Para hakkında olumlu düşünmenin sırları!

Çoğumuz, temel para yönetimi söz konusu olduğunda ne yapmamız gerektiğini biliyoruz. Kazandığınızdan daha az harcayın, bir acil durum fonu oluşturun ve emeklilik için yatırım yapın. Bununla birlikte, iyi alışkanlıklar oluşturmak her zaman yapmaktan daha kolaydır.

Çoğumuz, temel para yönetimi söz konusu olduğunda ne yapmamız gerektiğini biliyoruz. Kazandığınızdan daha az harcayın, bir acil durum fonu oluşturun ve emeklilik için yatırım yapınBununla birlikte, iyi alışkanlıklar oluşturmak her zaman yapmaktan daha kolaydır.

Hayattaki birçok önemli şey gibi para yönetimi de disiplin gerektirir. Peki bu disiplini nasıl sağlar ve olumlu bir para zihniyetine geçeriz?

Hadi başlayalım:

1. Finansal hatalarınız için kendinizi affedin

Kredi kartını veya fatura ödemesini HİÇBİR ZAMAN atlamadığını, bazı zamanlar harcama dürtülerine yenilmediğini, birikimlerine asla dokunmadığını iddia edebilecek çok az insan vardır. Bu insanlardan biriyseniz, muhtemelen bir sonraki finansal guru siz olmalısınız. Geri kalanımız için, kendini affetme pratiği yapma zamanı.

Odağımızı utançtan uzaklaştırırsak, daha iyi uygulamalara ve paraya karşı daha sağlıklı bir tutuma yer açabiliriz. Olanları kabul etmek önemli. Kendinizden özür dileyin ve yola devam edin.

2. Para zihniyetinizi anlayın

Paraya karşı tutumunuzu bildiğinizi düşünseniz de görüşlerinizin karar verme sürecinizi nasıl şekillendirdiğinin tam olarak farkında olmayabilirsiniz.

Her para kararı verdiğinizde ortaya çıkan düşünceleri izleyin. Hayatımızda çok fazla para kararı verdiğimiz için, bunu sadece bir günlüğüne yapmak ve ardından kalıpların sonuçlarını gözden geçirmek, tutumlarınız hakkındaki farkındalığınızı derinleştirmek için yeterli olabilir.

3. Kendinizi başkalarıyla karşılaştırmayı bırakın

Kendimizi sürekli diğer aile üyeleriyle, arkadaşlarımızla, ünlülerle ve televizyondaki kurgusal karakterlerle karşılaştırırız.

Bu neden gereksizdir:

  • Kendinizi başkalarıyla kıyaslayarak yol alamazsınız.
  • Ayrıca, diğer kişinin finansal durumunun özel ayrıntılarını bilmiyorsunuz. Birisi muhteşem kıyafetler, tatiller ve diğer eğlenceli şeylerle dolu harika bir hayata sahipmiş gibi görünebilir. Ancak bunun nedeni kredi kartı borcu veya daha kötüsü de olabilir! 
  • Karşılaştırma yaptığınızda ve kendinizi eksik gördüğünüzde, dikkatinizi (ve potansiyel olarak faaliyetinizi) kendi finansal durumunuza ve isteklerinize odaklanmaktan uzaklaştırırsınız.

Bu nedenle, kendiniz için ulaşılabilir hedefler oluşturun ve kendinizi bunlarla karşılaştırın. Galibiyetleri kutlayın ve onlara ulaştıkça hedeflerinizi güncelleyin.

4. İyi alışkanlıklar edinin

Hedefleriniz varsa onları gerçekleştirmenin yollarını ararsınız. Gelir ve giderlerinizi derinlemesine incelemediyseniz veya bir bütçe oluşturmadıysanız, bunu denemek için iyi bir zaman. Paranızı nerede harcadığınızı anlamak, hedefiniz buysa nerede daha fazla tasarruf edebileceğinizi belirlemenize yardımcı olur.

5. Bütçenizi mutluluk için optimize edin

“Bütçe” akla kısıtlamaları getirir. Fakat öyle olmayabilir. Bazen sadece mutlu olmamız gerektiğini düşündüğümüz için bizi gerçekten mutlu etmeyen şeylere para harcarız. Harcadığınız paranın ne kadarı kendiniz ve hedefleriniz için? Size gerçekten keyif veren şeyler için ne kadar harcıyorsunuz biliyor musunuz? Tüm bu sorulara yanıtınızı bütçeniz verecek.

 

60/30/10 Kuralının Sırrı60/30/10 kuralı, para ve bütçe söz konusu olduğunda gelirinizi yönetmenin kolay bir yoludur. Paranızın nereye gittiğine dair netlik kazandırır.

 

 

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800