Hayatı Hızlıca Tüketmeyin! Yavaş Yaşamak İçin Nedenler Yaratın

Sürekli hareket halinde olmak, günlük yaşamınızın keyfini kaçırabilir. Ayrıca bunalmış ve stresli hissetmenize neden olabilir. Bir bakmışsınız günler haftalar boşa geçmiş. Adımlarınızı yavaş atarak, hayatı tüketmeden yaşamayı denemelisiniz!

Zevk aldığınız şeyleri yapmaya zamanınız olmadığı için hayatınızı sürekli koşuşturma içerisinde mi yaşıyorsunuz? 

Sürekli hareket halinde olmak, günlük yaşamınızın keyfini kaçırabilir. Ayrıca bunalmış ve stresli hissetmenize neden olabilir. Bir bakmışsınız günler haftalar boşa geçmiş. Adımlarınızı yavaş atarak, hayatı tüketmeden yaşamayı denemelisiniz!

Yavaş yaşamak ne demek?

“Nasılsın?” sorusuyla karşılaşınca hep meşgul olduğunuzu mu söylüyorsunuz? Eğer öyleyse, yalnız değilsiniz! Ne yazık ki Meşgul olmak bir duygu olmasa da bu sorunun standart cevabı haline geldi. 

Yavaş yaşam, yavaş yemek hareketinden doğan bir yaşam tarzı. 1980’lerde İtalya’da fast food’a karşı tepki olarak ortaya çıkan slow food hareketi, geleneksel yemek pişirmeyi korumak ve yemeği başkalarıyla paylaşma zevkini tekrar kazanmak için başladı. Ve hareket, hayatın her alanında yavaşlamayı içerecek şekilde genişledi.

Yavaş yaşam, yaşamın birçok alanında ve birçok şekilde uygulanabilir. Yavaş yaşamanın "doğru" yolu yok, ancak yavaş yaşam tarzının içerdiği bazı şeyler var, örneğin:

  • Fazlalık yerine basitliği benimsemek.
  • Planlanmış bol zaman ve yalnız zaman geçirmek.
  • Nicelikten çok niteliği takip etmek.

Yavaş yaşamayı denediğinizde gününüzün ağzına kadar randevularla dolu olmamasının sizi hiçbir şekilde tembel veya verimsiz yapmadığını fark edeceksiniz. Daha yavaş yaşamda zevk, güzellik hatta üretkenlik vardır.

Yavaş yaşamayı yeni yaşam biçimi olarak benimsemeye hazırsanız, işte başlayabileceğiniz bazı yollar: 

1. Tüketimi azaltın

Yavaş yaşama alıştırması yapmak için minimalist olmanız gerekmez. Ancak aynı ilkelerin çoğu her ikisi için de geçerlidir. Yavaş yaşam, zaten sahip olduklarınızın kıymetini bilmek ve alışverişinizi azaltmakla ilgilidir.

Sahip olduğunuz şeyler konusunda daha bilinçli hale geldiğinizde, muhtemelen tüketiminizi azaltabileceğiniz, sahip olduklarınızı yeniden kullanabileceğiniz veya bir şeyi atmak yerine geri dönüştürebileceğiniz yerler olduğunu göreceksiniz.

2. Telefonunuzu bırakın

Yavaş yaşamın büyük bir kısmı ister insanlarla ister doğayla olsun, çevrenizle bağlantı kurmakla ilgili. Boş anınız olduğunda telefonunuzu kontrol etmek dürtüsüne karşı koyun. 

Rahatlamak veya can sıkıntısıyla savaşmak için telefonunuzu bakmak yerine, zamanınızı düşünerek ve çevrenizle bağlantı kurarak geçirin.

3. Programınızda dinlenmeye daha fazla yer açın

Yavaş yaşamayı uygulayanlar dinlenmeye öncelik verirler. Bu nedenle programınıza daha fazla dinlenme süresi ekleyin. Bu, sabahları on dakikalık meditasyon, öğleden sonra kestirmesi olabilir.

4. Yavaş yaşamaya evet, başka şeylere hayır deyin

Her teklife istemeseniz bile evet diyen bir kişisi misiniz? Yavaş yaşamanın anahtarlarından biri, zamanınızı bilinçli kullanmak. Bunu yapmak istiyorsanız hayır demeyi öğrenmelisiniz.

5. Dışarı çıkın

Doğayla bağlantı kurun. Bunu yapmanın en basit yollarından biri, sadece bahçenizdeki ağacın altında oturmak veya evinizin etrafında gezintiye çıkmak bile olsa dışarı çıkmak. Telefonunuzu içeride bırakın ve etrafınızdaki dünyayı gözlemleyin.

6. Kendi yiyeceğinizi yetiştirin

Tamam, çoğu insan için kendi yemeğini yetiştirmek pratik ve hatta mümkün değil. Ama mutfakta küçük bir köşeyi fesleğen bitkisine ya da herhangi bir bitkiye ayırmanız, sizi doğaya bağlar ve ilgilenecek alanlar yaratır.

Kendi başınıza yetiştiremiyorsanız veya istemiyorsanız, yerel veya organik ürünler almaya çalışın. Yavaş yaşam, sürdürülebilirliği kucaklar ve buna ne yediğiniz de dahildir. Çevresel etkinizi azaltmak ve yerel çiftçileri ve üreticileri destekleyin.

7. Aileniz ve arkadaşlarınızla bağlantı kurun

Son olarak, sevdiklerinizle bağlantı kurmak için zaman ayırın. Yavaş yaşam, ilişkileriniz gibi hayattaki önemli şeylere daha fazla zaman ayırabilmeniz demek. Birlikte doğayla bağlantı kurun ve telefonunuzu geride bırakın.

Yavaş yaşamanın en büyük faydalarından biri de zihinsel sağlığınız üzerinde olumlu bir etki yaratması.

  • Daha düşük stres seviyesi
  • Daha fazla zaman
  • Daha güçlü ilişkiler
  • Daha iyi bir amaç duygusu

Yavaş yaşamak para durumunuzu ne kadar etkiler?

  • Daha az para harcarsınız

Daha yavaş bir hayat benimseyip sahip olduklarınızın kıymetini bilmeyi öğrendiğinizde daha az harcama yaparsınız. Yavaş yaşama alıştırması yapan çoğu insan, kredi kartlarını çekmeden ve ihtiyaç duymadıkları, hatta gerçekten istemedikleri şeyi satın almadan önce durmayı, istek mi ihtiyaç mı diye düşünmeyi öğrenir. 

  • Birikimlerinizi ve yatırımlarınızı artırmanıza yardımcı olur

Kişisel finans uzun yolculuktur. Birikim veya yatırım yapmanın gelecekteki kendinize fayda sağlayacağını anlasanız bile bunu uygulamaya koymak zor olabilir. Yavaş yaşamanın size öğrettiği tek şey, her şeyin hemen olmadığıdır.

Anında tatmin olmaya alıştığımız bir dünyada, çoğu zaman işlerin zaman aldığını unutuyoruz. Yavaş yaşamakla, işlerin zaman aldığını takdir etmeyi öğrenirsiniz, bu yüzden yavaşlamaya ve geleceğinize şimdiki zamandan daha fazla yatırım yapmaya istekli hale gelirsiniz. 

Daha tatmin edici bir yaşam için yavaşça yaşamayı deneyin!

Yavaş yaşam; aşırı çalışan, aşırı stresli, aşırı programlanmış hayatlarımıza çözüm olabilir. Kendinizi istediğiniz şeyi yapmak, amacınızı gerçekleştirmek ve zamanınızı sevdiklerinizle geçirmek için daha fazla zamanınız olmasını dilerken buluyorsanız, neden yavaşlamayı denemiyorsunuz? Sadece birkaç küçük değişikliğin faydaları, ilişkileriniz, sağlığınız ve hatta para durumunuz üzerinde de etkileri olabilir.

Hadi yavaş yavaş yaşamaya hazır mısınız?

Sizden Gelenler: Gelir GüvencesiBugünkü Posta Gazetesi köşemde ev kredisini ödemek için kredi çekmek isteyen Tülin Hanım'ın sorusunu yanıtladım.

 

Etiketler Tüketim
Yorumlar
Kalan Karakter 800