hayatımızın içinde yer ediniyor. ChatGPT ve Midjourney, sosyal medyada herkesin gündeminde olmaya devam ederken birkaç ay önce yapay zekânın siyasete atılıp parti kurduğunu bile görmüştük.

Şimdi ise bilim kurgu filmlerinin gerçeğe dönüştüğünü gösteren bir gelişme daha yaşandı.

3 7 AVUKATLARIN YERİNE SÖZ YAPAY ZEKÂNIN
AVUKATLARIN YERİNE SÖZ YAPAY ZEKÂNIN

ABD merkezli DoNotPay isimli girişim tarafından geliştirilen bir yapay zekânın avukat olarak duruşmaya katılacağını açıkladı.

Hukuk alanında bir ilke imza atacak olan bu olayda, yapay zekânın mahkemede bir sanığa kulaklık yardımıyla danışmanlık yapacağı ifade edildi.

Duruşmanın kesin tarihi 22 Şubat olarak açıklandı.

4 7 YAPAY ZEKÂ AVUKAT MÜVEKİLİNİ SAVUNACAK
YAPAY ZEKÂ AVUKAT MÜVEKİLİNİ SAVUNACAK

Yapay zekânın, aşırı hız yapmaktan dolayı mahkemeye çıkacak bir sanığa kulaklık yoluyla danışmanlık yapacağı ve para cezası konusunda yardımcı olmaya çalışacağı da gelen bilgiler arasında.

 Sanığın gizliliğinin korunması için kimliği ve dava hakkındaki diğer detayların paylaşılmadığını eklemeden geçmeyelim.

5 7 YAPAY ZEKÂ HIZ CEZASINDA SAVUNMA VERECEK
YAPAY ZEKÂ HIZ CEZASINDA SAVUNMA VERECEK

DoNotPay’in CEO’su Joshua Browder, mahkemedekilerin bu durumdan haberinin olmayacağını söylüyor.

Dünyanın birçok ülkesinde telefonların ve internete bağlı cihazların mahkemelerde kullanılması yasak. Ancak Browder, kulaklıkların kullanımının bir sıkıntı oluşturmayabileceğini düşünüyor.

 CEO ayrıca, hız cezası gibi hafif bir konu olduğu için oluşabilecek sonuçlardan endişelenmediklerini söylerken bunun bir deney olduğunu ve risk almayı sevdiklerini söylüyor.

6 7 YAPAY ZEKÂNIN İKİNCİ BİR DAVAYA DAHA KATILMASI BEKLENİYOR
YAPAY ZEKÂNIN İKİNCİ BİR DAVAYA DAHA KATILMASI BEKLENİYOR

Bunlar dışında yine bir aşırı hız cezası nedeniyle Zoom üzerinden görülecek bir davada da yapay zekânın kullanılacağı aktarıldı. Burada ise bir teleprompter yoluyla sanığa danışmanlık verileceği ifade edildi.

7 7 İLK KEZ GERÇEK DURUŞMANIN YOLUNU AÇTI
İLK KEZ GERÇEK DURUŞMANIN YOLUNU AÇTI

DoNotPay, aslında 2015 yılında basit bir sohbet robotu olarak hayatına başlamıştı. O zamandan beri de sitesi üzerinden aldıkları cezaları en aza indirmek isteyen insanlara hukuki yardım sunuyordu.

Sohbet botlarındaki gelişmelerle birlikte çok daha iyi hâle gelmesi de de ilk kez gerçek bir duruşmada kullanılmasının yolunu açtı. Gerçekten başarılı olup olmayacağını şubat ayında göreceğiz.

Etiketler mahkeme
Yorumlar
Kalan Karakter 800