Dişi Kuşlar Yuva Yapmayı Unuttu mu?

"Merhaba Özlem Hanım, Mesajımı yanıtladığınız için çok teşekkür ederim. Ben TV  programında çok heyecanlanırım onun için izninizle size mail ile konuyu aktarayım. Sizin de belirttiğiniz gibi farklı aile yapılarından geliyoruz biz eşimle. Benim anne ve babam öğretmendi, onun annesi çalışmamış, babası da tüccardı. Biz küçükken ailemiz her ay bütçe...

"Merhaba Özlem Hanım, Mesajımı yanıtladığınız için çok teşekkür ederim. Ben TV  programında çok heyecanlanırım onun için izninizle size mail ile konuyu aktarayım. Sizin de belirttiğiniz gibi farklı aile yapılarından geliyoruz biz eşimle. Benim anne ve babam öğretmendi, onun annesi çalışmamış, babası da tüccardı. Biz küçükken ailemiz her ay bütçe yapar zarflara konulan paralar ilgili yerlere harcanırdı. Yani gelirler ortak bir havuzda idi. Ben aslında işin bu noktasına bir uzmanın doğru ya da yanlış demesini istiyorum. Eşime göre kendi kazancını o dilediği gibi harcamalı benimki ile de tüm diğer harcamalar yapılmalı. Belki doğrusu budur ama eşim kredi kartları ile gelirinden çok daha fazlasını harcayıp borca giriyor ve ödeme güçlüğü çektiğinde yine iş bana düşüyor. Bana göre ise gelirler ortak bir hesapta toplanmalı, ortak bir bütçe ile harcanmalı, kredi kartı bilinçli kullanılmalı. Sizin de kredi kartı kullanımı ile ilgili videonuz aynı. Böyle ayrı hesaplar olduğunda ne oluyor ? Benim param senin paran lafları başlıyor, çocuklar iki tarafı da kullanıyor, böylece anne ile baba çocuklara daha fazla alma konusunda yarışa giriyor, çocuklar da “sen almazsan o alır” tehditleri başlıyor. Aslında daha pek çok olumsuz yanları var uzatmak istemiyorum. Özetle bu ayrılık her konuya sıçrıyor.BİZ olgusu yok oluyor, aile de maddi menfaatler öne çıkıyor, sevgi, saygı bile azalıyor. Sonuçta paranız yoksa hiç bir değeriniz de olmuyor. İşte benim istediğim, sizin gibi uzman kişilerin bu konularda ailelere, topluma ev ekonomisi çerçevesinde doğru olanı anlatmanızdır. Zira kadınlar, hep hesaplarını ayıran aileleri örnek göstererek bu konudaki haklılıklarını savunuyorlar. Gerçekten haklılar mı, ben mi yanlış düşünüyorum? Hele alışveriş hastalığına varan bilinçsiz tüketici tarzındaki kadınlar (veya erkekler) için diğer eşin kontrolü ele alması yanlış mıdır ? Çocukların geleceklerini düşünerek tasarrufu düşünmek hata mıdır ? Dişi kuşlar artık yuva yapmayı unuttular mı ? Ne dersiniz ? Sağlıcakla kalın. Ercan"

Merhaba Ercan Bey, evlilikte para paylaşımı konuları önemli, doğru yanlış yok, her çift kendi anlayışına göre yönetmeli para durumlarını

-Yapıcı olun: Geçim, bütçe, birikim, ödemeler, faturalar,yatırımlar... konu ne olursa olsun, pozitifliği elden bırakmayın. Kolay değil.

- Hepimizin geçmiş tecrübelerimizden, kişiliğimizden, gördüklerimiz bildiklerimizden şekillenen bir hayata görüşü var. Parasal hayat içinde aynı şey geçerli. Para ile alakalı korku, endişe, istek, umutlarımız var. Bu duygularınızı şeffaflıkla ve örneklerle eşinizle paylaşın. Örneğin: ‘Benim her şeyi kaybetme korkum var, çünkü 15 yaşındayken babamın işi battı ve…’, ‘Benim geleceğe dair endişelerim var, emeklilik yıllarımızda ya paramız olmazsa…’ gibi. Unutmayın, bu hisler çok normal. Mühim olan, finansal elbiselerimizi çıkartıp, eşimizin yanında utanmadan elbisesizce durabilmek.

-Finansal Hedefler: Eşinizle konuşup kısa, orta, uzun dönem finansal hedefler belirleyin. Ne istediğinizi bilirseniz, bu size birlik duygusu verir. Ayrıca, araştırmalar gösteriyor ki, hedefli evlerin finansal başarı şansı çok yüksek. Hedefleriniz için birikim yapmak gereksiz harcamaları engeller.

-Samimiyet: Hem eşinize hem kendinize karşı samimi olun. Birçok kişi ‘Şimdi bunu söylersem eşim üzülür, boş ver ben hallederim’ dediği zaman, onu içine atar, eşi ‘Neyin var?’ diye sorduğu zaman ‘Yok bir şey…’ diye devam eden bir girdap. Ya da eşimize doğum gününde ödemekte zorlandığımız bir hediye almak gibi, bu hem ona karşı hem kendinize karşı samimiyetsizlik değil de ne?

-Borç Disiplini: Borç ödeme konusunda prensipler belirleyin(örnek: Kredi kartı için her ay ödeyeceğin kadar harca).

-Birikim: Ya daha fazla kazanacaksınız, ya daha az harcayacaksınız. Bu dönem dönem değişecektir. Birikim disiplininizi kararlaştırın (Otomatik banka hesapları vs...)

-Yatırım: Birbirinizin riske olan iştahını anlayın, konuşun, tartışın. Unutmayın doğru yanlış yok, tercihler var. (Finansal elbiselerinizi çıkartıp konuşun!). Yatırıma nereden başlayacağınıza karar verin. Her konunun bir çözümü var. Roma 1 günde kurulmadı. Eşinizin bir anda sizin gözünüzle bakması çok zor. Ufak adımlarla başlamanızı tavsiye ederim. Evlilik ve Para Yönetimi konusunda tek bir "doğru" yok. Samimiyet temelinde her yöntem işleyebilir, bu çiftlere kalmış bir şey.

Ben size bir tavsiyede bulunayım, isterseniz deneyin:  Dört banka hesabınız olsun.

1.Hesap: ev giderlerinin, fatura, mutfak, çocukların giderlerinin çıktığı hesap

2.Hesap her ay toplam gelirinizin %10 nu biriktirmeye başlayın.

3-4 Hesap: Kendi kişisel masraflarınız için aylık bir tutar belirleyin. Bu miktar sizlere ait olsun, nasıl harcadığınıza da karışmayın. Ama belirlenen aylık tutarı da aşmayın. Hatta bunu başardığınız zaman birbirinize ödül verin. Sevdiğiniz bir yerde akşam yemeği, sinema, tiyatro vs.) Bunu kendi aile yapınıza göre uyarlayabilirsiniz. Ama tüm bu adımları eşiniz ve çocuklarınızla birlikte yapın.

Sağlık, sevgi ve para ile kalın, Özlem Denizmen.
Yorumlar
Kalan Karakter 800