Green Card Nedir? 2023 Green Card Nasıl Alınır?

Green Card, ülkemizde renginden dolayı Yeşil Kart adıyla anılmaktadır. Peki Green Card nedir? Green Card başvurusu nasıl yapılır? Green Card başvuru şartları nelerdir? İşte Green Card ile ilgili tüm detaylar…

Güncelleme:

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) vatandaşı olmak isteyen, Amerika'da yaşamak isteyen pek çok kişi Green Card (Yeşil Kart) sahibi olma yollarını araştırıyor. Green Card başvurusu yapabilmek için bazı şartların yerine getirilmesi gerekiyor. İnternette sıkça araştırılan 'Green Card başvurusu nasıl yapılır? Green Card başvurusu için gerekli belgeler nelerdir? Green Card avantajları nelerdir? Green Card başvurusu ücretsiz midir? gibi soruların cevaplarını sizler için yanıtladık...

Green Card nedir?

‘Yasal Daimi Yerleşik Kart’ anlamına da gelen Green Card, Amerika Birleşik Devletleri (ABD)  vatandaşı olmayan kişiler ve ailelerine (21 yaş altındaki bekar çocuklara), verilen Amerika Birleşik Devletleri’nde ömür boyu oturma ve çalışma izni veren resmi belgedir. Green Card, ABD göçmen vizesidir.  Green Card, çoğunlukla renginden dolayı ‘yeşil kart’ ya da ‘yeşil pasaport’ adıyla anılmaktadır. Bu söylemler Green Card için en çok kullanılan kelimelerdir.

Green Card sahibi olduktan sonra Amerika Birleşik Devletleri’nde 5 yıl yaşayan bir kişi kesin olarak ABD vatandaşı olmaya hak kazanır.  Böylelikle Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) ömür boyu  yaşayıp çalışabilir.

18 yaş üstü göçmenler, Green Card’ı yanlarında taşımak zorundadır. İstisnai durumlar dışında, Green Card’ı yanında bulunmayan göçmen 30 güne kadar hapis cezası gibi yaptırımlar uygulanır.  

Green Card’ın nasıl ortaya çıktığı sıkça merak edilen konular arasında yer alıyor. Green Card’ın ortaya çıkışı ise şu şekildedir; 1933’de Göçmenlik ve Vatandaşlığa Geçiş Servisi, Çalışma Departmanı kapsamında kuruldu . 1940’ta ise Vatandaşlık Yasası ile birlikte, Adalet Departmanına taşındı. Daha sonra 1940’lı yıllarda Green Card’ın öncülü, arka yüzünde 1924 Göçmenlik Yasası’na göre ‘İzinli Res’ yazan ‘Yabancı Kayıt Makbuz Kartı’dır.

Green card başvurusu

Green Card başvurusu nasıl yapılır?

Green Card çekilişi için başvurular https://dvprogram.state.gov/ internet sitesi üzerinden yapılmaktadır. Hiçbir resmi kuruma gerek kalmadan, DV Lottery üzerinden online başvuru yapılabilir. DV Lottery sitesi İngilizce olduğu için tüm bilgiler doğru anlaşılmalı ve doğru cevaplanmalıdır. Green Card başvurusu yapan kişilerin, kişisel bilgilerini hatasız ve eksiksiz bir şekilde girmesi çok önemlidir.

Green Card çekilişine katılan herkes eşit şansa sahiptir. Green Card çekilişleri dijital ortamda yapılır ve sonuçlar yine dijital ortamda belirlenir. En az lise mezunu olan ve lise mezunu değilse, 2 yıllık iş deneyimi bulunan herkes Green Card çekilişine katılabilmektedir.

Amerikan hükümeti tarafından izin verilen ülkelere Green Card verilmektedir. Bu ülkeler arasında Türkiye’de vardır. Yeşil Kart sahibi olmak isteyen Türk vatandaşları her dönem sadece bir kere başvuru yapabilmektedir. Birden fazla başvuruda bulunan kişilerin o seneki katılım hakkı iptal olur.

2023 Green Card başvurusu ne zaman?

Green Card başvuruları genellikle Ekim ayında başlatılır. 2023 senesi için de ekim ayında Green Card başvurusu başlayacaktır. 2023 Green Card başvurusu 15 Ekim 2023’de sona ermektedir.

2022 yılında Green Card başvuruları 5 Ekim-8 Kasım tarihleri arasında yapıldı. 2022 Green Card başvuru sonuçlarının 6 Mayıs 2023 tarihinde açıklanması bekleniyor.

Green Card başvuru şartları nelerdir?

  1. Green Card başvuru sahibinin en az lise öğrenimini tamamlamış olması gerektedir. Lise öğrenimini tamamlamamış kişilerde ise en az 2 yıl iş deneyimi sahibi olması gerekmektedir.
  2. Green Card alırken, başvuru yapılması izin verilen ülkelerin vatandaşları başvuru yapabilmektedir.
  3. Green Card’da düzenlenen başvuru döneminde yalnızca bir defa başvuru yapılabilir. Birden fazla başvuru yapan kişiler diskalifiye olur. Bir dahaki başvuru zamanına kadar başvuruda bulunamaz.
  4. Green Card başvurusunu yapanların başvuru şartlarını yerine getirmesi halinde, çift olarak katılması uygundur. Başvuru yapan eşlerden birinin Green Card çekilişini kazanması durumunda, eş ve çocuklar da bu imkandan yararlanabilmektedir. Aile bireylerinin Green Card’dan yararlanabilmesi için birlikte yaşamıyor olsa bile yasal olarak evli olduğu eşine ve 21 yaşından küçük bekar çocuklara ait bilgiler de forma kesinlikle eklenmelidir.
  5. Green Card başvurusunda bilgiler eksiksiz ve doğru girilmelidir. Yanıtların boş bırakılması da çekiliş hakkının kaybedilmesine neden olmaktadır.

Green Card başvurusu için gerekli belgeler

  Green Card başvurusu için gerekli belgeler nelerdir?

  • Taranmış nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Dijital olarak çekilmiş ve kaydedilmiş biyometrik fotoğraf
  • Eşinizin ve varsa 21 yaşından küçük bekar çocuklarınızın dijital olarak çekilmiş ve kaydedilmiş biyometrik fotoğrafı
  • Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • İkametgah belgesi
  • Mezuniyet belgesi

Green Card'ın Avantajları Nelerdir?

  • Green Card sayesinde ABD’ye sınırsız giriş imkanı elde edilir.
  • Green Card sayesinde herhangi bir ABD eyaletinde yaşanabilir.
  • Green Card ile beş yıl sonra ABD vatandaşlığına başvurulabilir.
  • Green Cardı olan çalışan kişiler için çalışma vizesi şartı aranmaz. Amerikalı olmayanlara göre daha az sıkı çalışma gereksinimi imkanı vardır.
  • Green Card ile serbest meslekle uğraşanlar için işyeri ruhsatları ve ticaret ruhsatları gibi gerekli izinler, evraklar hızlı ve kolay bir şekilde alınabilir.
  • Green Card ile öğrenci olanlar için, öğrenci vizesi şartı aranmaz.
  • Green Card sayesinde öğrenim ücretleri düşer.
  • Green Card sahibi emekliler, kendi ülkeleri içinde emeklilik sigortası imkanına hak kazanabilir.
  • Green Card sahibi kişiler tıbbi bakım ve devlet sosyal yardımlarına hak kazanılır.

Green Card Başvuru Sonucunu Nasıl Öğrenirim?

Green Card başvuru sonuçları https://www.dvlottery.com./ internet sitesinden öğrenilebilir. Green Card 2023 başvuruları son tarih 15 Ekim 2023’ kadar yapılabilmektedir. Bu tarihten sonra başvuru sonucu https://www.dvlottery.com./ sitesinden öğrenilebilir.

Green Card hakkında sıkça sorulan sorular

Green Card başvurusu ücretsiz mi?

Green Card başvurularının ücretsiz olup olmadığı en çok merak edilen şeylerden... Green Card başvurusu yapmak ücretsizdir.  Fakat, Green Card başvurusu yapacak olan kişinin İngilizce bilgisi yetersiz ise, aracı kurumlara başvurarak onların yardımıyla başvuru yapabilmektedir. Böyle bir durumda başvuru hizmetinden yararlanabilmek için aracı kurumlara ödeme yapılması gerekebilir. Yapılan ödeme hizmet alınan kuruma göre farklılık gösterir.

Ayrıca çekiliş sonucunda Green Card almaya hak kazanan kişilerin, Amerika’ya gitmek için başvuru aşamasında bazı ödemeler yapması gerekmektedir.

Green Card başvurusu için dil bilmek şart mı?

Green Card başvurusunda bulunabilmek için yabancı dil şartı aranmamaktadır. İngilizce bilmeyen kişilerde Green Card başvurusunda bulunabilir.

Yeşil Kart sahibi olabilmek için kişinin en az lise mezunu olması ya da lise mezunu değilse en az 2 yıl iş deneyimi olması yeterlidir.

Genel olarak Green Card kimlere verilir?

  • Green Card almak isteyen kişiler bazı şartları yerine getirmelidir. Bu şartlar:
  • Kişi 18 yaşından büyük olmalıdır.
  • Kişi en az lise mezunu olmalıdır. Lise mezunu değilse en az 2 yıl iş deneyimi olması gerekmektedir.
  • Evli kişiler başvuruda bulunabilir. Evli kişiler çekilişi kazandığı takdirde, eşi ve 21 yaşından küçük bekar çocukları da Green Card sahibi olurlar.
  • Amerika Birleşik Devletleri (ABD) hükümetinin izin verdiği ülkelerin vatandaşları başvuru da bulunabilmektedir.
Etiketler green card
Yorumlar
Kalan Karakter 800