Kişi Başı Milli Gelir Nedir?

Televizyonlarda, gazetelerde ya da internette hep karşılaştığımız bir terim var: Kişi başı milli gelir. Ülkelere göre farklılık gösteren kişi başı milli gelirin ne olduğu merak ediliyor. Genellikle karıştırılan kişi başı milli gelir tanımına ve ne olduğunu gelin birlikte bakalım.

Kişi başı milli gelir aslında ülkelerin gelişmişlik düzeyini belirliyor. Yani kişi başı milli gelir ne kadar fazla oluyorsa, o ülkenin gelişmişlik seviyesi de o kadar fazla oluyor. Kişi başı milli geliri tanımlamak gerekirse, bir ülkenin gayri milli hasılatının o ülkenin nüfusuna bölündüğü zaman çıkan sonuca deniyor.

Kişi başı milli gelir baz alınırken Amerikan Doları esas alınır. Kişi başı milli gelir sayesinde o ülkenin hangi düzeyde olduğu belli olur. Örneğin Amerika gelişmiş bir ülkeyken, Türkiye kişi başı milli gelirine göre gelişmekte olan bir ülke.

Kişi başı milli geliri belirlemek sanıldığı kadar kolay değil. Dolar kuru sürekli değişen ülkelerde kişi başı milli gelir de değişiyor. Örneğin; o ülkenin para değeri arttığı zaman kişi başı milli gelir de artıyor. Fakat bu durum sabit kalmazsa yine kişi başı milli geliri etkiliyor.

Kimi ülkelerde fiyatlar daha farklı olabiliyor. Bu durum da kişi başı milli gelire etki ediyor. Bu nedenle ülkeler arası karşılaştırmada satın alma gücü baz alınıyor. Kayıt olmayan ya da serbest çalışılan işler nedeniyle de kişi başı milli geliri belirlemek zorlaşıyor.

Maaşımı Etkiler Mi?

Kişi başı milli gelir sizin kazandığınız maaşı belli etmez. Bir ortalama gösterdiği için evinize giren parayla alakası yoktur. Sadece ülkelere göre değil, illere göre de kişi başı milli gelir farklılık göstermekte. Yani sonuç olarak ne kadar fazla para kazanıp üretim yaparsanız o kadar kişi başı milli geliriniz artar. 

Türkiye'nin Kişi Başı Milli Geliri Ne Kadar?

2022  yılı TÜİK verilerine göre geçen yılki GSYH 802.7 milyar dolar oldu.

Kişi başına gelir de 9.539 dolar olarak gerçekleşti.

Yorumlar
Kalan Karakter 800