İlham Veren Girişimcilik Hikayesi: Richard Branson

Son derece ilham verici bir karakter. Tam adı optik kodlama kağıtlarındaki mevcut alana sığmayan türden: Richard Charles Nicholas Branson

1 7

Bahsi geçen Sn. Branson 1950 senesinin 18 Temmuz’unun üç vaktinden birinde İngiltere'de doğdu. Disleksiyle mücadele veren Richard’ın da diğer dahi büyükleri gibi eğitim ve öğretim kurumlarıyla arası pek de sıkı fıkı olmadı. Scaitcliffe Erkek Okulu’ndan atılmasına ramak kalmasına rağmen bu kurumda öğrenciliğini yalnızca 13 yaşına dek devam ettirebildi. Sonra, yatılı okul olan Stowe School’a nakli gerçekleştirildi. Ama hepimizin malumu olduğu üzere “troubles never come alone” (bela asla yalnız gelmez). Branson “Student” adında bir gençlik-kültür dergisi çıkarmak için bu okulla da yollarını sonunda kesinkes ayırdı. Branson, derginin maliyetini almış olduğu reklamlarla karşıladıktan sonra ilk 50.000 baskısını ücretsiz olarak dağıttı. 1969 senesinde saatler Branson için “Hep Yaşın 19” u gösterirken, o Londra’da İngiliz müziği “döşeli” bir komün hayatı sürmekteydi. Bu zamanlar Branson’ın aklına, dergisine yaşam-destek ünitesi yaratmak için, posta siparişi ile iş yapan bir plak şirketi kurma fikrinin geldiği zamanlara denk geliyor. Bu şirketin görece “mütevazi” performansı Branson’ın girişimini, Oxford Street’te bir plak mağazası açacak kadar genişletmesine yetmişti bile. Bu yeni dükkanın başarısı ile, lise terk Richard 1972 yılında Oxfordshire’da halihazırda bir kayıt stüdyosu kurabilecek duruma geldi.

2 7

Virgin Records etiketi altındaki ilk sanatçı Mike Oldfield 1973 yılında Branson’ın takımının da yardımıyla ilk single parçası olan “Tubular Bells” in kaydını yaptı. Şarkı ani bir çıkış yaparak 247 hafta boyunca İngiltere müzik listelerine mıh gibi çakıldı. Oldfield’ın elde ettiği bu başarıyı değerlendiren Branson, Sex Pistols, Culture Club, the Rolling Stones ve Genesis gibi başka müzik gruplarını da Virgin Records bünyesine katarak şirketi dünyanın en büyük altı plak şirketi arasına sokmayı başardı.

3 7

Branson’ın girişimleri 1980’de Voyager Group seyahat firmasını, 1984’te Virgin Atlantic havayollarını ve 1984’te bir dizi Virgin Megastore’u kapsayacak şekilde büyümeye devam etti. Ne var ki, Branson’ın başarı serüveni çok da stabil bir rota izlemedi 1992’de şirket mali açıdan ayakta kalmak için ciddi bir çaba harcamak durumunda kaldı ve sene içinde Virgin, Thorn EMI’a 1 milyar dolar karşılığında satılmıştı bile.

 

Bu kayıptan sonra perişan olan Branson’ın kontratı imzaladıktan sonra ağladığı söylenir. Her şeye rağmen müzik sektöründe var olmaya devam etti. 1993’te Virgin Radio isimle radyo istasyonunu kurdu ve V2 isimli, Powder Finger, Tom Jones gibi sanatçıları bünyesine katan ikinci kayıt şirketine de start vermiş bulundu.

4 7

Virgin Group İngiltere, Amerika, Avustralya, Kanada, Asya, Avrupa, Kuzey Afrika ve başka coğrafyalarda işlerini yürüten 70.000’e yakın çalışanıyla birlikte, en nihayetinde dünya üzerinde 35 ülkeye ulaştı. Branson kurduğu işi ayrıca bir tren şirketi, avcılık işletmesi, cep telefonu firması ve bir de uzay turizmi şirketi -namıdiğer Virgin Galactic- kapsayacak şekilde uç bucak gözetmeksizin genişletti.

 Sporda elde ettiği başarılarla da adını sanını duyuran Branson Virgin Atlantic Challenger II ile Atlantik Okyanusu’nu en hızlı geçen tekne rekorunun 4 yıllık sahibi oldu, 1987 yılında Atlantik Okyanusu'nu balonla geçen tek insan olarak bir rekorun daha imzacısı oldu, 1991’de aynı rekoru Pasifik’te kırdı. Girişimciliğe yaptığı katkıları 1999’da şövalye nişanıyla onurlandırıldı ve 2009’da “Kazıdık Tırnaklarla” hikayeli 2.5 milyar dolarlık ayrıca iki adayı da kapsayan serveti ile Forbes Milyarderler Listesi’ne 261. Sıradan giriş yaptı. Tekneyle mi sıcak hava balonuyla mı dersiniz?

5 7

Son yıllarda ise ebedi maceraperest Branson birincil olarak uzay turizmi girişimi üzerinde yoğunlaşmıştır.  Alt yörüngesel uzay aracı geliştiren The Spaceship şirketini kurmak adına Scaled Composites ile ortaklığa girişti. 2013’ün Nisan ayında SpaceShip Two’nun test sürüşünün başlatılmasıyla birlikte proje ciddi bir ilerleme kaydetti.

 

Uzay aracının başarısı ile artık keyfine diyecek olmayan Branson NBC News’e “İlk uçuşta ses bariyerini aştığımız ve her şey yolunda gittiği için çok sevinçliyiz.” şeklinde konuştu. Nisan 2013 itibariyle, 500’den fazla sayıda insan Virgin Galactic ile uzaya seyahat etmek için biletlerini rezerve etmişti bile.

6 7

2015’te Branson yeni gemi turu şirketi Virgin Voyages’ı duyurdu. Şirket, ilk gemisinin omurgasını kızağa koydukları tarih olan 31 Ekim 2017’yi dönüm noktası olarak kabul edip kutladı. 2800 yolcu, 1150 mürettebat elemanı taşıması tasarlanan yolcu gemilerinin ise 2020’de piyasaya sürülmek üzere yolda olduğu belirtilmiştir.

 

Dahası, Richard Branson 2010’da kurulan Virgin Hotels ile yolunu biraz daha açtı. 2018’de Hard Rock Hotel’in devralınmasıyla Virgin’in Las Vegas’taki varlığı da ilan edilmiş oldu. Şirket 2019’da renovasyona başlamadan önce stabiliteyi devam ettirmeye yönelik hamleler yaptı.

7 7

Branson Holy ve Sam isimli iki çocuğunun annesi olan Joan Templeman’la ikinci evliliğini yaptı. Genellikle British Virgin Islands’da bulunan Necker Island’daki rezidansında kalmaktadır- hatta Irma Kasırgası 2017 yılı Eylül ayında neredeyse adayı yok ettiği zaman bile orada kalmaya devam ettiği biliniyor.

 

Bibliography:

Biography. (2014). Richard Branson. [online] Available at: https://www.biography.com/business-figure/richard-branson [Accessed 25 Oct. 2019].

Yorumlar
Kalan Karakter 800